Hava kirliliği öldürüyor!

Hava kirliliği öldürüyor!

Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, dünyada 7 milyon kişinin hava kirliliğinden dolayı hayatını kaybettiğini belirterek, “Hava kirliliği özellikle KOAH ve akciğer kanserini tetikliyor” dedi

Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türk Toraks Derneği ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Hava Kirliliği ve KOAH” başlığı adı altında Konya Ticaret Odası Konferans Salonu'nda konferans düzenlendi.Konferansa Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca katıldı. Konferansa konuşmacı olarak Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Hasan Bayram ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Yosunkaya katıldı. Yaptığı açılış konuşmasında hava kirliliği gerek dünyada gerekse de ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini ifade eden Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, “Batı ülkelerinde etkin mücadele, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygın kullanımı sonucu sorun önemli ölçüde çözülmüşse de, gelişmekte olan ülkelerde ise ciddi bir boyut kazanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde, bir yandan büyüyen endüstri ve artan taşıt trafiği ile beraber kömür ve petrol gibi geleneksel fosil yakıtların yoğun olarak kullanılması sonucu ciddi hava kirliliği sorunu yaşanıyor. Kömüre dayalı termik santrallerin olduğu yerlerde bu sorun daha çok yaşanıyor. Özellikle son yıllarda kömüre dayalı termik santrallerinin Konya, Bursa, Çanakkale, Zonguldak, ve Çukurova bölgelerinin olduğu kimi yerlerde yapılmaya başlanması ve yeni santrallerin planlanması sorunun boyutlarını artırmış ve daha da artıracaktır” dedi.

HER YIL 7 MİLYON KİŞİ HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yaptığı açıklamaya göre dünyada her yıl 7 milyon kişinin hava kirliliği sebebi ile öldüğünü söyleyen Konya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Hasan Öznavruz, bu sorunun ciddiyetini şöyle açıkladı: “Bu ölümlerin önemli bir kısmı Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı (KOAH) olan bireylerde görülmüştür. DSÖ, hava kirliliğinin akciğer kanserine yol açtığını bildirmiştir. Çok merkezli saha çalışmaları, hava kirliliğinin KOAH ve astım gibi müzmin akciğer hastalıklarının görülme sıklığını artırdığını başta kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı acil hastane başvurularını ve yatışları artırdığını göstermiştir. Çalışmalar hava kirliliği düzeyi azaltıldığında, olumsuz etkilerinin hızla azaldığını, örneğin hava kirliliğine bağlı ölümler, acil başvuruları ve hastane yatışlarının azaldığını göstermiştir.” Yapılan konuşmaların ardından Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Pof. Dr. Hasan Bayram ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şebnem Yosunkaya'nın Hava Kirliliği ve KOAH Hastalığı ile bilgiler paylaşması ile son buldu.

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.