Hollanda’ya göçün 60. yılında 60 fotoğraf

Hollanda’ya göçün 60. yılında 60 fotoğraf
“Hollanda’ya Göçün 60. Yılı” başlıklı fotoğraf sergisi ve konferansında 60. Yıla özel 60 fotoğraf sergilendi.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 30. yıl etkinlikleri devam ediyor. Karatay Belediyesi iş birliği ile yapılan TYB Konya Şubesi Kültür Evinde Prof. Dr. Ahmet Koyuncu’nun düzenlediği, “Hollanda’ya Göçün 60. Yılı” başlıklı fotoğraf sergisi ve konferansında 60. Yıla özel 60 fotoğraf sergilendi. Konu üzerine Ali Yağcı ve Hollanda Türkevi Başkanı Veyis Güngör konferans gerçekleştirdi. Konferansa Konya’nın yanısıra Hollanda, İstanbul, Ankara ve Karaman’dan da dinleyiciler katıldı.

GİTMEK İSTEYEN SAYISI ÇOKTU

Göçü tüm süreçleriyle ele alarak sunumunu gerçekleştiren Ali Yağcı “Karaman dışından Hollanda’ya işçi olarak giden insanların yurtdışına resmi yollardan gidebilmesi için İş ve İşçi Bulma Kurumu’na kayıt yaptırmaları gerekiyordu. Şu an gördüğünüz fotoğraf, İstanbul İş ve İşçi Bulma Kurumu önünde çekilmiş bir kare. Görüldüğü gibi, kurum önünde büyük bir izdiham var; insanlar yurtdışına gitmek istiyorlar ve polisler, kalabalığı sıraya sokmaya çalışıyor. Tabii ki, kuruma kayıt yaptırmak, yurtdışına gideceğiniz anlamına gelmiyordu. İstihdam edileceğiniz iş yerinin doktorları tarafından bir sağlık muayenesinden geçmeniz gerekiyordu. Bu süreçle ilgili birçok fotoğraf var; sanki bir köle pazarında insanlar incelenir gibi dişlerine, kaslarına bakılırdı, ama hiç kimse eğitim durumlarına bakmazdı. Okuma yazma bilip bilmediğiniz bile önemsenmezdi. Sağlık kontrolünden geçtikten sonra, kısmen uçakla, kısmen de trenlerle yurtdışına doğru yola çıkılırdı” dedi.

CAMİLER VE DERNEKLERDE TÜRKÇE KURSLAR VERİLİYOR

Hollanda Türkevi Başkanı Veyis Güngör ise göçün kültürel etkilerine de değindi. Güngör “Dil konusu ise Hollanda'daki Türk toplumunun en önemli meselelerinden biri olmayı sürdürüyor. 1980 yılında ana dil ve kültür eğitimi kaldırıldıktan sonra, Türkçenin eğitimi için çeşitli girişimler oldu, ancak yeterli başarı sağlanamadı. Bugün, camiler ve dernekler gibi yerlerde haftada birkaç saat Türkçe kursları verilmektedir, fakat bu konuda daha organize ve kurumsal bir yapı kurulması gerekmektedir. Türk toplumu, sadece kültür ve sanatta değil, aynı zamanda bilim ve girişimcilik alanında da büyük ilerlemeler kaydetti. Hollanda’da yaklaşık 10 bin Türk işveren bulunuyor ve bunların arasında, yüzlerce kişiyi istihdam edenler de var. Avrupa’da tüketilen Türk peynirinin yüzde 70’i Hollanda’da bir Erzurumlu arkadaşımız tarafından üretiliyor; aynı şekilde, Türk sucuklarının yüzde 30’u da yine Hollanda’da üretiliyor.

Elbette, sorunlarımız da var. En büyük sorunlarımızdan biri kutuplaşma. Bir araya geldiğimizde maalesef ayrışım başlıyor ve bu hastalık Hollanda’daki Türk toplumunda da devam ediyor. Bunun yanı sıra, ayrımcılık ve İslamofobi de ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor. Aile birleşimi ve Avrupa’daki sağ eğilimlerin yükselmesi, göçmenler ve Müslümanlar için yeni zorluklar yaratıyor.” Dedi.

Dinleyicilerin arasında bulunup Hollanda’ya göç eden ilk nesilden olan Psikolog Hasan Topal da gözlemlerini dile getirdi.

Hollanda’da gazetecilik yapan Ahmet Azdural ise Hollanda’nın eğitim avantajlarını anlattı.

Program sonunda TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Eski Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ve Prof. Dr. Bilal Kuşpınar tarafından konuşmacılara katılım beratı ve TYB Konya Şubesi yayınlarından takdim edildi.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.