İbrahim Kahveci "Türkiye 40 yıldır böyle işsizlik görmedi"

İbrahim Kahveci "Türkiye 40 yıldır böyle işsizlik görmedi"

Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci, “Hizmet siyasetinden kimlik siyasetine dönüldü. Yeterli gelir sağlanamayınca açık, milliyetçilik ve din satılarak kapatılmak isteniyor” dedi. 

Türkiye'nin kronikleşmiş sorunları arasında yer alan işsizlik, birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Her ne kadar da TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı, Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak yüzde 13,2'ye gerilese de; vatandaş bu verilerin gerçekleri yansıtmadığını düşünüyor. Genel işsizliğin yanı sıra, Türkiye'de genç işsizlikte çok yüksek seyrediyor. TÜİK'in verilerinin tersine Türkiye'de işsizler ordusu her geçen gün büyüyor.  Ekonomistler, işsizlik oranının istihdam alanları açılıp, insanların iş bulmasından dolayı düşmediğini tam aksine işsizlerin umutsuzluktan iş aramayı bıraktığı için işsiz sayılmadığını söyledi. 

İŞSİZLİK HENÜZ ŞEHİR MERKEZLERİNİ SERT VURMADI

Karar Gazetesi Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci, Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.  Kahveci, krizin en fazla kenar semt insanlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Krizin şehir merkezlerini sert vurmadığını aktaran Kahveci, “Son 1 yıl içinde lise ve altı eğitimli kişiler ciddi iş kayıpları yaşadı. 2 milyondan fazla kişi işini kaybetti. 399 bin kişi ise iş buldu. İş bulanların 312 bini erkek. Yani kadınlarımızın da burada iş bulma konusunda sıkıntılar yaşadığını gözlemliyoruz. Genç işsizliğimiz de fazla. Zaten kriz dönemlerinde genç işsizlik oranları da artar. Bugün Türkiye'nin geniş işsizliği yüzde 23,1, dar işsizliği de yüzde 20,5 oranında” şeklinde konuştu.    

UMUTSUZLUKTAN İNSANLAR EVLERİNE HAPSOLDU

“TÜİK'in verilerine göre işsizlik  Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak yüzde 13,2'ye geriledi. Bunun tek sebebi, insanların umutsuzluktan dolayı iş aramayı bırakması” diyen Kahveci, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşsizlik, insanlar iş bulduğu için azalmadı. İş bulamayan insanlar, umutsuzluğa düştü, evine hapsoldu. Bu durum aslında çok daha tehlikeli. Türkiye'de gelir diye bir şey yok. Geriye kalan faktörleri saymanın da bir anlamı yok. Gelirin olmaması her şeyi gayet güzel ifade ediyor. Gelir olmadıktan sonra çoğu şeyi konuşmanın bir anlamı kalmıyor.” 

TÜRKİYE 40 YILDIR BÖYLE İŞSİZLİK GÖRMEDİ

Türkiye'de 1980 yılından sonra bu denli yüksek işsizliğin görülmediğini aktaran Karar Gazetesi Ekonomi Yazarı İbrahim Kahveci, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Türkiye, gerçekten de böyle bir işsizlik görmedi. Türkiye'nin büyüdüğü söyleniyor ama istihdam artmıyor. Gerçekten bu mucizevi bir büyüme. Türkiye'de gelir olmayınca siyasetin de konusu değişti. Hizmet siyasetinden kimlik siyasetine dönüldü. Para olmayınca ne olacak? Milliyetçilik ve din pazarlanmak istenecek. Öyle de oluyor. Ekonomiyi düzeltmek için bugüne kadar yapılan en güzel iş veri seti değiştirmek oldu. Bu sayede sadece kağıt üstünde güzellik yaratıldı. Gerçek ise kağıt üzerinde yazılanların tam tersine hüsran oldu.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.