İğne deliğine İstanbul'u çizecek

İğne deliğine İstanbul'u çizecek

Erişteye, balık puluna, kabak çekirdeğine, çiviye, kibrit ile kelebeğe Anadolu'nun ve İstanbul'un bir çok sosyal ve kültürel simgesini resmeden Minyatür Sanatçısı Hasan Kale, iğne deliğine İstanbul'u

Erişteye, balık puluna, kabak çekirdeğine, çiviye, kibrit ile kelebeğe Anadolu'nun ve İstanbul'un bir çok sosyal ve kültürel simgesini resmeden Minyatür Sanatçısı Hasan Kale, iğne deliğine İstanbul'u çizecek.
Mevlana'nın 738. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri çerçevesinde bir otelde açılan sergide, ressam ve minyatür sanatçısı Hasan Kale'nin, birçok nesne üzerinde İstanbul ve Anadolu'yu anlatan mikro eserleri yer alıyor.
Çalışmaları hakkında bilgi veren Kale, küçük bile denilemeyecek objeler üzerinde Türkiye'de tek kendisinin çalıştığını, resimleri yaparken kesinlikle büyüteç kullanmadığını, rahatsızlığı nedeniyle gözlük taktığını belirtti.
Dünyada bu işi yapan çok fazla kişinin olmadığına dikkati çeken Kale, ''Herkes mikroskop ve büyüteç altında çalışırken, ben çıplak gözle çalışıyorum. Farkındalık yarattığıma inanıyorum. Şu ana kadar 100'e yakın objeye ulaştık. Sizin bir saniyede dişlerinizin arasında kaybolan kabak çekirdeğine ben İstanbul'un iki tarafını resmediyorum. Şu an üzerinde çalışıyorum, tek bir saç teli üzerine resim yapacağım. Çalışmalarımın arasından ayrı bir yeri olan ise iğne deliğine İstanbul. Toplu iğne başına resim yapmıştık ancak İğne deliğine İstanbul çalışması beni daha da heyecanlandırıyor'' diye konuştu.
Kale, amacının eserleriyle Anadolu kültürünü anlatmak olduğunu, kabak çekirdeğine bakan bir yabancının bu Galata Kulesi demesinin anlatım dilinin oluştuğuna en büyük kanıt olduğunu söyledi.
İğne deliğine İstanbul dışında bir çok önemli projesinin olduğunu ifade eden Kale, dünyanın en küçük kitapçığı, kırk ayağın her bir ayağına farklı resim ve fasulyeler üzerine Osmanlı padişahları resimlerini hazırlayacağını dile getirdi.
ESERLERİ, İZMİR'E YAPILACAK MİKRO ESERLER MÜZESİNDE SERGİLENECEK
Kale, eserlerinin bir çoğunun sanat meraklıları tarafından satın alındığını, sergilemeyle ilgili ise İzmir Konak Belediyesi ile görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ile görüştüklerini ve kendilerine Konak Meydanı'nda bir yer tahsis edileceğini anlatan Kale, şunları kaydetti.
''Yapılması planlanan müze dünyada ve Türkiye'de küçük objelere resim anlamında bir ilk olacak. Ukrayna Kiev'de bir mikro eserler müzesi var ancak bu müzede mikro heykeller sergileniyor. Müzede yüzden fazla obje sergilemek istiyoruz. Belediye başkanımızın verdiği söz üzere bunu söylüyorum. Bu tarz çizimlerin olduğu bir müzenin Türkiye'de kurulması sanat ve turizm açısından çok önemli. Sanatı ve sanatçıyı destekleyen projeler olduktan sonra saç telinin üzerine resim çizmek, iğne deliğine İstanbul'u resmetmemek için hiç bir nedeniniz yok.''
Kale, üzerinde çalıştığı işlerin çok uzun soluklu işler olduğunu, test etmediği ve üzerinde çalışmadığı hiç bir şeyi anlatmadığını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.