Hollanda’daki Mevlana ve Konya çalışmaları kitaplaştı

Hollanda’daki Mevlana ve Konya çalışmaları kitaplaştı

Hollanda’da Celaleddin Rumi ve Konya ile ilgili yapılan çalışmalar Türkevi araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör tarafından kitap haline getirildi.

Hollanda’da Celaleddin Rumi ve Konya ile ilgili yapılan çalışmalar Türkevi araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör tarafından kitap haline getirildi. Türkevi ve Rumi Yayınları tarafından “Hollanda’da Mevlana ve Konya Öğretisi” ise piyasaya çıkan kitap için Bera Otel’de bir tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Dr.Hasan Özönder, Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Veyis Güngör, Ömer Lütfi Ersöz, Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Dinç ve basın mensupları katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Veyis Güngör, 2007 ‘Mevlana yılı’ sonrası 6 ciltlik Mesnevini’nin Hollandacaya çevrilmesi için bir çalışma başlattıklarını ve özverili çalışmalar sonrası çevirinin tamamlandığını belirterek, “Hayat boyu öğrenme perspektifinden hareketle artık Hollanda’da bir ‘Mesnevi okuma ve anlama’ pedagojisi oluştu. Mesnevi başlı başına bir okul halini aldı. Hollanda’daki sufizm düşüncesinin mihenk taşı olacak Mesnevi, bireylerin grupların ve belki bir neslin şekillenmezinde ruh ve nefis terbiyesinde önemli bir kaynak oluşturmaktadır” dedi.

ÇEVİRİ YAPMAK YETMEZ

Kitabın özetinin 25 yıl boyunca Mevlana ve Konya merkezli çalışmaların bir raporu olduğunu ifade eden Güngör, şöyle konuştu: “Kitap, Hasan Özönder hocamızı bir ziyaretimizde kendisinin bu yönde bir kitap yazılması yönündeki tavsiyesi ile yazıldı.Ayrıca bu kitabın gizli kahramanları Abdulwahid van Bommel ve Mohammed El-Fers’e teşekkür ediyorum. Kitap ayrıca bir kurum tarihçesi olarak da değerlendirilebilir. Yirmibeş yılı aşkın bir süredir yapılan çalışmaların kitap haline getirilmesi gelecek nesillere bir kültür mirası olurken kurumlar için örnek teşkil etmektedir.” Güngör, bir soru üzerine Konya’da Mesnevi üzerine yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu, çeşitli dillere çeviri yapılmasının yeterli olmadığını ilgili devletlerde partnerlerle çalışılması gerektiğini söyledi. Dr.Hasan Özönder de yaptığı konuşmada dünyanın dört bir yanından Mevlana’yı ziyaret etmek için geldiklerine işaret ederek, “Mevlana’yı ne kadar anlatabilirsek o kadar faydalı olur” dedi.

HÂLİD ŞEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.