Hurda indirim talebi

Hurda indirim talebi

Uyararslan Otomotiv A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musa Uyararslan, sıfır otomobil satışlarının tümüyle durmasının engellenmesi için 20 yaş üstü otomobillerde hurda indiriminin şart olduğunu söyledi.

Uyararslan yaptığı açıklamada, sıfır otomobillerin en yoğun olarak satıldığı dönemin ekim, kasım ve aralık ayları olduğunu, Ekim ayı içinde Hükümet'in otomobillerin KDV oranlarında indirime gideceği haberleri üzerine aynı ay içinde satışların azaldığını ancak, sonradan gelen olumsuz haberlerin Hükümet'in böyle bir hazırlık içerisinde olmadığını gösterdiğini belirtti.
Yıl sonuna gelindiğinde genel ekonomik kriz paralelinde yeni otomobil satışlarının yüzde 68'ler düzeyinde azaldığının görüldüğünü ifade eden Uyararslan, piyasanın büyük bir durgunluk içine girdiğini dile getirdi.
Otomotiv piyasasında talep daralmasının bir nedeninin de piyasada oluşan hurda araç indirimi beklentisi olduğunu dile getiren Uyararslan, şunları kaydetti:
''Sıfır otomobil satışlarının hareketli geçmesi beklenen yıl sonunda olunmasına rağmen büyük oranda azalması, 2009 yılının Ocak, Şubat aylarında satışlarımızın yok denecek azalacağı anlamına geliyor. En büyük beklentimiz, 20 yaş üzerinde hurdaya ayrılacak otomobiller için sıfır otomobil alımlarında hurda indirimi yapılmasıdır. Sıfır otomobil satışlarının tümüyle durmasının engellenmesi için 20 yaş üstü otomobillerde hurda indirimi şarttır. Yoksa otomotiv sektörü yaşanan bu büyük durgunluk nedeniyle çok kötü bir sürece girecektir.''
Uyararslan, çıkarılacak bir hurda indiriminin sıfır otomobil satışlarını önemli oranda artıracağını, bunun hem piyasayı rahatlatacağını hem de vatandaşın sıfır otomobile binmesini sağlayacağını belirtti.
Daha önce yapılan bu uygulamanın trafikte de önemli bir rahatlamaya neden olacağını dile getiren Uyararslan, ''20 yaş üstü otomobiller gerek teknoloji gerekse dayanıklılık açısından çağın çok gerisinde kalmıştır. Yeni ve eski araçlarla yapılan kazalarda ölüm oranları arasında fark, yeni otomobillerin ne derece büyük önem taşıdığını ortaya koyuyor'' dedi.
Bayraktarlar Merkon A.Ş Genel Müdürü Ali Akbaş ise çok eski araçların hurdaya ayrılmasının otomotiv sektörüne bir ölçüde canlılık getireceğini söyledi.
Yeni otomobillerin süratli olduğunu, trafik akışında rahatlama sağladığını ifade eden Akbaş, ''Eski otomobiller trafikte tıkanmalar gibi çeşitli olumsuzluğa neden olmaktadır. Yeni otomobillerin satışlarının artırılmasından çok eski araçların piyasadan temizlenmesi için hurda indirimi gerekiyor. Çünkü Avrupa'da da zaman zaman hurda indirimleri uygulamaya konuyor'' diye konuştu.
Hurda indiriminin otomotiv piyasasında canlanma için tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Akbaş, otomobilde ÖTV ve KDV oranlarının çok yüksek olduğunu, bu vergilerde de indirime gidilmesinin yararlı olacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.