Hava ambulansı tanıtıldı

Hava ambulansı tanıtıldı

Türkiyede 15 ilde konuşlandırılan 17 hava ambulansından biri de Konya'da hizmet vermeye başladı. Hava ambulansı bugüne kadar 14 hastaya müdahale etti.



Kalkış Merkezi Beyhekim Sağlık Kompleksi olan ve  2 pilot ve 2 sağlık görevlisinden oluşan ambulans helikopteri, Konya, Karaman, Aksaray ve Mersin’in bazı ilçe ve köylerine hizmet verecek. EC-135 EUROCOPTER markalı helikopter Alman-Fransız ortak imalatı olup, içinde sağlıkla ilgili tüm teçhizat mevcut. 710 litre yakıt kapasitesine sahip ve 6 bin 96 metre de (20 bin Feet) havada saatte 282 kilometreye kadar hız yapabilen helikopter, havada ise 2 saat 30 dakika kalabiliyor. Konya Sağlık Müdürü Hasan Küçükkendirci, Konya'da geçtiğimiz günlerde hizmet vermeye başlayan hava ambulansıyla ilgili Beyhekim Sağlık Kompleksi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Küçükkendirci, toplantıda, son yıllarda sağlık alanında önemli yatırımlar yapıldığını belirterek, Türkiye'de 15 ilde konuşlandırılan 17 hava ambulansından birinin de Konya'da hizmet verdiğini belirtti. Hava ambulansının Konya ile birlikte Karaman, Aksaray ve Mersin ilinin bazı bölgelerine de hizmet verdiğini aktaran Küçükkendirci, “Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Eylül 2009 tarihinde ilimize tahsis edilen hava ambulansı, iki pilot, bir hekim ve bir yardımcı sağlık personeli ile uçuşlarını yapmaktadır. Bu güne kadar 14 vakaya yerinde ulaşılıp gerekli müdahaleleri yapılarak seri bir şekilde hastane ortamına ulaşmaları sağlanmıştır. Helikopter sadece tek hasta taşımaya el verişlidir. Yalnız bu durum bizden kaynaklanmıyor dünyadaki ambulans helikopterlerin büyük bir bölümü tek hasta taşımaya müsaittir” dedi. Küçükkendirci, hava ambulansının gün doğumu ve gün batımı arasındaki zaman diliminde 112 Komuta Kontrol Merkezinin kararı ve 112 başhekiminin onayı ile hava ambulansla taşınma gerekliliği arz eden vakalara hizmet ettiğini bildirdi.
UÇAK AMBULANSI DA ÜLKEMİZDE HİZMET VERECEK
İnsan hayatının maliyetinin olmadığını vurgulayan Küçükkendirci, “Dünyanın hiçbir ülkesinde bir kamu kuruluşunun bu şekilde bir filoya sahip değil. Bu helikopterler Avrupa ülkelerinde özel sağlık sigortası bünyesinde bireysel olarak kullanılmaktadır. Ama ülkemizde bu hizmet tüm vatandaşlarımız için geçerlidir. Yakın bir zamanda tam yeri belli olmasa da İstanbul ve Ankara olmak üzere iki şehrimizde uçak ambulansının konuşlanacak. Böylece ülkemizin her yerine daha hızlı sağlık hizmeti götürülürken, bir yandan da daha fazla hasta taşınmış olacak” diye konuştu. 
BEYHEKİM HASTA BEKLİYOR
2007 yılından itibaren hasta almaya başlayan Beyhekim Sağlık Kompleksi, hasta bekliyor. Hastane de hasta potansiyelinin çok düşük olması nedeniyle randevu sistemi de kullanılmıyor. Gelen hastalar hiç sıra beklemeden muayenelerini çok rahat bir şekilde yaptırabiliyorlar. Bölgenin en önemli sorunu ise ulaşım. Bölgenin ulaşım sorunu çözüldüğü takdirde hastaneye rağbetin artması bekleniyor. Hastanenin 13 branşta 27 doktor ve çok sayıda personelle hizmet verdiğini dile getiren Küçükkendirci, “Hastanemizin yeni açılmış olması nedeniyle çok fazla bir sıkışma olmuyor. Gelen hastalarımız sıra beklemeden muayene olabiliyorlar.  Hastanemizde ise göz, kardiyoloji, dâhiliye, kadın doğum, üroloji, genel cerrahi, plastik cerrahi, intaniye, fizik tedavi, radyoloji, nöroloji gibi bölümler mevcuttur” diye konuştu.
HASAN AYHAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum