Hırsızlığa Karşı Özel Bir Yazılımla Mücadele Edilecek

Hırsızlığa Karşı Özel Bir Yazılımla Mücadele Edilecek

Hırsızlıklar ve ev soygunları sadece Almanya’da değil, dünyanın her tarafında en çok işlenen suçlar arasında yer alıyor. Bu suç oranındaki artış yıl geçtikçe de çoğalıyor. Almanya genelinde sadece 2013 yılında 150 bine yakın ev...

Hırsızlıklar ve ev soygunları sadece Almanya’da değil, dünyanın her tarafında en çok işlenen suçlar arasında yer alıyor. Bu suç oranındaki artış yıl geçtikçe de çoğalıyor.

Almanya genelinde sadece 2013 yılında 150 bine yakın ev soygunu kayıtlara geçmiş. 2012 yılına göre bu alanda yüzde 3,7 oranında bir artış saptandı. Bu olayların büyük kısmı da aydınlatılamıyor. Bu bir taraftan hırsızların çalışma yöntemleriyle, diğer taraftan da emniyet suçla mücadele şubelerindeki personel eksikliklerinden kaynaklanıyor. İçinde bulunduğumuz bu teknolojik çağda bu olaylara karşı da yeni sistemler ve yazılımlar geliştirilmeye başlanıyor.

Bu yazılımlardan bir tanesi İsviçre’de denenmeye başladı. Geçen yılın sonbahar ayından bu yana Zürih’te denenen ‘Precobs’ isimli bu yazılım, belirlenen bir zaman içerisinden bugüne kadar bir bölgede gerçekleşen ev soygunlarının verilerini bir araya getiriyor. Bunun ardından ise kendince bir hesap yapan yazılım, bu bölgelerde ne zamanlar hangi olasılıkta hırsızlığın yapılacağını tahmin ediyor. Bu sayede de polis bu bölgelerde özellikle göreve çıkıyor. Deneme süreci başarı olan sistem artık sürekli uygulanıyor ve sistemin devreye girmesiyle şehirde hırsızlık olaylarında yüzde 14 düşüş gözlendi.

Oberhausen’de geliştirilen bu yazılımın mimarı Thomas Schweer, polis memuru olan kardeşiyle hırsızlık taktikleri nasıl değerlendirebileceklerini düşündüklerini ve bu fikre vardıklarını vurguluyor. Önümüzdeki aydan itibaren Münih, ardından ise Nürnberg’de denenecek yazılım, yakında Almanya’da da sürekli kullanılabilir. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.