Hız ölüm getiriyor!

Hız ölüm getiriyor!

Ramazan Bayramı'nı akrabaları ve sevdikleriyle geçirmek isteyenler yollara çıkmaya başladı. Yetkililer, bayram tatilinin başlamasıyla birlikte yollarda büyük bir yoğunluk yaşandığını belirterek, sürücüleri aşırı hız yapmaması konusunda uyardı

9 günlük Ramazan Bayram tatilini fırsat bilen birçok aile, şehir dışına çıkıyor, köydeki büyüklerini ziyaret ediyor. Bayramı tatil beldesinde geçirecekler de var. Bayram öncesi ve sonrası yollardaki araç sayısı kat kat artıyor. Trafikteki yoğunluk nedeniyle kazalar da yaşanıyor. Her bayram yollar kan gölüne dönüyor. Kazalar bayramı gölgede bırakıyor. Bu bayram üzücü hadiselerin yaşanmaması için uyarılar yapılıyor. Fakat yapılan uyarılar bile kazaları önleme de yeterli olmuyor. Aceleci davranan, hız sınırına uymayan ve uykusuz yola çıkan birçok sürücü, kazaya davetiye çıkarıyor. Kazalar nedeniyle bayramda sevinç yerini hüzne bırakıyor. Ramazan Bayramı tatili kapsamında trafikte denetimler artırılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı binlerce kişinin telefonuna kısa mesaj gönderdi. Mesajda, “Ölümle sonuçlanan her 3 trafik kazasından biri aşırı hızdan kaynaklanıyor. Dikkatli olun” uyarısında bulundu.

2.20160703114728.jpg

SÜRÜCÜYE SAKİN OLUN UYARISI

Selçuk Üniversitesi Kazaları Araştırma Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik, Ramazan Bayramı'nda yaşanacak trafik yoğunluğunda sürücüleri sakinliğe davet etti. Çelik, bayramın 9 gün olmasının karayolundaki trafik yoğunluğunu artıracağını söyledi. Bayram tatillerinde  alınan tüm önlemlere rağmen yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini, yaralandığını ve sakat kaldığını belirten Çelik,  bayram tatillerinde gerek şehirler arası, gerekse şehir içindeki trafikte yoğunluğun artmasından dolayı sürücülerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Çelik, “Mübarek Ramazan ayını geride bırakmanın hüznünü yaşıyoruz. Bayrama az kaldı. Hüznümüzü bayramla birlikte mutluluğa çevirmek istiyoruz. Fakat Türkiye'de her yıl yapılan uyarılara rağmen sürücüler hem kendi ailesinin hem de karşıdaki kişinin ve ailesinin canını yakmaya devam ediyor. Çok vahim ve ağır tablolar ile karşı karşıya kalıyoruz. Bayram trafikte sevinçten hüzne dönüyor. Ortalık kan gölüne dönüyor. Uyarılar, ihmal edilmemeli”diye konuştu.

HIZ VE KURAL İHLALİ YAPMAYIN

Yaşanan kazalarda onlarca kişinin ve yakınlarının canının yandığını da söyleyen Çelik, şunları kaydetti: “Yoğun trafikte çarpma riski daha da artıyor. Hızlı gitmek adeta kazaya davetiye çıkarıyor. Hız kazanın şiddetini artırıyor, aracın kontrolünü kaybettiriyor, durma mesafesinin aşılmasına neden oluyor. Ülkemizde her ne kadar bölünmüş yolların yapımı artsa da iki yönlü trafiğin olduğu yollarda karşılaşmalar kazaları artırıyor. Geri dönüşü olmayan bir yola girmemek için gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Sürücüler, yapılan uyarıları kulak ardı etmesin. Denetimler artırılıyor. İnsan canı ucuz değil. Araçların içerisinde can taşındığı, çocukların olduğu unutulmamalı. Herkes emniyet kemeri takma konusunda gerekli hassasiyeti göstermeli. Hız ve kural ihlali yapılmamalı.  Bayramlarda sevdiklerine bir an önce ulaşmak isteyen sürücülerin çoğu zaman uykusuz ve yorgunken yola çıktığını görüyoruz. Uykusuz yola çıkılmamalı. Özellikle hoşgörü, elden bırakılmamalı. Sürücünün cep telefonuyla konuşması da kazayı artıran faktörler arasında  Bayram tatillerinde bilinçsizlikten dolayı kazalar ve can kayıpları çok artıyor. Kazanın bedeli bazen çok ağır oluyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.