Hemofilide tedavi önemli

Hemofilide tedavi önemli

Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği düzenlenen törenle açıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı dernek binası açılışında Hemofili ve Talasemi hastalığına dikkat çekildi

Anadolu Hemofili ve Talasemi Derneği düzenlenen törenle açıldı. Çok sayıda davetlinin katıldığı dernek binası açılışında Hemofili ve Talasemi hastalığına dikkat çekildi. Dernek açılışında hemofilinin önemi hakkında bilgi veren Selçuklu Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Dağlı, hemofilinin ailesel bir hastalık olduğunu ve annenin hastalığı taşıyıcı durumda olduğunu belirtti. Erkeklerde ise hastalığın belirtilerinin ortaya çıktığını ifade eden Mehmet Dağlı, hastalıkta eksik olan faktörlerin yerine konulmadığı zaman her hangi bir diş çekiminde veya yarada kanamanın durmadığını bu durumda kişinin kan kaybından hayatını kaybedebileceğini aktardı. Eksik olan faktörleri kan plazmayla yerine koyduklarını aktaran Dağlı, “Ayrıca düzenli olarak damar yoluyla faktör adlı ilaçlar verilerek kanamaların önlenmesi de mümkündür. Kanamaların çoğunluğu eklem kanamalarıdır. Bu tür kanamalar yaşamı tehdit etmemesine rağmen tedavisinin çabuk yapılması hastanın normal yaşamına dönmesini ve kanın eklem içinde birikmesinden doğacak eklem hasarlarını önlemektedir. Bu amaçla hastalığa karşı bilinç oluşturmak amacıyla bu derneği kurduk. Orta Anadolu’ya hizmet vereceğiz ve hemofiliye karşı bilinç oluşturacağız. Konya’da da akraba evlilikleri fazla olduğu için hemofili hastalığı yaygındır. Çalışmalarımızla bu hastalığı Konya’da en aza indirmeye çalışacağız” dedi.

Dernek Başkanı Mehmet Oğuzhan Petek de hemofili ve talasemi hastalığına karşı tedbir almak ve hastalığı halka yeterince tanıtmak için derneği kurduklarını kaydetti. Derneğin her zaman açık kalacağını ve Aksaray, Ereğli, Afyon, Karaman gibi Orta Anadolu’dan gelen hemofili hastalarına yardımcı olacaklarını dile getiren Petek, şunları kaydetti: “Hasatlık yeterince tedavi edilmezse sakatlıklara yol açmaktadır. Bu noktada hastalığa karşı tedbir almak kendi elimizde. Bu noktada derneğimizi kurduk, gerçekleştireceğimiz eğitim faaliyetleriyle insanlarımızı bu hastalığa karşı en iyi şekilde bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.”

HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.