İl Halk Kütüphanesi yeni yerine hazırlanıyor

İl Halk Kütüphanesi yeni yerine hazırlanıyor
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Fuar Kültür Park içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan ve Nisan ayı içerisinde tamamlanması planlanan yeni hizmet binasına taşınma hazır
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Hasan Coşar, Fuar Kültür Park içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan ve Nisan ayı içerisinde tamamlanması planlanan yeni hizmet binasına taşınma hazırlıklarının başladığını yeni bina sayesinde hem okuyucu sayısını hem eser sayısını iki kata çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Uzun yıllardır Mevlana Müzesi karşısında hizmet verdiklerini ifade eden Hasan Coşar, “Şu anda 3 bin 200 metrekare alanda 30 personelimiz ile Konya’ya kütüphanecilik alanında hizmet veriyoruz. Şu andaki hizmet binamızda Konya’da yayın hayatına başlayan yerel gazetelerin 1962 yılından bu yana arşivleri bulunuyor. Bunun yanı sıra çeşitli alanlarda vatandaşların ihtiyacını karşılayan 56 bin civarında kitap mevcut. Kütüphanemize 2010 yılı içerisinde gelen okuyucu sayısı 314 bin kişi. Yeni hizmet binamızdaki en büyük hedefimiz gerek okur yönünden gerek eser yönünden bu rakamları iki katına çıkarmak” dedi.
Yeni hizmet binasına taşınmaları ile kütüphanecilik hizmetini çok değişik ve rahat bir ortamda vereceklerini de belirten Coşar, “Yeni hizmet binamızda özellikle görsel, işitsel ve fiziksel engelli okuyucularımız için çok özel sistemler bulunacak. Bunlar, kabartma bilgisayar ekranları, kitap okuma makineleri, başa takılan ve kafa hareketleri ile kullanılabilen dijital Mouse (Fare), masaüstü büyüteç sistemleri, kabartma yazı sistemleri gibi belki de Konya’da ilk kez kullanılacak olan birçok sistem hayata geçirilecek. Bu konuda ekip arkadaşlarım ile birlikte daha iyi hizmet vermek için güzel bir ortam sağlanmış olacak. Ancak bizim en büyük sıkıntımız personel eksikliği. Bu sorunumuzu bakanlığımıza ilettik. Yeni kütüphanenin hayata geçmesi ile bu sorunu halledeceğimizi umut ediyorum” diye konuştu.
Yeni dönemde önemli arşivlerin dijital ortama geçirileceği müjdesini de veren Hasan Coşar, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Şu andaki kütüphanemizde özellikle gazete arşivleri bizim için ciddi bir sorun idi. Çünkü ciltlenmesi ve korunması önemli idi. Bu tür eserlerin uzun süreli korunması için ciltlenmesi ve rutubet oranının çok iyi ayarlanması gerekirdi. Bu nedenle dijital ortama geçmeye ilk olarak gazetelerden başlamayı düşünüyoruz. Daha sonra önem sırasına göre tüm eserlerimizi dijital ortama geçirmeyi hedefliyoruz. Dijital kayıt sistemi için araştırmalarımız devam ediyor. İnşallah kısa süre içerisinde bu sistemi hayata geçirerek Konya için önemli olan bu arşivi normal arşiv sisteminin yanı sıra bilgisayar ortamında muhafaza altına alırız.”
Şu anda kütüphanede bulunan kitapların yeni yerine taşınmadan önce bakımlarının yapıldığını ve dış kısımlarının özel bir kaplama maddesi ile yenilendiğinin de altını çizen Coşar, bu çalışma ile binlerce kitabın kullanım ömürlerinin uzadığını ve görsellik açısında da daha güzel bir duruma getirildiğini söyledi. Kütüphane olarak bir başka sorunlarının da kitap temini olduğunu sözlerine ekleyen Coşar, “Hizmet binamızda bulunan eserlerimiz satın alma, derleme ve bağış yolu ile elde edilen eserler. Kütüphane olarak okuyucularımızdan gelen bağış kitaplarını kabul ediyoruz. Ancak bu kitaplar toplumun her kesiminin faydalanacağı kitaplar olmalı. Ders kitapları hariç tüm eserleri bağış olarak kabul ediyoruz. Çünkü yeni hizmet binamızda daha çok kesime ulaşmak ve daha çok eser bulundurmak için mutlaka kitap bağışlarını da ihtiyacımız olacak” dedi.
Fuar Kültürpark içerisinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan kütüphane binasının tamamlanması ile boşalacak olan eski binanın yıkılarak Mevlana Müzesi’nin önünün açılması için planlanan çevre düzenlemesi kapsamına alınacağı öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.