Hayat Ağacı Dergisinin 22. Sayısı Çıktı

Hayat Ağacı Dergisinin 22. Sayısı Çıktı

Sivas’ta yayımlanan bir şehir kültürü dergisi olan Hayat Ağacı, 22. sayısı ile okurlarının huzuruna çıktı.

Sivas’ta yayımlanan bir şehir kültürü dergisi olan Hayat Ağacı, 22. sayısı ile okurlarının huzuruna çıktı. Mat kuşe kâğıda 112 sayfa olarak basılan dergi, bu sayısında da onlarca siyah beyaz ve renkli fotoğraf eşliğinde Sivas’a dair pek çok değere mercek tutuyor.

22. sayının kapak konusu, Sivas’ta Balkan izleri. 'Mübadil Yüzler ve Muhacir Öyküler' sloganı ile sunulan Balkan dosyası tam 34 sayfa tutuyor. Çeşitli zamanlarda Rumeli’den Sivas’a yerleşen göçmenleri ve mübadilleri ele alan dosyada göç hikâyeleri, portreler, dramlar ve araştırma yazıları yer alıyor. Ayrıca Sivas’ın Suşehri ilçesinden Yunanistan’a mübadele ile yerleşen Rumların, Selanik civarında kurdukları kasabalardan izlenimler, aradan 90 yıl geçmesine rağmen Sivas ağzını ve örfünü halen yaşatan Sivaslı Rumlarla yapılan söyleşiler de dosyada özel bir bölüm teşkil ediyor.

22. sayının açılış dosyası ise 'Son Terziler' başlığı ile sunuluyor. 80 yaş civarındaki dört Sivaslı terzi ile yapılan söyleşiler, meslek hatıraları ve eski ustaların isimleri ve fotoğrafları bu dosyada okuyucu ile buluşturulmuş. Derginin sürekli yazarlarından olan Halûk Çağdaş 'Darağacında Bir Muhalif' başlıklı dosyasında Halis Turgut’un portresini çiziyor. Müjgân Üçer, 'Bir Kitabın İzinde Mahallî Tarih' adlı çalışmasında, Salih Şahin’in 'Mekân ve İnsanı ile Sivas' adlı kitabını ele alıyor. Kitabın derli toplu bir özeti ve yerel tarih çalışmaları bakımından önemi anlatılıyor. Prof. Dr. Hasan Yüksel’in 'Azerbaycan Yolu' yazısı ise bir zamanlar Sivas’tan geçip Tebriz’e, oradan Hindistan’a uzanan ticaret ve kültür yolunu minyatürler eşliğinde anlatıyor.

Hayat Ağacı’nın bu sayısında dikkat çeken diğer dosyalar ise şunlar: 'Türkülerin Zarif Nidası' Nida Ateş ile Söyleşi, Faruk Aburşu imzalı 'Rıdvan Nafiz Edgüer' dosyası, Hüseyin Kaya imzalı 'Güz Bahçesi' adlı deneme, Kadir Üredi imzalı 'Yetmiş Yıl Evvelki Yukarı Tekke ve Tekke Önü', Kemalettin Kuzucu’nun kaleme aldığı 'Karçınzade Seyahatnamesinde Sivas'.

Hayat Ağacı dergisi ayrıca bu sayısında da Sivas’a dair farklı yüzleri, değişik renkleri sunmaya, şehre dair yeni bahisler açmaya devam ediyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.