Havuç bu yıl kazandırmadı

Havuç bu yıl kazandırmadı

Türkiye'nin havuç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Kaşınhanı Mahallesi'nde çiftçi, ürettiği havucun değerini alamadığı için dertli. İhracat yolları kapanan üreticiler arz fazlası nedeniyle ürününden para kazanamıyor

12 ayın 10 ayında havuç hasadının yapıldığı Meram'ın Kaşınhanı Mahallesi'nde üreticiler havuç arz fazlası oluşması ve fiyatları düşük seviyede seyretmesi nedeniyle zarar ediyor. Türkiye'nin ihtiyacı olan havucun yüzde 70-80'ini karşılama kapasitesi olan Kaşınhanı Mahallesi'nden Romanya, Bulgaristan, ve pek çok Arap ülkesine ihracat yapılıyor Ortadoğu’da yaşanan sorunlar nedeni ile ihracat yılları kapanan havuç üreticisi dertli. İç piyasada yaşanan havuç fazlalığı nedeniyle fiyatlar düşük düzeylerde seyrediyor. Havuç üreticileri maliyetini altında satış yaptıklarını ve hükümetin kendilerini hem girdi fiyatlarında hem de ihracat yollarını açılması konusunda desteklemesi gerektiğini ifade ediyor.

FABRİKA ÇALIŞIRSA ZARARDAYIZ

Konya Şahinoğlu Havuç üretim Tesisleri Sahibi Abdullah Şahinoğlu, yaşanan sıkıntılardan dolayı fabrikayı kapattıklarını ifade etti. Havuçta hasadın 12 ay devam ettiğini belirten Şahinoğlu, “Fiyatlardaki düşüklükten dolayı artık maliyetleri bil kurtaramıyoruz. Fabrikayı çalıştırdığımız taktirde günlük 2 bin 500 lira zarar ediyoruz. çalışmadığımız takdirde ise günlük zararımız bin 500 TL. Biz de üretimi durdurduk. Çiftçinin hali perişan artık işçi çalıştıramıyoruz” ifadelerin kullandı. İhracat yapılamadığı için piyasada havuç bolluğu olduğunun altını çizen Şahinoğlu, şöyle konuştu: “artık hükümet çiftçinin elinden tutması lazım. Televizyonlara çıkıp çiftçiye destekler verildiği söylenerek pembe tablolar çiziliyor. 50 dönüm tarlaya bin 500 lira destek veriliyor. Bu neye yetecek? Yıllık 300 lira ziraat odalarına aidat veriyoruz. Tüm girdiler fiyat olarak kat kat arttı. Bir tane Konya milletvekili bizim karşımıza çıkamıyor. Yeter bu çiftçinin çektiği” 

TOHUM BİLE DIŞARIDAN GELİYOR

Doğan Kardeşler Havuç Üretim Tesisleri Sahibi Mustafa Arıcı da havucun bu yıl maliyetinin altında satıldığını belirterek, “Şu an kar yağdığı için pek hareketlilik yok. Üretim fazlalığı var. Bu da ihracat yollarının kapatılmasından kaynaklanıyor. İhracat olmayınca ürünler elimizde kaldı. Fazla arz olunca fiyatlar maliyetin altına indi” dedi. Ortadoğu’daki savaşın kendilerini etkilediğini söyleyen Arıcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Hükümetin bu konuda adımlar atıp üreticiyi desteklemesi ve ihracat yollarını açması gerekiyor. Dolar arttı. Tohumumuzu bile dışarıdan alıyoruz. İşçilik maliyetleri arttı, mazot çok yükseldi. Hükümet ihracatta limona, domatese destek veriyor. Havuç üreticisine neden destek verilmiyor?”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum