İktidar Hırsını Anlatan Macbeth, 48 Yıl Sonra Ankara'da İzleyiciyle Buluştu

İktidar Hırsını Anlatan Macbeth, 48 Yıl Sonra Ankara'da İzleyiciyle Buluştu

İngiliz şair ve yazar William Shakespeare'in iktidar hırsını anlattığı ünlü Macbeth eseri, 48 yıl aradan sonra Ankara'da sahnelendi.

İngiliz şair ve yazar William Shakespeare'in iktidar hırsını anlattığı ünlü Macbeth eseri, 48 yıl aradan sonra Ankara'da sahnelendi. Giuseppe Verdi'nin notalarıyla opera sahnesine aktarılan Macbeth, dün akşam Ankara Devlet Opera ve Bale Salonu'nda izleyiciyle buluştu. Salonu tamamen dolduran Ankaralılar, operaya büyük ilgi gösterdi. Seyircilerin büyük kısmının genç izleyiciler olması dikkat çekti.

Shakespeare'in 1606 yılında kaleme aldığı eserin rejisi Yekta Kara'nın imzasını taşıyor. Macbeth rolünde Çetin Kıranbay, Eralp Kıyıcı ve Serkan Kocadere, Lady Macbeth rolünde Nilgün Akkerman, Sayra Seyhan Geçim ve Şule Köken, Banco rolünde de Özgür Savaş Gençtürk, Bülent Ateşoğlu ve Mithat Karakelle sahne aldı.

Başkent seyircisi Macbeth operasını en son 1962'de izlemişti. Eser, 2006 yılında da İstanbul'da sahneye koyulmuştu.

Macbeth'in hikâyesi, genellikle güç düşkünlüğü ve arkadaşlara ihanet konularında örnek bir hikâye olarak gösteriliyor. Macbeth'in özeti kısaca şöyle: "İki İskoç komutan Macbeth ve Banquo, başarılı bir askeri seferden dönerken yol üzerinde 3 cadıya rastlarlar ve cadılar Macbeth’in Cawdor beyi, sonra da Kral olacağına, Banquo’nun ise krallığın soyunu devam ettireceğini söylerler. Nitekim cadıların bu bildirisi az sonra gerçekleşir ve İskoçya kralı Duncan’ın Macbeth’i Cawdor beyi olarak ödüllendireceği haberi gelir.

Cadılar olayını öğrenen Lady Macbeth, krallık düşleri görmeye başlayan kocasını işleyerek, ziyaret için şatolarına geldiğinde kralı öldürmesi için cesaretlendirir. Macbeth, Duncan’ı öldürür. Kralın öldürüldüğü haberi duyulunca Macbeth suçunu örtbas etmek için kralın uşaklarını ölüme gönderir. Duncan’ın oğulları, Malcolm ile Donalbain, İskoçya’dan kaçarlar ve Macbeth kral olur. Daha sonra Banquo’yu ve oğlu Fleance’ı öldürmesi için adam tutar, ancak Fleance kaçmayı başarır.

Macbeth’in verdiği bir şölende Banquo’nun hayaleti Macbeth’e görülür. Macbeth, yeniden cadılara akıl danışmaya gider; cadılar kendisine Macduff’tan sakınmasını, kadından doğma kimsenin kendisine zarar veremeyeceğini ve Birnam ormanı Dulsinane tepesine yürümedikçe güvende olacağını söylerler. Banquo’nun soyunun ilerde kral olacağını da yinelerler.

Bu arada, Macbeth’i öldürmek üzere Malcolm’la birlikte bir ordu toplamak için İngiltere’ye giden Macduff, karısının ve çocuklarının Macbeth’in buyruğuyla öldürüldüklerini öğrenir. Kuşatmacı orduyu karşılamak üzere yola çıkan Macbeth, Lady Macbeth’in kendini öldürdüğü haberini alır. Macduff’ın ordusu ise Birnam ormanından kestikleri ağaç dallarına gizlenerek ilerler ve Macduff Macbeth’i öldürür. Malcolm, İskoçya kralı olarak taç giyer. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.