Her derde deva
Yaz mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte karpuz da tezgahlardaki yerini almaya başladı. Sıcak havaların vazgeçilmez serinleme aracı olan karpuzun ise faydaları saymakla bitmiyor. Büyükşehir Hastanesi Uzm. Dyt. Atilla Zeyrek, karpuzun kan şekerini düzenlemeden, yağ yakımına kadar birçok faydasının olduğuna dikkat çekti.
1 kilo karpuzda sadece 60 gram şekerin bulunduğunu ifade eden Zeyrek, “Karpuzun tamamına yakını sudan oluşuyor. Diğer meyveler gibi C vitamini içeriği oldukça yüksek, bunun yanında A ve B vitaminlerinden de zengin olup sodyum, magnezyum ve potasyum ihtiva eder. Karpuzu değerli yapan antioksidanlar flavonoid ve polifenoller daha çok kabuğunda bulunuyor. Karpuzun özellikle suyunda “sitrulin” denen bir protein bulunuyor. Karpuz tüketmeye başladığınız anda kandaki sitrulin seviyeleri de artmaya başlıyor. Sitrulin daha sonra vücutta nitrik oksit oluşumunu arttırıyor. Nitrik oksit vücudumuz için çok önemli bir madde en önemli özelliği kalp damarlarının haraplanmasını engelliyor, damar basıncını düşürüyor, damar genişletiyor ve de antioksidan rolleri bulunuyor. Diyabetli hayvanların diyetlerine ek olarak verildiğinde kan şeker seviyelerini azalttığı araştırmalarda gösterilmiş” dedi.
ASIL ŞİFA KABUĞUNDA
Karpuzun diyabete karşı da önemli bir silah olduğunu hatırlatan Zeyrek, “İçeriğinde bulunan bitkisel kimyasallardan flavonoidler pankreasta insülin üreten hücrelerin hasar görmesini engelleyerek sayısının artmasını ve daha fazla insülin salgılanmasını sağlıyor. Şeker düşürücü etkisi hem pankreastan daha fazla insülin salgılanması hem de karaciğerden glikoz salınımını engelleyerek sağlıyor. Diyarbakır da hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmada karpuz suyunun vücut ağırlığını azalttığı yağ yakımını hızlandırdığı sonucu ortaya çıkmış. 2011 yılında diyabetik hayvanlar üzerinde yapılan başka bir çalışmada hayvanlara karpuzun etli kısmı ve kabuğu veriliyor. Kabuk kısmı etli kısmına göre daha belirgin düzeyde kan glikoz seviyesini düşürdüğü saptanmış” diye konuştu.
KARPUZU NASIL TÜKETELİM?
Karpuz tüketimi hakkında da bilgi veren Zeyrek, “Ara öğünlerde tüketeceksiniz 1 dilim diye tabir ettiğimiz 3 parmak kalınlığı karpuz; diyabet hastaları yanına 1-2 dilim kadar peynir eklediğinde karpuz şekeri kana daha yavaş karışacağından daha ılımlı bir kan şeker seviyesi ortaya çıkar. Anaöğün olarak tüketeceksiniz 2-3 dilim karpuz yanına mutlaka peynir tüketilmesini öneriyorum ki karpuz ile peynir uyumlu bir aroma rengine de sahipler. Aynı menüyü sıcak yaz günlerinde kahvaltı olarak planlayabilirsiniz..Bir diğer nokta ise karpuzun etli kısmını kabuğundan çok fazla ayırmadan tüketmeniz.. Sağlıkla kalmanız dileklerimle” diyerek vatandaşı uyardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.