İBRAHİM BÜYÜKEKEN ŞANLIURFA İZLENİMLERİ
Mardin, Midyat ve Hasankeyf gezisinin ardından son durağımız Peygamberler Diyarı Şanlıurfa oldu. Yol boyunca mercimek tarlalarını ve fıstık bahçelerini izleyerek, Şanlıurfa'ya doğru yolu çıktık. Şanlıurfa şehir merkezine varmadan önce ilk durağımız Hz. Eyüp Camii ve makamı oldu. Eyyüpnebi Köyü'nde Hz.Eyyûb’un Türbesi, Hz.Rahime Türbesi, Hz.Elyesa Türbesi ve Eyyup Peygamber Makamı bulunuyor. Hz. Eyüp Camii'nde namaz kılındı ve dualar edildi. Daha sonra caminin alt tarafında bulunan Hz. Elyesa Peygamberin Türbesi'ni ziyaret etme fırsatı bulduk.
EYYÜP PEYGAMBER’İN TÜRBESİNE ZİYARETÇİ AKINI
Viranşehir’in Kuzeybatısında olan bulunan Eyyübnebi Köyü ismini Hz. Eyyüb peygamberden almış. Burada Hz. Eyyüp Peygamberin, Hz. Rahime’nin ve Hz. Elyasse peygamberin türbeleri bulunmaktadır. Türbeler bakımsız ve harap halde iken 1992 yılında Şanlıurfa Valiliği tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları ile türbeler ve çevresi tümüyle orijinalliği korunarak yeniden inşa edilmiş. Bu türbelerin geçmişte karayolu ile Hicaz’a giden hacıların tavaf ettiği kutsal türbeler olduğunu öğreniyoruz. Bu kutsal mekânlar çevre il ve ilçelerden her gün, özellikle Cuma günleri ve bayram arifelerinde ziyaretçi akınına uğruyor. Şanlıurfa Valiliğince başlatılan ve Turizm Bakanlığınca desteklenen proje tamamlandığında önemli bir ziyaret ve uğrak yeri olacağı kesindir. Bu mekanların bulunduğu Eyyüpnebi Köy 1998 yılında belde haline getirilmiş.
HZ. ELYASA TÜRBESİ RESTORE EDİLİYOR
Eyyubnebi Köyü‘nde camiinin güneydoğu köşesine 15-20 metre mesafede olan Hz. Elyasa Peygamber'in türbesine her gün çok sayıda . Buradaki makamın üzerine kubbeli bir bina yapılmış ve ziyaret edilmektedir. Özellikle arife ve bayram günleri büyük ziyaretçi kalabalığı oluşmaktadır. Eyyubnebi Köyü höyüğünün kuzey-batı yönünde, höyüğe 50 metre mesafedeki Makam Hz.Eyyub’un hanımı Hz. Rahime’nin türbesi olarak ziyaret edilmektedir. Hz.Eyyub türbesinin güneybatısında köye 500 m kadar mesafedeki makam Hz.Elyesa türbesi olarak bilinmektedir. Hz. Eyyub’u ziyarete geldiğinde ona ulaşamadan o mevkide vefat ettiği rivayet ediliyor. Bugünlerde Hz. Elyasa Türbesi'nde restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Türbe etrafında çevre düzenlemesi de devam ediyor. Türbenin yanında bulunan şifalı sudan içmemek olmazdı. Bazı ziyaretçiler getirdikleri bidonlarla şifalı suyu evlerine götürüyor. Türbe etrafında ve çıkışında çocuklar meye satarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Burada şifalı suyu içtikten sonra Şanlıurfa şehir merkezine doğru yola çıkıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Eyyubnebi Köyü'ne ziyaretçi sayısının artması bekleniyor.
ŞANLIURFA KENT MÜZESİ BÜYÜLÜYOR
Şanlıurfa'da ilk durağımız Hz. Eyyüb'ün sabır makamı ve yanında bulunan camii oluyor. Burada Şanlıurfa Mevlevihanesi de bulunuyor. Küçük bir bedestenin burulduğu bu yerde insanlar hem ibadetlerini yapma hem de alışveriş etme imkanı da buluyor. Burada kılınan öğle namazının ardından Şanlıurfa Kent Müzesi'ne vardık. Kafileden isteyen Şehir Müzesi'ni ziyaret etti, isteyen Balıklıgöl'e gitti. Şanlıurfa kültürü, Bey Kapısı'ndaki Mahmutoğlu Kulesi'nin restorasyonunun ardından hizmete açılan müzede yaşatılıyor. Şanlıurfa'nın şehir surlarının yer aldığı Beykapı mevkiindeki 900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi 2008 yılında Şanlıurfa Belediyesi tarafından satın alınarak, kent müzesine dönüştürüldü. "Urfa Şehir Surları"nın üzerine inşa edilen ve surların önemli bir bölümünü oluşturan 2 bin metrekare alana sahip müze, Anadolu sivil mimarisinin örneğini de taşıyor. 11 Peygamberin izi bulunan ve medeniyetler beşiği olarak bilinen Şanlıurfa’nın kültürü ‘Urfa Kent Müzesi’nde yaşatılıyor. Dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen ve en eski kült yapılar topluluğu Göbekli Tepe höyüğü ile sular altında kalan tarihiyle ve çevresindeki zengin tarihi mirasıyla Halfeti ilçesini tanıtan slayt gösterilerinin yer aldığı müzede Osmanlı döneminde yaşayan hayvan figürleri, çeşitli dönemlere ait hanlarla ilgili görüntüler, Şanlıurfa'da yetişen tarım ürünleri, at kültürü, Şanlıurfa'nın geleneksel hayatını gösteren bir çok tarihi eserin tanıtımı yapılıyor. Türkiye’nin en büyük 5 müzesi arasında bulunan kent müzesi, tarihi eser depolama ve sergileme alanı olarak da kullanılıyor. Farklı birçok medeniyete ait önemli eserlerin de bulunması nedeniyle dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan kent müzesinde 12 bin yıllık dünyanın en eski heykeli olan Balıklıgöl heykeli de yer alıyor. Müzede, halen daha yaygın olarak görülen biber ve isot kültürü de tanıtılıyor. Bölgenin en önemli müzeleri arasında yer alan Urfa Kent Müzesi'nin kentteki görülmesi gereken bir yer. Müze yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Müzedeki açık ve kapalı alanda tarihe yolculuk yapılıyor.
BALIKLIGÖL DERGAHI'NDA MANEVİ HUZUR
Urfa'ya gelip de Balıklıgöl'ü ve Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı yeri, Urfa kalesini görmemek olmazdı. Balıklıgöl Dergah Camii'nde o manevi havayı yaşamak güzel bir duyguydu. Her gün binlerce insan burayı ziyaret ediyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından Balıklıgöl Dergahı'nın etrafında çevre düzenlemesi yapılmış. Hazreti İbrahim'in doğduğu mağaranın hemen yanına ve Balıklıgöl'ün 100 metre kadar ilerisine Osmanlı döneminde Mevlid-i Halil Camii yaptırılmış. Bu cami küçük geldiği için hemen yanına 1986 yılında Dergâh Camii inşa edilmiş. Burada biraz mola verdikten sonra Urfa Kalesi'ne çıktık. Urfa Kalesi'nden bu güzel şehri kuş bakışı izleme şansı da bulduk. Şanlıurfa Türkiye'nin önemli inanç merkezlerinden biri. Urfa'ya kadar gelip de isot almamak olmazdı. Tarihi bedestenden çeşit çeşit isotlar ve ufak tefek hediyelik eşyalar aldık. Urfa esnafı da Mardin esnafı gibi hatırlı insanlar. Urfa'da üniversite yıllarında yıllarca ev arkadaşlığı yaptığım Harita Mühendisi Yakup Doğan'la da hasret giderdikten sonra Urfa Havalimanı'na doğru yola çıktık. 5 günlük Ufuk Turu Toplantı ve kültürel gezi programını kazasız belasız bitirdik. Mardin, Şanlıurfa, Midyat ve Hasankeyf'ten güzel anılarla ayrıldık.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.