Hayırsever Niyaz Ildırar’ı anlattılar

Hayırsever Niyaz Ildırar’ı anlattılar

Konya Aydınlar Ocağının düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta eğitimci İsmail Gökdoğan, kayınpederi de olan Konya’nın meşhur sanayicilerinden hayırsever Niyaz Ildırar’ın hayatını anlattı.


Niyaz Usta’nın 13. vefat yıldönümü sebebiyle İl Halk Kütüphanesi Salonda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü Konya’nın en renkli simalarından biri olan Niyaz Usta ile sık sık görüştüklerini hatırlatarak, “Coşkulu, hörflü, Konya şivesiyle konuşan, Konya ağzına ve aksanına hâkim bir insandı. Keşke günümüzde de Konya şivesiyle Konya’nın örfünü, geleneklerini anlatan; mesela kız isteme ya da spor yorumları gibi televizyon programları yapılabilse de yaşatabilsek…” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen eğitimci İsmail Gökdoğan, “3 Mart 1938’de Aksinne mahallesinde dünyaya gelen kayınpederim henüz üç yaşındayken babası ölünce yetim kalmış ve annesi Şerife hanım tarafından büyütülmüş. Annesi, geçimlerini sağlamak için komşuların hizmetine gider, yaptığı tandır ekmeklerini satarmış. Niyaz usta da çocukluk devrinde mahallelerinden biçtikleri otu sırtında taşıyarak Eski Garaja götürür orada, hayvanlarına yedirmek üzere köylülere satarmış” dedi.

Niyaz Usta’nın çalışkan bir insan olduğuna vurgu yapan Gökdoğan, Etrafındakilere, tavsiyede bulunurken (İşiniz ilacınızdır) derdi. Beğenmediği bir işi yapmazdı. Merhamet abidesi ve yufka yürekli bir insandı. Bir gün yaptıkları kapıda kusur gören müşterisi şikâyette bulununca, kapıyı incelemiş ve kalfanın, o kapıya uygun olmayan bir menteşe taktığını fark edip ilave ücret almadan, büsbütün yeniden yapmıştı” dedi.

HALIYI SATARAK KAYNAM MAKİNESİ ALDI

Niyaz Usta’nın kendi iş yerini nasıl kurduğu hakkında da bilgi veren Gökdoğan, “Ustası, ona hak ettiği maaşı veremediğini söyleyince, dükkân açmak üzere müsaade istemiş. Kerpiç evlerinin altındaki tek göz odayı dükkân yapmış ama kaynak makinesi alacak parası dahi yokmuş. Kayınvalidesinin hediye ettiği iki çift halıyı satarak kaynak makinesi almış ve o bayramı hasır üzerinde geçirmişler. On üç yıl o dükkânda çalıştıktan sonra Meram Sanayiindeki dükkâna taşınmış” diye konuştu.

Ildırar’ın siyasi görüşüne dair de konuşan Gökdoğan, “Tek parti devrinin ardından Adnan Menderes’i desteklemiş. 1960 darbesinden sonra, Demirel’i desteklediğini ama sonradan pişmanlık duyduğunu anlatırdı. Erbakan’ın çok severdi. Ben de oğluma Necmettin adını verince, (Benim adımı koysan bu kadar mutlu olmazdım) demişti. Hatta Refah Partisi’nin kuruluş kararı da Niyaz Ustanın evinde alınmıştı. Erbakan’ın yargılandığı davaları yerinde takip ederdi ve bir kez de beraber gittik. Sonraki süreçte Tayyip Erdoğan ile gönül bağı kurdu” diyerek sözlerini sürdürdü. 1977 seçimlerinde Konya’da meşhur kürsüyü Niyaz Usta’nın imal ettiğini anlatan Gökdoğan, “Bu kürsü nedeniyle Erbakan israfçı olarak eleştirilince Niyaz Usta, bu iş için partiden bir kuruş bile almadığını söyledi. Desteklediği partilerden menfaat sağlamadı. Bahçesindeki kirazların kuş yenmiş kısımlarını dükkânda misafirlerine, iyi olanlarını mahalledeki komşularına ikram ederdi” dedi.

O AYAKLI BİR OKULDU

Niyaz Usta’nın hayır işlerinden de bahseden Gökdoğan, “Atılmış bir malzemeye kıyamazdı. (Bir kuruşun kıymetini bilelim, bin kuruşu dostlarla yiyelim) derdi. Tavsiyeleriyle, yaşantısıyla, tavırlarıyla Niyaz Usta ayaklı bir okuldu. Konya’ya güzel bir de okul yediye etti. Cenazesinden sonra Mardin’den de Amasya’dan da taziyeye gelenler oldu. Bunlar, kimse bilmeden burs verdiği öğrencilerdi” dedi.

Niyaz Usta’nın ölümü hakkında da bilgiler veren Gökdoğan, “Zaman zaman dünya ile ilişiği kesilir gibi oluyordu. Kendine geldiğinde oğlu, köfte getirmeyi teklif edince, (İstemem, ben Eyüp Peygamber ile karnımı doyurdum) dedi. Ezan okunurken müezzin ile tekrar etti ve (Lâ ilâhe illâllah) diyerek son nefesini verdi. Güzel yaşadı, güzel öldü” diyerek sözlerini tamamladı.

Program, yazar Kazım Öztürk’ün Aşr-ı Şerif tilaveti ve İsmail Gökdoğan’ın hatim duasıyla son buldu. Program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve yönetici Mehmet Altuntaş, konuşmacı İsmail Gökdoğan’a günün anısı olarak Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin Kırk Ambar adlı kitabını takdim etti.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.