İdrar yolu enfeksiyonları böbrek yetmezliğine dönüşebilir
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Koyun, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan yüksek ateş ile hipertansiyonun böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyledi. Son yıllarda böbrek hastalarının artmasıyla birlikte nakil için sıra bekleyenler listeleri kabarttı. Diyaliz hastaları nakil olsa bile yüzde 100 eski sağlıklarına kavuşamadıkları gibi, ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalıyorlar. Böbrek naklinin tam bir iyileşme sağlamadığına dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Koyun, erken tanının önemli olduğunu söyledi. Özellikle çocuk yaşta böbrek hastalığının teşhis edilmesiyle bunun önlenebileceğini ifade eden Doç. Dr. Koyun, sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti. Koyun, "Burada özellikle sık görülmesinin nedeni toplumumuzda ateşli çocukların doktora götürülmemesi. Zamanında tanı ve tedavi almamış olmaları. Gelişmiş ülkelerde idrar yoluna bağlı böbrek yetmezliği çok fazla görülmüyor. Çünkü önlenebilir bir neden." dedi.
İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli belirtilerinin yüksek ateş olduğunu belirten Koyun, çocuk ateşlendiği zaman mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini kaydetti. "Çocuklarda yüksek ateşin dikkate alınmadığı zaman böbrekte hasar bıraktığına dikkat çeken Koyun, "İdrar yolu enfeksiyonunun neden olduğu ateş, çocuklarda böbrek yetmezliğine yol açıyor. Küçük çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun en büyük belirtisi ateştir. Bunun dışında çok fazla anlaşılmasa da iştahsızlık ve kusma da belirtileri olabilir. Erken teşhis çocuklarda böbrek naklini önlemede önemli bir etkendir." diye konuştu.
ÇOCUKLARDA TANSİYON, BÖBREKTE SIKINTI DEMEK
Çocuklarda hipertansiyon olmayacağı yönünde yanlış bir algı bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Mustafa Koyun, tansiyonun böbrek yetmezliğinde önemli bir etken olduğunu kaydetti. Üç yaşından büyük çocukların en az yılda bir kez kan basıncının ölçülmesinin böbrek hastalığının erken belirlenmesinde önemli bir etken olduğunu belirten Koyun, "Çünkü çocuklarda hipertansiyon olmaz diye yanlış bir bilgi var. Bu doğru değil. Çocuklarda hipertansiyon olur ve özellikle de böbrek hastalıklarına bağlıdır. Kan basıncında yükseklik belirlenirse böbrek hastalığının önemli bir bulgusu olabilir." şeklinde konuştu.
AÜ Hastanesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da, çocuklarda böbrek yetmezliğinin genellikle ürolojik nedenlerden dolayı görüldüğünü ifade etti. İdrar torbalarıyla ilgili sorunlar, geriye idrar kaçması gibi nedenlerden böbrek yetmezliğinin yaşandığını dile getiren Dinçkan, "İdrar torbasıyla ilgili sorun yaşayan çocuklarda nakilden sonra da rahatsızlığı devam edebiliyor." dedi. 2010'da 220 böbrek naklinden 28'inin çocuk olduğunu belirten Dinçkan, bu rakamın 2011'de 199 nakilden 23'ünün çocuk olduğunu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.