Hayvanları sevdirin

Hayvanları sevdirin

Hobi olarak başlayan kuş sevdası, zamanla büyük bir heyecana dönüştü. 36 yıldır kuşlar ile ilgilenen iki arkadaş; Mehmet Pirinç ve Hasan Özden, açtıkları dükkanla insanlara özellikle çocuklara hayvanları sevdiriyor

Her insanın farklı hayvan sevgisi oluyor. Kimi insan kuş, kimi insan tavşan, kimi insan da daha değişik hayvanlara sempati duyuyor. Özellikle çocuklu aileler, çocuklarının merhamet duygusunu ve paylaşma iç güdüsünü artırmak için hayvan bakıyor.  Evinde kuş, balık ve farklı hayvan besleyen insan sayısı arttı. Küçük yaşlardan itibaren kanaryalara meraklı olduğu için hayvan sevgisini onlar sayesinde kazandığını ve bu sevginin zamanla daha çok arttığını söyleyen Şampiyon Kanarya İşletme Sahibi Hasan Özden, “Ebeveynler, çocuklarına hayvan sevgisini kazandırabilmeli. Bunun için, anne ve babalar çocuklarına küçük yaşta bir hayvan almalı ve bu hayvan, çocuğun sevdiği ve ilgisini çeken bir hayvan olması gerekiyor” dedi. İnsan için bazen en yakın dost olan hayvanlar, çocukların gelişiminde önemli bir etkiye sahip oluyor. Hayvan sevgisiyle, empati yeteneğinden ahlaki değerlerin gelişimine kadar pek çok olumlu sonuçlar alındığını belirten Özden, “Hayvanla kurulan bağın, çocuğun duygusal ve toplumsal gelişimi üzerinde olumlu etkileri vardır. Sağlıklı bir hayvan çocuk ilişkisi, öncelikle hayvanın, yani kendisi gibi olmayan, ama yine de canlı olan bir başka varlığın sorumluluğunu almayı gerektiriyor. Bu ilişki sayesinde, çocuk daha hoşgörülü, daha verici, daha paylaşımcı, daha anlayışlı, farklılığa daha açık bir kişilik geliştiriyor. Çocuk gelişiminde temel rol oynayan hayvan sevgisi, duygusal erişkinlikte olduğu çocukların topluma uyum sağlayan sosyal bir varlık olarak yetişmesinde de önemli. Çocuklar hayvanlar sayesinde paylaşmayı bile kolaylıkla öğreniyor” diye konuştu.

23 GÜNDE KONUŞMAYI ÖĞRENİYORLAR

Dükkanda farklı özelliklere sahip birçok kuş satan Mehmet Pirinç de, ailelerin en çok muhabbet kuşu satın aldığını dile getirdi. Muhabbet kuşlarının en çok konuşturulmak için alındığını söyleyen Pirinç, şunları kaydetti: “Muhabbet kuşu alacak insanlar,  yeni yem yemeye başlamış olan kuşları alsınlar. Müşterilerimize mümkün olduğunca erkek muhabbet kuşu almasını öneriyoruz. Çünkü dişi kuşlar, erkekler kadar konuşmaya yatkın değil. Yerli yavru muhabbet kuşları 23 günün sonunda ilk kelimeleri söylemeye başlayabilirler. Kuşların eğitimini ilgiyle, sevgiyle ve kısa kelimelerle verebiliriz. Kuşlar en çok 'c ve ş' harflerine yatkın. Bu harflerin içinde bulunduğu kelimeler kuşlar tarafından kolaylıkla öğrenilir. Kuşların eğitim ve konuşma sürecinin daha hızlanması için kuşlar ilk bir ay kafesten dışarıya salınmamalı. Kafesin içinde ayna olmamalı ve her akşam 5-10 dakika öğretilecek kelimeler, sıklıkla söylenmelidir. Muhabbet kuşları, 150-200 kelimeye kadar öğrenme yetisine sahip oluyorlar.”

SALİH ACIBADEM merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.