Hataların faturasını vatandaşlar ödüyor

Hataların faturasını vatandaşlar ödüyor

Ülke ekonomisinin kötüye gittiğine işaret eden Saadet Partisi Genel Merkez Ekonomik İşler Başkanı Prof. Dr. Latif Öztek, “Hükümetin hatalı politikaları yüzünden fiyatlar yükseliyor. Vatandaş hükümetin hatalarının faturasını ödüyor” dedi

Saadet Partisi Genel Merkez Ekonomik İşler Başkanlığı tarafından “Şubat Ayı Ekonomik Durum Raporu” yayınlandı. İşsizlik, enflasyon, büyüme, faiz, borçlar, dış ticaret, bütçe değerlendirmeleri başlıklarında detaylı bir şekilde hazırlanan rapor Saadet Partisi Genel Merkez Ekonomik İşler Başkanı Prof. Dr. Latif Öztek tarafından hazırlandı. Raporda gerçek işsizlik oranının yüzde 20’lere yaklaştığı, enflasyon oranının yüksek olduğu ve uygulanan yanlış politikalar yüzünden vatandaşın ekmek, et, su gibi temel gıda maddelerini pahalı tükettiğine işaret edildi. Raporda ekonominin fertler için olduğu gibi devletler için de çok önemli olduğunu vurgulayan Öztek, “Bu öneminden dolayı bir ülkenin Ekonomi Politikalarını ne dış politikasından, ne iç politikasından ve ne de siyasi ve sosyal politika konularından ayrı düşünmek ya da tek başına ele almak mümkün değildir. Ülke içindeki terör olayları, boşanmalar, kap-kaç olayları, hırsızlık ve diğer sosyal olayları da ekonomiden bağımsız ele alıp değerlendiremeyiz” dedi.

GERÇEK İŞSİZLİK YÜZDE 20

2015 yılının ekonomik yönden Türkiye için kayıp bir yıl olduğunu belirten Öztek, raporda şu ifadelere yer verdi: “Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal Financial Times’a verdiği röportajda ‘Ekonominin gidişatından mutlu değilim’ diye ifade etmektedir. Ülkemizde işsizlik çift haneli rakamlarda seyrediyor. Döviz fiyatları artıyor. Son haftalarda dolar 2.90-2.95 TL, Avro 3.20-3.25 TL oldu. Büyüme hızı azalıyor. Halkın ekonomik durumu kötü. Çiftçi, işçi, memur, emekli, esnaf perişan. Ülkemizin iç ve dış borçları sürekli artıyor. Dış Ticaret Açığı ve Cari Açık her ay artışını sürdürüyor. İşsizlik oranı Kasım 2015’te yüzde 10.5 olarak gerçekleşti. Rakamsal olarak ifade edersek Kasım 2015’de işsiz sayısı 3 milyon 125 bindir. Yani 3 milyon 125 bin vatandaşımız çalışmak istediği halde iş bulamamıştır.  Bu sayıya iş bulmadan umudunu kestiği için İŞ-KUR’a müracaat etmeyenler ile gizli işsizler dahil değil. Eğer bunlar dahil edilirse oranın yüzde 18-20 olacağı açıktır.”

GIDA FİYATLARI ÇOK YÜKSELDİ

Hükümetin enflasyon hedeflerinin tutmadığını belirten Öztek, raporda şu hususlara dikkat çekti: “TÜFE 2016 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1.82 artmış, yıllık enflasyon ise yüzde 9.58 olarak gerçekleşti. İktidarın ülkenin en önemli sorunlarından biri olan enflasyonu düşürme gibi bir derdi, bir gayreti yok. 64. Hükümet de, diğer AK Parti hükümetleri gibi, Enflasyon sorununu bürokratlara havale edip kenara çıkıyor. Devlet,  Akaryakıt, Doğal Gaz, Elektrik gibi temel mallara ve vergilere (ÖTV) zam yaptığı sürece enflasyon yükselir, düşmez.  AK Parti iktidarının da yaptığı sadece zam. Hatalı politikalar gıda maddelerinin fiyatlarında artışa sebep oluyor. Toplumumuzun temel gıda maddesi ekmeğe ciddi oranlarda zam geldi. Sayın Tarım Bakanı’nın bütün isyanına rağmen fırıncılar ekmek fiyatını düşürmedi. Son aylarda Et ve et mamulleri ile süt ve süt ürünleri dahil tüm gıda maddelerinin fiyatları zamlandı. Kuru Soğanın kilosu 3 lira oldu. Et fiyatları çok yükseldiği için Sayın Bakan ‘ette tavan fiyatı uygulanacak’ dedi ama kasaplar ve marketler buna uymadı. Yani Bakanlığın dediği olmadı. Demek oluyor ki, AK Parti’nin hatalı politikaları yüzünden bir yandan temel malların fiyatları yükseliyor, diğer taraftan üretim yetersizliği yüzünden gıda maddelerinin fiyatları yükseliyor. Vatandaş da AK Parti hükümetinin hatalarının faturasını ödüyor.” 

ÜLKEDE TARIM ÇÖKERTİLDİ

Çiftçinin hak ettiği değeri alamadığını ifade eden Öztek, şöyle konuştu: “AK Parti hükümeti 2015 yılında 2. sınıf ekmeklik buğday kilogram fiyatını 86.2 kuruş olarak açıkladı. Buğday üreticisini perişan etti. Hükümet buğdaya gerçek değerini vermedi, çiftçiyi perişan etti, ama ekmeğe gelen zammı engelleyemedi. Refah-Yol hükümetinde aynı buğdayın 1996 yılında kilogramını 8 bin TL’den 18 bin TL’ye yükseltti. Yani buğdaya yüzde 125 zam yapıldı. Bu zamlarla Çiftçinin yüzü güldü. Yıllardan beri besici ve yetiştiriciler et ve canlı hayvan ithalatı nedeniyle perişan idi. Son zamanlarda et fiyatlarındaki artışı önleyemeyen 64. hükümet şimdi yine, et ithalatının Aralık 2016’ya kadar uzatıldığını açıkladı. Defalarca söyledik. İthalat yapmakla geçici bir süre için etin fiyat artışını önleyebilirsiniz, ama et fiyatlarında istikrar sağlayamazsınız, yerli üretimi baltalarsınız. Et ve canlı hayvan ithalatının yapılması kasabı fazla etkilemez. Onlar karkas eti ucuz alınca eti ucuz satarlar, pahalı alınca pahalı satarlar. Et ithalatından en çok istifade edenler ithalatçılardır. Et ithalatının en fazla olumsuz etkilediği kesim yetiştiriciler ile besicilerdir. Et ithalatı yerli besicinin ve hayvan yetiştiricisinin zarar etmesine, yabancı ülkelerin yetiştiricilerinin ise kar etmesine sebep olur. Geliniz milli menfaatler doğrultusunda karar veriniz ve ithalatı durdurunuz. Şunun da bilinmesi lazım, etteki fiyat yükselmesinde ithalat yapanların da katkısı olabilir. İktidarın ithalatçıların bu oyununu da görüp tedbir alması gerekir.

SÜT ÜRETİCİLERİ SIKINTILI

Süt üreticilerinin de büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Öztek, “Yaklaşık iki yıldan beri çiğ süt fiyatı 115 kuruştur. Son haftalarda süt üretimi artınca süt fabrikalarının bu fiyatı 1 TL’ye kadar düşürdükleri konuşuluyor. Sayın Tarım Bakanı da süt fiyatlarının düşük olmasından şikayet ediyor. Biz Sayın Bakan’dan şikayet etmesini değil süt üreticisinin sorununu çözmesini bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.