‘Hayır’cılardan farklıyız

‘Hayır’cılardan farklıyız

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, “Dışımızdaki siyasi partilerin yaklaşımı bizimki ile paralellik arz etmiyor. Doğruları da yanlışları da ifade ediyoruz. Bizim asli ölçülerimiz var” dedi

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler Başkanı 20. ve 21. Dönem Konya Milletvekili Lütfi Yalman katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kanal 42’de Gazeteci Yazar Mehmet Ali Kayacı’nın ‘Farkında mısınız?’ programına konuk oldu. Kayacı’nın sorularını yanıtlayan Yalman, “Milli görüş içerisindeki siyasi partiler, Milli Nizam Partisi’nde bu yana görüşlerde bir değişiklik olmamıştır. 40 yıl önce neyi söylüyorsak aynısını söylüyoruz. Fakat birileri bunları dikkate almadan söylediklerimizi başka yanlara çekiyorlar” dedi.

SİYASETTE İLKELİ OLUNMALI

Milli Nizam ve Milli Selamet Partisi beyannamelerinde başkanlık sistemi ile ilgili tekliflerinin olduğunu söyleyen Yalman, şöyle konuştu, “Türkiye’de partili sisteme geçtikten sonra Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ile ilgili teklif Erbakan Hocamız tarafından 1969’da verilmiştir. Halkın kendi başkanını seçmesini biz teklif ettik. Bizim ölçülerimiz sağlam. Yasaları, önerileri yaparken ölçüleri sağlam alırsan 20 sene önce öyle, 20 sene sonra böyle demezsin. Bir siyasi parti temsilcisi bir sene önce ‘Başkanlık sistemi ülkeyi bölünmeye götürür’ derken bugün savunuyor. Siyasette ilkeli olmak lazım. Biz eskiden bu yana ifadelerimiz var, başkanlığı savunuyoruz. Gayet olumlu bulduğumuz maddeler var fakat çekince koyduğumuz maddeler de var. Cumhurbaşkanın Bakanları seçmesi, hatta parlamento dışından olmasını da kabul ediyoruz. Biz başkanlık sistemi gündeme gelince çalışmalara başladık. anayasa uzmanlarını, hukukçuları topladık, defalarca toplantı yaptık. Yapılan değerlendirmeler neticesinde ortaya bir fikir koyduk. Hükümetin hazırladığı teklif daha komisyona gelmeden Genel Başkanımız Cumhurbaşkanımızı ziyaret etti. Şu şu maddelerde sıkıntı olabilir diye uyardık. Bilahare komisyona geldikten sonra uyarıldı. Komisyonda bir kısım uyardığımız maddeler değiştirildi. Bu bizim uyarılarımızla veya genel uyarılar nedeniyle olmuş olabilir. Meclis içindeki, dışındaki partilere genel başkanımızın imzası ile raporumuzu göndermiştik. Çekincelerimizi dile getirdik.”

