Hüseyin Çelik: Başkanlık Bizim İçin Hayat Memat Meselesi Değil

Hüseyin Çelik: Başkanlık Bizim İçin Hayat Memat Meselesi Değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak ‘bu karar eğer oy birliği ile alınırsa biz buna uyarız’ ve ‘Başbakan başkanlık teklifinden vazgeçsin sami.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni anayasa çalışmaları ile ilgili olarak ‘bu karar eğer oy birliği ile alınırsa biz buna uyarız’ ve ‘Başbakan başkanlık teklifinden vazgeçsin samimiyetimizi görsünler’ şeklindeki açıklamalarını yine ipe un sermek olarak değerlendirdi. Çelik, “Biz şunu da söyledik, bu bizim olmazsa olmazımız değil, bizim için hayat memat meselesi değil. Biz karşı tarafta samimi bir duruş görmüyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu bu açıklamaları ile de ipe un seriyor. Zaten bu komisyon, bu 48 maddeyi oy birliği ile kabul etmedi mi? Bunu neden tekrar o komisyon üyelerinin oy birliği ile karar vermesine bağlıyorsunuz. Burada bir manevra alanı mı arıyorsunuz?” dedi.

Parti genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Çelik, gündemi değerlendirdi. Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına değinen Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir iftar programında gündeme getirdiği uzlaşılan 48 maddenin geçirilmesi yönündeki teklifini hatırlattı. Çelik, “Bugüne kadar CHP ipe un seren bir tavır sergiliyor. Amalı, lakinli, fakatlı cümleler kuruyor; Genel Başkan, diğer yetkililer aynı tavırları sürdürüyorlar. MHP’nin henüz net bir tavrı yok. BDP’de yetmez ama 'evet' dedi. Biz de yeterli bulmuyoruz. Çünkü Türkiye’ye yakışan tamamen sivil ve yeni bir anayasanın yapılmış olmasıdır. Ama bir şeyin büsbütün kabul edilmemesi, büsbütün terk edilmesini gerektirmez.” diye konuştu.

“TBMM OLAĞANÜSTÜ TOPLANTIYA ÇAĞRILABİLİR”

Komisyonun yazın 15 günlük bir çalışması ile üzerine şerh konulan maddelerin de komisyondan geçebileceğini ifade eden Çelik, şu ifadeleri kullandı: “AK Parti her zaman hazırdır, ister ağustos ayında, ister eylül ayında ne zaman derlerse, biz hazırız dedikleri anda, şu kadar maddeyi görüştük, bunları da toplantıya olağanüstü çağırılabilir. Üzerinde uzlaşılan hükümlerin büyük kısmı genel hükümler, insan hak ve özgürlüğü, düşünce özgürlüğü ve benzeri konulardır. Dolayısıyla bunların biran önce yapılması gerekiyor. Ama komisyon derse ki biz hızlandık çalışacağız bitireceğiz. Biz bundan daha memnun oluruz, keşke böyle bir şey yapılabilse.”

KOMİSYONUN ÇALIŞMALARI EKİM AYINA KADAR BİTMEZSE...

Bir gazetecinin yeni anayasa çalışmalarının ekim ayına kadar bitmemesi halinde ne yapılacağı yönündeki bir sorusuna ise Çelik, “Biz yeni bir anayasa yapılabilmesi için bütün şartları zorladık, zorluyoruz. TBMM’de uzlaşma komisyonu bu çalışmaları yaptı, yapamadıysa gerçekçi olalım, seçim atmosferine girildiği zaman AK Parti kendi taslağını da getirse zor, diğer başkası taslağını getirse de zor. Mahalli seçimlere giden bir ülkede kolay kolay anayasa değişikliği yapılmaz. Ama tekrar söylüyorum, bütün imkan ve şartları zorlayacağız. Uzlaşma zemininde yapabilirsek, bu Türkiye’nin artısı olur.” sözlerini dile getirdi.

“ZATEN 4 PARTİNİN ÜZERİNDE UZLAŞTIĞI 48 MADDE YOK MU?”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘bu karar eğer oy birliği ile alınırsa biz buna uyarız, yine başkanlıktan vazgeçilsin samimiyetimizi görsünler’ ve MHP’nin ise çalışmalar devam etsin, 48 maddeyi geçiririz’ şeklindeki açıklamalarını ise Çelik, şöyle değerlendirdi: “Biz baştan beri şunu söyledik, biz yeni bir anayasa yapıyoruz. Biz Başkanlık sistemini, yarı başkanlık sistemini parlamenter sistem hazırlanırken konuşmayacağız da orman kanunu hazırlanırken mi konuşacağız. Ama biz şunu da söyledik, bu bizim olmazsa olmazımız değil, bizim için hayat memat meselesi değil. Biz karşı taraftan samimi bir duruş görmüyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu bu açıklamaları ile de ipe un seriyor. Komisyonda CHP’li üyeler uzlaşamazsınız derse o zaman genel kurula getiremezsiniz demek bu. Zaten bu komisyon bu 48 maddeyi oy birliği ile kabul etmedi mi? Şu an da 4 siyasi partinin üzerinde uzlaştığı 48 madde var mı ortada? Bunu neden tekrar o komisyon üyelerinin oy birliği ile karar vermesine bağlıyorsunuz. Burada bir manevra alanı mı arıyorsunuz?”

“MHP’NİN TAVRI DAHA TUTARLI”

MHP’lilerin ‘biz bunu çıkartırız’ açıklamaları doğru ise ve komisyonun bunu tekrar oy birliği ile alması şartı koşmamalarını daha tutarlı bulduğunu kaydeden Çelik, uzlaşılmış 48 maddenin 60 madde de olabileceğini, bu yeni bir anayasanın yerine tutmayacağını, fakat “Hiç olmazdan da iyidir. Yetmez ama evet ben de aynı şeyi söylüyorum.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.