İçişleri Bakanı Güler: Evrensel Hukuka Aykırı Bir Düzenleme Yapılamaz

İçişleri Bakanı Güler: Evrensel Hukuka Aykırı Bir Düzenleme Yapılamaz

İçişleri Bakanı Muammer Güler, dershanelerle ilgili evrensel hukuka ve anayasanın öngördüğü ilkelere aykırı bir düzenleme yapılamayacağını söyledi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, dershanelerle ilgili evrensel hukuka ve anayasanın öngördüğü ilkelere aykırı bir düzenleme yapılamayacağını söyledi.

Bakan Güler, ilk kaymakamlık yaptığı yer olan Denizli'nin Çal ilçesine geldi. Çal'da Bakan Güler'i, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli milletvekilleri Nihat Zeybekci, Bilal Uçar, Nurcan Dalbudak, Mehmet Yüksel, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Çal Kaymakamı Yusuf Gemici, Çal Belediye Başkanı Hasan Gündüz ve protokol üyeleri karşıladı.

İlk olarak Çal Kaymakamlığı'nı ziyaret eden Güler'e, Çallılar ilgi gösterdi. 40 yıl önce kaymakamlık yaptığı yerde eski koltuğuna oturan Bakan Güler, burada basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Güler, BDP'nin Diyarbakır'da gerçekleştirdiği gençlik kongresinde Türk bayrağının indirilmesine tepki gösterdi. Güler, "Asla tasvip edilemeyecek bir olaydır, kınıyorum, milletin bayrağına tahammül edemeyen insanların demokratik siyaset yapmaları mümkün değildir. BDP, TBMM'de grup olarak temsil edilen bir partidir. Anayasaya bağlılık yemini etmiş bir parti, onun bir gençlik kademesinde meydana gelen bu olayla ilgili parti içinde gerekli disiplin işlemlerini kendilerinin yapması lazım." dedi.

Birlikte yaşama iradesini sürdürmek gerektiğini ifade eden Güler, "Anayasamız bunu emrediyor. Birlikte, beraberlikte hayır vardır. Ayrılıkta da mutlaka azap vardır. Bu, böyle bilinmelidir. Türkiye'nin gücü, bütün farklılıklarını zenginliğe dönüştürerek bir arada yüzyıllardır beraber yaşamasını başarmasından geliyor. Hangi alanda eksiklik varsa bu, demokratik alanda meşru zeminlerde, ait olduğu platformlarda çözülmesi lazım. Siyasi partilerin faaliyetleri olarak gerek anayasada gerek siyasi partilerin öngörülmüş kuralları var. Buna herkesin uyma mükellefiyeti var. Son demokratikleşme paketinde hem siyasi partilerin teşkilatlanması için ilçe teşkilatlarının kurulması için propaganda faaliyetleri için çok önemli gelişmeler yapıldı. Polisimiz gerekeni yaptı." diye konuştu.

"ELİNDE BELGESİ OLAN İLGİLİ KURUMLARA İLETSİN"

Taraf Gazetesi'ndeki, ortaya çıkan fişleme belgeleri ile ilgili bir soruya cevap veren Bakan Güler, o konuya girmeyeceğini ifade ederek, "Türkiye, hukuk devletidir. Elinde belgesi olan ilgili kurumlara iletir. İlgili kurumlar gerekeni yapar. Geriye doğru sardırarak değişik yorumlarla istikrarı bozmanın bir anlamı yok. Ben bunların iyi niyetli çabalar olduğuna inanmıyorum." şeklinde konuştu.

"EVRENSEL HUKUKA AYKIRI BİR DÜZENLEME YAPILMAZ"

Bir gazetecinin, "Siz hukukçu bir içişleri bakanısınız, mevcut anayasamıza göre dershaneler yasaklandığında matematik, Türkçe gibi dersleri öğretmek suç olacak, bunu Anayasa hukukuna göre nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya Bakan Güler, tasarı ortaya çıktıktan sonra değerlendirme yapılacağını dile getirdi. Evrensel ve Anayasa'ya aykırı bir hukuki düzenleme yapılamayacağına dikkat çeken Güler, şunları kaydetti:

"Tasarı üzerinden ayrıca değerlendiririz. Ortaya çıkan tasarı üzerinde herkesin, siyasi partilerin, kurum ve kuruluşların yorum yapma hakkı olacaktır. Tasarı ortaya çıksın. Yarın Bakanlar Kurulu'nda Milli Eğitim Bakanlığımızın hazırladığı tasarı taslağı gündeme gelecek. Gerisi özenle konuşulur. Kanuni gereği yapılır. Tabiki hukuk devleti olduğu için Anayasa'ya aykırı bir düzenleme yapılamaz. Evrensel hukuk ve Anayasa'nın öngördüğü ilkelere aykırı bir düzenleme yapıldığında, Anayasal bir yargısı vardır. Yasama yargısı vardır. Onlarda ilgili gerekli incelemeyi yapar." Güler, daha sonra ismini taşıyan caddenin açılışını yaptıktan sonra vatandaşlarla sohbet ederek Çal Belediyesi'ne geçti.



CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.