Hekimlik bir sanattır

Hekimlik bir sanattır

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Bu meslek fedakarlık ve özveriyi öğretir. Aileden ve pek çok maddi şeyden fedakarlık göstererek zor şartlarda çalışıyoruz. Hekimlik bir sanattır. Biz bir sanatı icra ediyoruz” dedi

Her yıl Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışıldığı, bilime katkılarının ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü olan Tıp Bayramı’nda hekimler ve sağlık çalışanları ‘sağlıkta şiddet’, ağır çalışma şartları gibi konulardan şikayet ediyor. Yeni üniversitelerin açılması, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası görevden almalar gibi nedenlerle sağlıkta ‘uzman’ sıkıntısı yaşanıyor. Sağlıkta şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayan sağlık çalışanları, caydırıcı önlemlerin alınmasını talep ediyor. Konya Tabip Odası Başkanı ve Özel Medova Hastanesi İcra Kurulu Üyesi Dr. Seyit Karaca, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Merhaba Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Tıp mesleğinin zor elde edilen bir meslek olduğunu belirterek, “Bu mesleği öğrenmek için zor bir eğitimden geçiliyor. Bu eğitim teorik olduğu kadar pratiği de kapsıyor. Bu eğitim sürecini tamamlayıp mesleğini icra eden meslektaşlarımın Tıp Bayramını tebrik ediyorum. Bu meslek fedakarlık ve özveriyi öğretir. Aileden ve pek çok maddi şeyden fedakarlık göstererek zor şartlarda çalışıyoruz. Hekimlik bir sanattır. Biz bir sanatı icra ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

HEKİMLERİN ÖNEMİ BİTMEYECEK

Tıp branşlarındaki artışa işaret eden Karaca, şöyle konuştu: “Eskiden sadece 4 temel dal vardı, şimdi onlarca uzmanlık dalı var. Bunun getirdiği zorluklar var. Hizmet ettiğimiz insanların alt branşlarda talepleri oluyor. Bu karşılanmazsa sorun oluyor. Bu sorun hekimlerden kaynaklı bir sorun değildir. Bu alanda teknoloji de hızla gelişiyor. Hekimler olarak teknolojiyi takip ediyoruz. Ülkemizde bu teknolojilere ulaşmakta bir zorluk yok fakat teknolojideki ilerleme ile hekimin çalışmaları küçümseniyor. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin hastası ile duygusal bağ kuran hekim daha başarılı olur. Hekimlerin önemi hiç bir zaman bitmeyecek.”

Hekimlerin iş gücü yoğunluğunun yatlını çizen Karaca, konuşmasına şöyle devam etti: “Aile hekimlerinin, üniversite hastanelerinde, kamu hastanelerinde veya özel hastanelerde olsun çalışan hekimlerin ciddi iş yükü var. Bu sorunun sebebi aslında yıllarca ‘Hekim fazlalığı var’ diyen Türk Tabipler Birliği’nin bir yanlış tutumunun bir sonucudur. Hekimlerin büyük çoğunluğu büyük illerde dağılım dengesizliği var. Konya, Anadolu’nun diğer illerine göre daha iyi fakat Konya’da da uzman eksikliği var. Kamu hastanelerinde ilçelere merkezden görevli gittiğini biliyoruz.  Tıp fakültelerinin sayısı arttıkça öğretim üyesi açığı da oluştu. Bunda 15 Temmuz FETÖ/PYD darbe girişimi sonrası görevden almaların da etkisi var.”

SAĞLIKTA ŞİDDET ÜZÜCÜ

Eğitim zorluğu, süresi baz alındığında bazı mesleklere göre daha az kazandıklarını ifade eden Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son yıllarda iyileştirmeler olsa da emeklilik noktasında karşılığı alamıyoruz.  Performans sistemi noktasında bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Çok çalışan hekimler gayretlerinin karşılığını alamıyor. Son yıllarda zaman zaman ölümle sonuçlanan sağlıkta şiddet vakaları yaşanıyor. Bu çok üzücü. Vefa bu milletin temel değerlerindendir. Kişi kendisi için çalışan kişiye şiddet uygulayamaz. Kültürel bir eğitime ihtiyaç var. Sağlıkta şiddet karşısında caydırıcı önlemler alınmalı.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.