İkinci el araç alacaklara kötü haber! Fiyatlar artacak

İkinci el araç alacaklara kötü haber! Fiyatlar artacak

İkinci el araç fiyatlarındaki yükseliş devam edecek mi merak ediliyordu. Edinilen bilgiye göre ikinci el araç fiyatlarındaki artış devam edecek.


‘Matrah düzenlemesinin 

sektöre faydası olmadı’

 

Beklenenin altında kalan otomotivde matrah düzenlemesi yeni zamları engelleyemedi. Konmizan Galeri İşletmecisi Vehbi Birer, “Kasım ayının sonu ve aralık ayında ikinci el piyasası hareketlendi. Zamdan etkilenmemek için herkes bütçesine göre araç aldı” dedi. 

 

Satışları beklenenin altında kalan otomotivde matrah düzenlemesi yeni zamları engelleyemedi. 

Sıfır araçlarda yaşanan stok sıkıntısı sonrası ikinci el araba piyasasında hareketlilik oldu. İkinci el otomobil piyasasında son 20 gündür alışveriş trafiği arttı. Bu hareketlilik yeni yılın ilk haftasında da devam ediyor. Son günlerde yüzde 20 artış yaşanan ikinci el araçlarda, oto galericiler, vatandaşlara araçları al sat yapmak yerine, kullanmak için alma konusunda uyarıda bulunuyorlar. İkinci el otomobil piyasasının talebin artarak devam ettiğini belirten galericiler, bu talebinde karşılığının yükseliş olacağını söyledi. 

Konmizan Galeri İşletmecisi Vehbi Birer, “2022 yılının ikinci yarısında dillendirilen ÖTV indirimi söylemleri kasım ayında açıklanan matrah düzenlemesi ile hayale dönüşünce kasım ayının sonu ve aralık ayında ikinci el piyasası hareketlendi. Yılbaşında gelecek zamdan etkilenmemek için herkes bütçesine göre araç aldı. Şu An bayilerde liste güncellemeleri devam ediyor ve maalesef 2 yıldır devam eden sıfır araçlardaki stok sıkıntısı halen devam ediyor” diye konuştu.   

STOK SIKINTISI İKİNCİ EL ARABA PİYASASINI HAREKETLENDİRDİ 

İkinci el araba piyasasında hareketlilik yaşandığını belirten Birer, “2022 yılının ikinci yarısında dillendirilen ÖTV indirimi söylemleri kasım ayında açıklanan matrah düzenlemesi ile hayale dönüşünce kasım ayının sonu ve aralık ayında ikinci el piyasası hareketlendi. Yılbaşında gelecek zamdan etkilenmemek için herkes bütçesine göre araç aldı. Şu An bayilerde liste güncellemeleri devam ediyor ve maalesef 2 yıldır devam eden sıfır araçlardaki stok sıkıntısı halen devam ediyor. Birçok bayi de araç talep edilince 4 5 ay gibi süre veriliyor fiyat garantisi verilmiyor bu nedenlerden dolayı ikinci el piyasasında araç fiyatlarında yüzde 20 artış oldu. Bayilerin yeni güncel liste fiyatlarını açıklaması ile tekrar bir yükseliş ikinci el olabilir. İkinci el de araç bulma sıkıntısı devam ediyor ve satılan araçların yerine konulamamasından dolayısıyla kimse kolay kolay aracını satışa çıkarmıyor. Geçen sene başında sıfırı 395 bin TL olan bir aracın bu sene başında kampanyalı satış fiyatı 622 bin TL oldu bu artışlar ikinci ele de direk yanmış oluyor” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANABİLİR 

Araç fiyatlarında artış yaşanabileceğine dikkat çeken Birer şunları söyledi: “Yılbaşı öncesi başlayan hareketlilik yeni yılda da devam ediyor. Normal şartlarda yeni yıl daha sakin bekliyorduk. Fakat düşündüğümüz gibi olmadı. İlerleyen günlerde bir öngörüde bulunamıyoruz. Fakat yükseliş trendi devam edecek gibi duruyor. Son 20 günde yüzde 20 bir artış oldu. Bu gidişata göre Ocak ayının ilk haftasında da bir yüzde 10’luk daha artış olacak gibi görünüyor Yaşanan talebe bağlı bir artış yaşanabilir.” 

MATRAH DÜZENLEMESİ İKİNCİ EL ARACA DA YANSIMADI

Bayilerin stoklarında araç olmadığını bu durumu fiyatlara da etki ettiğine değinen Konmizan Galeri İşletmecisi Vehbi Birer, “Son zamanlarda dünya genelinde yaşanan enerji krizine bağlı Dünya genelinde sınırlı sayıda bir üretim var. Bu durum haliyle piyasalara da etki ediyor bayilerde araç stokları yeterli olmayınca fiyatlarda artış yaşanıyor. Araba sektörünün devlerinin Avrupa’ya ve Türkiye’ye de gönderdikleri araç kapasitesinde de düşüşler yaşanmasını bekliyorum. İkinci el piyasası matrah düzenlemesi beklediği üç ay içerisinde çok durgundu. Matrah indirimi ile birlikte insanlar araç fiyatlarında düşüş olacağına dair büyük bir beklentisi vardı. Ama bayilerde elimizde araç yok denilince bir hafta içerisinde bu matrah düzenlemesinin hiçbir anlamı kalmadı” ifadelerine yer verdi 

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum