‘Hastalıkla anılırsa ürününüzün kıymeti yok’

‘Hastalıkla anılırsa ürününüzün kıymeti yok’

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından “Bölgesel Risklerin Kademeli azaltılmasına Dayalı Şap hastalığının Kontrolü ve Eradikasyon Eylem Planı Toplantısı” Konya'da gerçekleştirildi.

Novotel’de gerçekleştirilen toplantıya Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Nihat Pakdil, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, 16 ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Konya Ticaret Borsası (KTB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ile besiciler katıldı. Programın açılışında konuşan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, son 10 yılda tarımın Konya’da değere kazandığını belirterek, “Eskiden tarım sadece zahirecilikti, şimdi yeşil bitki üretiminde ciddi anlamda artış var. Hayvancılıkta da önemli mesafeler kat edildi. Büyükbaş hayvan sayısı 334 binden 740 bine çıktı. Küçükbaş sayısında da artış var. Buna bağlı olarak süt ve et üretimi de arttı” dedi.

İMAJ İHRACATTA KARŞIMIZA ÇIKIYOR

Konya’nın hayvansal varlığı ile önemli bir merkez olduğunun altını çizen Baydar, şöyle konuştu: “Şapla mücadele için büyük çaba harcıyoruz. Hastalıkların bireysel ve toplumsal olarak büyük götürüleri var. Şu anda aktif 3 şap vakamız var. Bu konuda çiftçilerimizin duyarlı olmasına, veterinerlerimizin mücadelesine ihtiyacımız var. Bu toplantının yeni ufuklar açmasını kayıpların olmadığı bir bölge ve ülke olmayı diliyoruz.”

Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Nihat Pakdil de yaptığı konuşmada, süne ile mücadele çalışmalarında Konya’dan büyük destek gördüklerini ve aynı desteği şapta da almak istediklerini belirterek, “Şap hastalığının mücadelesinde et ve süt arzının güvenli olmasını hedefliyoruz. Hastalıkla kayıplar çık oluyor. Yapılan planlar da bozuluyor. Arz güvenliğinin yanında bu konu ekonomik olarak önemli. Hastalık çok hızlı yayılıyor” dedi. Konunun ülke imajı açısından önemine de dikkat çeken Pakdil, konuşmasına şöyle devam etti: “Konu ihraçta karşımıza çıkıyor. Siz ürününüze ne kadar düşük fiyat verseniz de böyle bir hastalıkla anılması durumunda hiçbir kıymeti kalmıyor. Şu an elimizde iyi aşı var. Aşılama oranında hedefimiz yüzde 100. Buna ulaşırsak hastalığı yenebiliriz.” 

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.