Hastane Bahçesindeki Ağaçlara Şafak Operasyonu

Hastane Bahçesindeki Ağaçlara Şafak Operasyonu

Adana’da Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi bahçesinde yapılması planlanan ek binanın yerinde bulunan ağaçları kesmek için sabah saatlerinde operasyon yaptı. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden destek alınarak...

Adana’da Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi bahçesinde yapılması planlanan ek binanın yerinde bulunan ağaçları kesmek için sabah saatlerinde operasyon yaptı. Büyükşehir Belediyesi ekiplerinden destek alınarak yapılan çalışma kapsamında erken saatlerde hastaneye gelen ekipler, bahçede bulunan ve daha önce işaretlenmiş olan çok sayıda portakal ağacını kesti. Belediyeye ait greyder de kesilen ağaçları kamyonlara yükleyerek başka bir yere götürdü. Haberin duyulması üzerine Adana Ağaçlarına Sahip Çıkıyor Halk Meclisi üyeleri hastane bahçesine geldi. Basın ve Meclis üyelerinin olay yerine gelmesi üzerine ekipler bahçeden ayrılırken, Meclis üyeleri de ağaçları korumak için 24 saat nöbet tutmaya başladı.

Adana Ağaçlarına Sahip Çıkıyor Halk Meclisi üyesi ve Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Özalevli, sabah saat 08.00 sularında kendisine telefon geldiğini ve telefonda ağaçların yüzde 80’inin kesildiğini belirtti. Kendisinin hemen hastane bahçesine geldiğini kaydeden Özalevli, "Bir cumartesi günü insanların uyuduğu ve tatile çıktığı bir günü fırsat bilerek ağaç katliamına başlamak üzere sabahın erken saatlerinde buraya gelmişler. Ben geldiğimde dozerler ve elinde testere olan arkadaşlarımız vardı, engel oldum. Canımı almadan bu ağaçları kesemeyeceklerini söyledim, yetkileri buraya davet ettim." dedi.

    Yapılmak istenen ek binanın bilim adına kabul edilemeyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Özalevli, "Biz hastaneye karşı değiliz, Adana’da Avrupa standartlarında halkımızın sağlık hizmeti alabileceği, otel hizmetinin de maksimum kalitede olan bir hastane olmasını biz istiyoruz. Ama yaparken yıkan anlayışa hayır diyoruz." ifadelerini kullandı.

    Avrupa’da çağdaş ülkelerde hastanelerin tamamının yeşil alanlar içerisine yapıldığının altını çizen Özalevli, "Geçmişte devlet büyüklerimizin de tedavi olmak için sanatoryumlara gönderildiğini biliyoruz. Sanatoryumlar, çam ağaçlarının, yeşilliklerin içinde olduğu, insanların psikolojik olarak rahatladığı ve tedavilerine katkı koyan merkezlerdir. Ek bina yapılmadan Adana’daki hastane ihtiyacı karşılanabilir. Birincisi 2 yıl önce yıkılıp yenisi yapılmak için boşaltılan Adana Devlet Hastanesi bir an önce yapılmalı. Seyhan tarafında ise güneye hizmet edecek bir devlet hastanesi yok. Daha önce Adana Koşuyolu Dispanseri olarak kullanılan, şuan Sosyal güvenlik merkezi olarak kullanılan alana, Seyhan’ın güneyine hizmet edecek bir hastane yapılmasını öneriyoruz. Bu ikisi bittikten sonra Şehir Hastanesi kamu yararı gözetilerek yapılsın." diye konuştu.

    Bu 3 hastane yapıldıktan sonra Aşkım Tüfekçi ve Numune Devlet Hastanesi'nin yıkılarak Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi ana binasının yerine 2 bin kişilik hastane yapılabileceğini vurgulayan Özalevli, "Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nin ana binasının ekonomik ömrü bitmiş durumda, bu binanın yanına ek bir bina yaparak ana bina kullanılamaz. Enerji kaybı en az yüzde 50 daha fazla. Çünkü pencereler hava kaçırıyor, duvarlar delinmiş çünkü eski bir bina. Numune Hastanesi yıkıldıktan sonra yeri tamamen ağaçlandırılmalı, Aşkım Tüfekçi Hastanesi’nin bahçesindeki yeşil alan da ıslah edilmeli. Veya hastaneye ait otopark olarak 49 yıllık olarak kiralanan bir alan var iken siz ek binayı 150 çam ağacını keserek yapmak istemek insani değildir. Deprem olduğunda sığınılacak tek alan da burası. Çevrede böyle bir alan da yok. Burası o anlamda korunması gereken bir yer." şeklinde konuştu.

Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) Yönetim Kurulu Üyesi Feza Afacan ise kendilerinin yıllar önce buraya hayvanlar için suluk, beslenme okları ve kuş yuvaları koyduklarını vurgulayarak "Burada yüzlerce hayvan yaşıyor. Biz DOHAYKO olarak bu konuyla alakalı duyarlıyız. Sonuçta insanların, insan dışındaki tüm canlıların yaşam hakkına saygılı olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Onlara göre bu ağaçlar ömrünü tamamlamışlar, bu ağaçlar 40-50 yıllık ağaçlar. Birleşmiş Milletler raporuna göre Seyhan Havzası kuraklık havzası. Siz 20-25 yıl sonra buraya ağaç dikseniz bu bölgede artık ağaç yetişmeyecek. Çünkü kuraklık bölgesi. Bizim derdimiz bu ağaçların kesilmemesi." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.