Hava değişikliği hasta edebilir

Hava değişikliği hasta edebilir
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal grip ve nezlenin daha çok kış döneminde ortaya çıktığını ancak hava değişimlerinin tam olarak düzene girmediği bahar dönemlerinde de çoğumuzun hayatını olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Bu rahatsızlıkların alerjik reaksiyonlarla da birleşince kulak, burun, boğaz hastalıklarının ortaya çıkabileceğini dile getiren Dr. Sait Önal, “Kişilerin bu dönemde kıyafet seçimine özen göstermesi gerekir, sabah güzel görünen hava öğleden sonra soğuyabilir, ya da tam tersi bir durumla karşılaşılabilir. Dolayısı ile bahar ve yaz heyecanı ile ince giysilere geçiş yapmak ve hazırlıklı olmamak gibi nedenler soğuk algınlığı, nezle… gibi durumlara davetiye çıkarabilir. Bu hastalıklar kendini boğazda yanma, boğaz ve kulakta kaşıntı, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, bulantı, titreme, öksürük, kas ağrıları… gibi sebeplerle ortaya çıkarabilir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde ise komplikasyonlar oluşabilir. Bu dönemde üşümeyi ve terlemeyi engelleyecek kıyafetler seçilmeli, beslenmeye özen gösterilmeli, öğünler atlanmamalı, C vitamini tüketimi ihmal edilmemeli. Sebze çeşitliliğinin arttığı bu günlerde yeşil yapraklı sebzeler öğünlere eklenmeli” dedi.
Dr. Sait Önal, özellikle bahar aylarında rastlanan ve çok sayıda insanı etkisi altına alan bahar yorgunluğu hakkında ise şunları söyledi. Dr. Önal bahar yorgunluğunu, ‘bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk gibi belirtilerle seyreden rahatsızlık hali’ olarak tanımladı.
Bahar yorgunluğu yaşayan kişilerin ruh hallerinin özel ve iş hayatlarına yansıyabileceğini ifade eden Dr. Sait Önal bu durumun özellikle çalışan insanların konsantrasyonunu sağlama konusunda sıkıntı yaşamalarına sebep olabileceğini ifade etti.
Bu psikolojiye bağlı olarak eklem ağrıları, baş ağrıları, algı problemleri gibi durumların da ortaya çıkacağına dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal özellikle bu aylarda rahatsızlığın hissedilir nitelikte artabildiğini vurguladı ve yeme sorunları, tembel bir yaşam biçimi,  troid bezi düzensizliklerinin görülebileceğini söyledi.
Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal bu durumun bir uzman yardımıyla atlatılabileceğini vurgularken hastanın bireysel çabasının da son derece önemli olacağının altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.