‘EYVAH’ DENİLMEDEN ÖNLEM ALIN

Yapılan uyarılar neticesinde Ak Partili vekillerin, hatta bakanların, MHP’li vekillerin kendilerine hak verdiklerini ifade eden Yalman, konuşmasına şöyle devam etti: “Ama ne zamanki ‘Eğer anayasa meclisten geçmezse erken seçime gideriz’ deyince işler değişti. Bizim ‘Meclis vesayet altında olmamalıdır’ sözünün tercümesidir bu. Bu düzenleme Türkiye’nin geleceği ile ilgili bir mesele. Böyle bir değişiklik geçer ve 3-5 yıl sonra bizim dediklerimize gelinir ve ‘eyvah’ denilirse, ki bunu çözüm sürecinde, Ergenekon’da yaşadık, Suriye, Irak meselesinde yaşadık. Başımıza felaketler gelince mi anlaşılacak bunlar? İyi niyetle uyarıyoruz biz. Nasıl bir Başkanlık sorusunun cevabı bizim için önemli. Yasama yürütme ve yargı arasındaki dengenin iyi sağlanması lazım. Yani yasama organının üzerinde yürütmenin veya başkanın bir vesayeti altında görüntüsü verilmemesi lazım. Bu çok önemli. Ali Fuat Başgil Hoca şöyle diyor, ‘Osmanlı’da 4 ana sınıf vardı. ümera, ulema, kalemiye ve seyfiye. Osmanlıda bu dört sınıf hiçbir zaman birbirinin işine karışamaz, baskı altına alamazdı. Ne zaman ki, Osmanlının son döneminde seyfiye kalemiyeye, ya da seyfiye ümeraya müdahale etmeye kalktı, Osmanlı’da huzur ve düzen bozuldu. Biz bunu anlatıyoruz. Yargı bağımsız olmazsa, adalet ortadan kalkar, huzur olmaz, kargaşa çıkar. Biz bu kargaşayı yaşamadan önce bununla ilgili önlem alın diyoruz. Bizim bundan bir kazancımız yok. Bu teklifle biz bir makam elde etmiyoruz. Kuvvetler ayrılığı sağlanması lazım. İcranın tek elde toplanması istikrar sağlar. Bunu destekliyoruz.”

YASAMA BAKANLARI DENETLEMELİ

Karşı çıktıkları maddeler hakkında da konuşan Lütfi Yalman, konuşmasına şöyle devam etti: “Teklifte bakanlara gensoru verilemeyeceği yekline bir madde var. Neden bir bakan ile ilgili ciddi bir suçlama olduğu zaman gensoru verilemiyor?  Yürütme organı ile doğru orantılı olarak güçlü bir yasamanın varlığı Cumhurbaşkanının faaliyetlerine güç ve güven katar. Yasama organı bakanlar kurulunu denetleyebilmeli. Bu kaldırılıyor. Denetleme olması lazım. Madem böyle bir sisteme geçilecek seçim barajını kaldırın. Baraja gerek yok. Şimdi niye düzeltilmiyor? Sorun HDP ise adamlar bağımsız girip geçiyor barajı. Bir diğer karşı çıktığımız madde, TBMM’nin feshi konusu. TBMM’nin fesih yetkisi Cumhurbaşkanı’nın elinde olursa meclis vesayet altına girer. Meclis fesih olursa Cumhurbaşkanı da kendini fesh edecek diye bir savunma yapıyorlar ama bu uygulamada böyle olmuyor, baskı aracı olarak kullanılıyor. Buna sadece Tayyip beyi düşünerek bakmayın. Tayyip Bey sonrasını da düşünün. Bir madde de önerimiz var. Milli Savunma Bakanlığı, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı gibi bakanlıklarda Cumhurbaşkanı’nın seçtiği bakanlar meclis onayına sunulsun diyoruz. Bu teklif de bize uzmanlardan geldi. Cumhurbaşkanı’nın partili olması da kamuoyunda olumlu olarak karşılanmamıştır. Tarafsızlık ilkesi kalkacak, toplumun tamamını kucaklayamayacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve Bakanlar da partilerinden istifa etmeli. Yargı bağımsızlığı da yeni getirilmek istenen düzenlemede yok.”

BİZİM ÖLÇÜLERİMİZ VAR

‘Hayır’cılarla bir tutulmalarının yanlış olduğunu söyleyen Yalman, “Bizim dışımızdaki siyasi partilerin ‘Hayır’ yaklaşımı bizimki ile paralellik arz etmiyor. Biz ‘hayır’ demiyoruz. Doğruları da yanlışları da ifade ediyoruz. Bizi ‘hayırcılarla’ aynı kategoriye koymak vicdansızlıktır. Çünkü onları ortaya koyduğu hayır gerekçesi Tayyip Bey’in kişiliği ile alakalı. Bizim asli ölçülerimiz var” ifadelerine yer verdi. Ülkenin pek çok sıkıntı ile boğuştuğunu hatırlatan Yalman, Başkanlık ile bu sorunların birden bire hallolmayacağını önceliğin yanlış seçildiğini ifade etti.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum