İftara sigara ile başlamayın

İftara sigara ile başlamayın
İftara sigara ile başlamak damar sisteminin dengesini bozuyor

İftara sigara ile başlamak damar sisteminin dengesini bozuyor. Dr. Ahmet Hamamcı, Ramazan ayını mide ve diğer sindirim problemlerini yaşayarak geçirmek istemeyenlere özellikle iftarda sigaradan ve ağır yemeklerden uzak durmalarını önerdi
Sigaranın birçok zararı olduğu biliniyor. Bazı sigara tiryakileri ise Ramazan'da iftarı sigara ile açıyor. Sigara ile açılan iftar ise bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Doktorlar özellikle iftar vaktinde sigaradan uzak durun çağrısında bulundu.   
SİGARA MİDEYE ZARAR VERİYOR
Özel Selçuklu Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ahmet Hamamcı, Ramazan ayında özellikle reflü, gastrit, irratbl barsak sendromu gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları olanların şikayetlerinin arttığına dikkat çekti. Hamamcı, oruç tutarken hem orucun manevi değerini hem de sindirim sistemi sağlığını koruyabilmek için ağır yemeklerden, hamur işlerinden, tatlılardan, çay, sigara, kahve tüketiminden ve yağlı gıdalardan uzak durulması gerektiğini ifade etti. Ramazan ayında sigara içmenin irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ciddi sorunlara yol açacağını belirten Dr. Hamamcı, sigaranın mideye de ciddi zararlar vereceğini aktardı. Hamamcı, özellikle reflü hastalığı olanların kesinlikle sigaradan uzak durması gerektiğini ve iftarını sigarayla açan kişilerin sağlıklarına kendi istekleriyle zarar vereceklerini söyledi. Gün boyu nikotin gibi zararlı bir maddeyi almayan vücuda iftar öncesinde yapılan nikotin yüklemesinin son derece zararlı olduğunu hatırlatan Hamamcı, “Gün boyu aç kalan kişinin kan şekeri önemli ölçüde düşer, bunun üzerine aniden alınan sigara hızlı bir baş dönmesine neden olur. Nikotin ve diğer zararlı maddelerin değerleri hızla yükselir ve tüm damar sisteminin dengesini bozabilir” dedi.
MİDE RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR
Ramazan ayında acil nitelikli sindirim sistemi rahatsızlıklarının arttığına dikkat çeken Hamamcı, "Bu durum iftarda yenen aşırı ve yağlı yemeklerden ve hızlı kafein, nikotin yüklemesinden kaynaklanıyor. Vatandaşlarımız iftar sonrasında rahatsızlanınca hastanelere koşuyor. Durum böyle iken acil niteliği taşımayan sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla alakalı poliklinik başvurularının da azaldığını görüyoruz. Yani orucun anlamına ve sağlığın gereklerine uygun hareket edenler için Ramazan ayı sindirim sistemi için yarar sağlıyor. Fakat, orucun maneviyatına ve sağlığa aykırı hareket edenler ise aksine zarar görüyor" sözlerini kullandı.
RAMAZANDA SAHUR ATLANMAMALI
Dr. Hamamcı açıklamasının devamında, "Ramazan ayında gün boyu bir şey yemedim düşüncesiyle iftarda aşırı yememeli ve yavaş yavaş hafif gıdalarla beslenilmelidir. Sahur kesinlikle atlanmamalı ve sahur öğünü de hafif, gün boyu tokluk hissi verecek gıdalarla geçirilmelidir. Beslenme düzenini rahatlıkla planlayabilmek için gerekirse bir beslenme uzmanına danışılmalıdır" uyarılarında bulundu.
KERİM ATICI
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.