Hava değişimi hasta etmesin!
Yaz aylarının sonuna geldiğimiz şu günlerde hava sıcaklıklarında da bir düşüş yaşandı. Havaların aniden soğuması beraberinde birçok hastalığı getirdi. Uzmanlar hastalıkların sıcaklık farkı sebebiyle ortaya çıkabileceğine değinerek vatandaşlara kıyafet seçimi konusunda dikkatli olmalarını tavsiye ediyor. Şu günlerde özellikle grip, nezle, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu iltihaplanması gibi vakalar artış gösterdi. Hastanelerin kulak burun boğaz servislerinde yaşanan hastalıklardan dolayı yoğunluk yaşanıyor. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, bu hastalıklara daha kolay yakalanıyor. Hastalığa yakalanmamak için vücut direncinin korunması ciddi önem teşkil ediyor.
TEDBİRLİ GİYİNMEKTE FAYDA VAR
Sıcak yaz günlerinin sonuna gelindiği şu günlerde hava sıcaklığı farkının arttığını söyleyen Özel Büyükşehir Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Uzmanı Dr. Hakan Çetinkaya, havanın sıcak olmasına adlanılmaması gerektiğini aktardı. Çetinkaya, “Son günlerde havada sonbaharın etkisiyle birlikte bir değişim görülüyor. Hava sıcak gibi gelse de aniden soğuyabiliyor. Şu günlerde yaz aylarını aratmayan sıcak havalara aldanmamakta fayda var. Havalar sıcak diye vatandaşlarımız üzerlerini iyi giyinmiyor. Hava gündüz sıcakken akşam saatlerinde aniden soğuyabiliyor. Sıcak havadan soğuk havaya geçiş sebebiyle çok kişi aniden hastalanabiliyor. Vatandaşlarımız havanın değişken olduğu şu günlerde üzerlerini sıkı giyinsin. Yanlarında bir ceket taşımaları da havanın aniden soğuması durumunda bir çözüm olacaktır” sözlerini kullandı.
KAPALI ALANLAR HAVALANDIRILMALI
Kapalı alanlardın sık sık havalandırılması gerektiğine vurgu yapan Çetinkaya, bunun sağlık açısından ciddi önem arz ettiğini belirtti. Çetinkaya, “Kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı ve içeriye temiz hava akışı sağlanmalı. Oksijenin yeterli olmadığı yerde hastalıklar başlangıç gösterir. Kalabalık ortamlar ve havalandırılmayan ortamlar hastalıkları tetikliyor” diye konuştu. Okulların açılmasına kısa bir süre kaldığını söyleyen Çetinkaya, çocukların hastalanmaması için okullarda bir dizi önlem alınması gerektiğinin altını çizerek şu şekilde konuştu: “ Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Özellikle okullarda sınıfların belirli aralıklarla havalandırılması gerekiyor. Çünkü havalandırılmayan ortamlarda bir kişi hapşırıyor ve o kişiden yayılan virüsler başkalarına bulaşıyor. Grip, bulaşıcı bir hastalık olduğu için grip olacağını sezen veya olan bir kimse; bu hastalığı başkalarına bulaştırmamak için evinde birkaç gün dinlenmelidir.”
BOLCA MEYVE VE SEBZE TÜKETİN
Sonbahar mevsiminde, insan metabolizmasında bazı olumsuz değişimler oluşabileceğine dikkat çeken Çetinkaya, metabolizmanın düzenli çalışması için alınabilecek tedbirlere değindi. Çetinkaya, “Sonbahar aylarında vücut depoladığı birçok vitamin ve direnç artıcı maddeyi tükettiğinden, bol bol taze meyve ve sebze yenilmesi gerekmektedir. Tüketilecek meyve ve sebzelerin mevsimsel ürünler olması da önemli” ifadelerini kullandı. Mevsim geçişleri sırasında insanlarda birtakım hormonsal değişikler gözlendiğini aktaran Çetinkaya, konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Bazı hormonların düzeyindeki değişiklikler nedeniyle hastaların bağışıklık sistemlerinde bir zayıflama gözlenir. Bunlara ek olarak alerjik rahatsızlıklar da özellikle ısı değişimi ve enfeksiyonların tetiklemesiyle belirgin bir artış gösterir. Evlerde ve iş yerlerinde artan rutubet ve havadaki nem nedeniyle küf mantarları ve bunlara bağlı reaksiyonlarda da artış gözlenir.”
SALİH ACIBADEM
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.