"Hızla Yaşlanıyoruz, 2025’de 65 Yaş Üstü Nüfus 15 Milyona Çıkacak"

"Hızla Yaşlanıyoruz, 2025’de 65 Yaş Üstü Nüfus 15 Milyona Çıkacak"

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan, Türkiye hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun artmasının, yaşlılık hastalıklarının da artmasına neden olduğunu söyledi. Bugün Türkiye'de 65 yaş üstünde toplam 5 milyon 750...

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan, Türkiye hızla yaşlandığını, yaşlı nüfusun artmasının, yaşlılık hastalıklarının da artmasına neden olduğunu söyledi. Bugün Türkiye'de 65 yaş üstünde toplam 5 milyon 750 bin kişi olduğunu kaydeden İlhan, "Buna karşılık 2025 yılında 65 yaş üstü yaşlı nüfusun sayısının 15 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Türkiye’de de yaşlı nüfus hızla artarken, tedbir alınmazsa sağlık harcamalarındaki artışlar bir tehdit haline gelebilir. Hastanede tedavi süreci tamamlanan yaşlılar için 'kreş' benzeri merkezler kurulmalıdır. Çünkü, yaşlı hastalara bakım, ayrı bir uzmanlık gerektiriyor." dedi..

    3. Geriatrik Hematoloji Kongresi 26-28 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara’da yapılacak. Geriatrik Hematoloji Derneği tarafından organize edilen kongre Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binasında 26 Eylül Cuma günü Saat 13.00’de başlayacak. Başkanlığını Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan’ın yapacağı kongreye, Avrupa Birliği ilk defa bir temsilci gönderdi. AB Temsilcisi, Yaşlılık ve Hematoloji Doktoru Dominique Bron 26 Eylül saat 18.00’de Avrupa Birliği Üyesi ülkelerdeki yaşlılıkla ilgili bir konuşma yapacak. İki gün sürecek kongre sürecinde Hemşirelik Sempozyumu da yapılacak.

    Bu yıl 3.'sü düzenlenen Geriatrik Hematoloji Kongresi’nin amacının öncelikle toplumda bir farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr Osman İlhan, "Yaşlı nüfus hızla artarken, tedbir alınmazsa sağlık harcamalarındaki artışlar bir tehdit haline gelebilir." şeklinde konuştu.

    Türkiye’nin hızla yaşlandığını, 2025 yılında 65 yaş üstü yaşlı nüfusun sayısı 15 milyona ulaşacağını belirten İlhan, "Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan 2. ülkesi. Türkiye, yakın geçmişte genç bir nüfusa sahipti. Bugün ise erkeklerde ortalama yaşam 73, bayanlarda 79’dur. Bugün Türkiye’de 65 yaş üstünde toplam 5 milyon 750 bin kişi var. Buna karşılık 2025 yılında 65 yaş üstü yaşlı nüfusun sayısının 15 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.” diye konuştu.

    Yaşlı nüfusun artmasının, yaşlılık hastalıklarının da artmasına neden olduğunu kaydeden İlhan, “Yaşam kalitesini kaybetmeden uzun süre yaşamak insanların en doğal hakkıdır. Sağlıkta dönüşüm programı ile insanların sağlık hizmetlerine, zamanında ulaşmaları, hem yaşam süresini uzatacak hem de yaşam kalitesini yükseltecektir." ifadelerini kullandı.

    YAŞLILAR İÇİN ‘YAŞLI KREŞLERİ’ AÇILMALI

    Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum örgütlerinin hastanelerde tedavi süreci tamamlanan yaşlı hastaların bakımı konusunda, yeni yaklaşımlar ortaya konulması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Osman İlhan şöyle devam etti: "Türk aile yapısı, eskiden yaşlı hastaların evde bakımına imkan veriyordu. Ama bugünün aile yapısı artık tıpkı çocukların gittiği kreşler gibi yaşlılar için de yaşlı kreşlerin açılmasını gerekli kılıyor. Yaşlı hastalar, çocuklar gibi farklı bir yaklaşım gerektiriyor.Hatta bu hastaların çocuklar gibi ayrı kliniklerde muayene ve tedavi edilmesi gerekir. Geriatrik hastaların sağlık harcamaları ülke ekonomilerinde büyük bir yük oluşturuyor. Türkiye’de de yaşlı nüfus hızla artarken, tedbir alınmazsa sağlık harcamalarındaki artışlar bir tehdit haline gelebilir. Hastanede tedavi süreci tamamlanan yaşlılar için 'kreş' benzeri merkezler kurulmalıdır. Çünkü, yaşlı hastalara bakım, ayrı bir uzmanlık gerektiriyor." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.