Hedef 30 milyon dolar ticaret hacmi

Hedef 30 milyon dolar ticaret hacmi

Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları 2. Toplantısı Konya'da başladı.

Türkiye-İran Gümrük İdaresi Başkanları 2. Toplantısı Konya'da başladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile İran İslam Cumhuriyeti Gümrük Başkanı Dr. Abbas Mimar Nejad, iki ülkenin ticaret hacminin 3 yıl içerisinde 30 milyar dolar olmasını planladıklarını söyledi.
Dedeman Otel’deki toplantıya, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, İran İslam Cumhuriyeti Gümrük Başkanı Dr. Abbas Mimar Nejad ile İran ve Türkiye gümrük müsteşarlıkları yetkilileri katıldı. Toplantı öncesinde bilgi veren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "Kara sınır komşularımızdan başlamak üzere ilişkilerimizin yoğun olduğu ülkelerle, özellikle gümrük işlemlerinin yoğun olduğu ülkelerle zaman kaybetmenin doğru olmadığı kanaatiyle her ülkeyle yılda iki defa toplantı yapmak üzere karar aldık. İran’da 2011 Aralık ayında Urumiye kentinde bir araya geldik. Çok önemli kararlar aldık. Bu kararlar çerçevesinde özellikle ülkelerimiz arasında gümrük işlemlerimizin geliştirilmesini ana konumuz yaptık. Bugün yine Konya’daki toplantıyla müzakerelerde bulunacağız. Bu çalışmalar sonrasında ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkartılmasını ve bu hedefe 3 yıl sonunda ulaşmayı planlıyoruz. Bugün itibariyle 17 milyar dolar civarında ticaret hacmimiz var. Tabii ki özellikle petrol ve ürünleri ithalatı çerçevesinde İran tarafından yapılan ithalatın ihracatımızın çok üstünde olduğunu görüyoruz. İthalat 12.5, ihracat 3,5 milyar dolar civarında. Bu yılın ilk 3 ayına baktığımız zaman hem ihracatta, hem de ithalatta yüzde 30'a varan bir artış gözlemleniyor. Konya-İran rakamlarını da inceledim. Konya’nın ihracatına baktığımız zaman toplantının anlamını ortaya koyuyor. Irak, İtalya ve 3. sırada İran geliyor. 75 milyon dolar civarında bir ihracatı var” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti Gümrük Başkanı Dr. Abbas Mimar Nejad da, İran’da yapılan toplantılardan olumlu sonuç aldıklarını belirterek, "Biz özellikle sınır kapılarında yenilik çalışmaları yapıyoruz. Hem Türkiye, hem de İran iyileştirme çalışmalarına devam etmektedir. Gümrük sorunlarını gidermek için çalışmalarımız devam ediyor. Özellikle bu toplantıda öne çıkan sorunları gidermeye çalışacağız. Türkiye ile İran arasında 3 yıl içerisinde 30 milyar dolarlık ticaret hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

TÜRK TİCARET KANUNU'NDA NEGATİF UNSURLAR DÜZELTİLECEK
1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanunu ile ilgili de bilgi veren Müsteşar Altunyaldız , "Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe girmesinde bir sorun yok. Bununla ilgili Türkiye’de çok önemli görüşmeler ve tanıtma faaliyetleri yapıldı. Biz buradan bakanlık olarak bir sonuç çıkarttık. Özellikle Türk Ticaret Kanunu bizim nitelememize göre ticari bir rönesanstı. Çünkü 21. yüzyılda Türkiye’yi dünya ticaret ağına bağlayan çok önemli bir katalizör çerçeve yasaydı. Türkiye büyüyor, gelişiyor ve dünyadaki 10 ekonomi arasına girmeyi hedefliyor. O halde bu işin aktörleri de bu çerçevede son derece etkin, son derece esnek, çağdaş ve dünyanın en ileri ülkelerinin kullandığı çerçevede çalışabilmeliydi. Türk Ticaret Kanunu bu çerçeveyi çizmeye çalıştı. Gelinen noktada çok esnek ve rekabet kuralları getirdi. Bunun sonucunda piyasadan bir takım şikayetler çıktı. Özellikle bağımsız denetim, borçlanma yasağı, açıklanması zorunlu bilgiler doğrultusunda ticaret erbabının usul hataları cezaları nedeniyleydi. Eleştiriler yoğunlaşınca bakanlık olarak çalışma yaptık. Geçen hafta itibariyle ekonomi koordinasyon toplantısında ele alınıp çalışmalara başlandı. Önümüzdeki hafta itibariyle yeniden gözden geçirilecek. Bu hususlarda ticaret erbabını rahatlatan bir değişiklik taslağı görüşülerek hareket edilecek. Türk Ticaret Kanunu, başlangıçtaki amacına uygun olarak ticaret erbabını dünya ticaret köprüsüne bağlayan, geleceğe dönük rekabetçi bir yaklaşımla hazırlamaktır. Ancak bunu özellikle KOBİ'lerimiz ve küçük işletmelerimiz açısından negatif olarak ortaya çıkan unsurları şuan ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. 1 Temmuz’da ticari anlamda rönesans yaşanacak” diye konuştu.
Daha sonra her iki ülkenin heyeti basına kapalı olarak İran ve Türkiye arasındaki gümrük sorunlarını görüşmeye başladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.