Hastaların umudu bağırsaktan idrar

Hastaların umudu bağırsaktan idrar

Özel Medline Konya Hastanesi Üroloji Bölümünden Prof. Dr. Talat Yurdakul, mesane kanseri nedeniyle çıkarılan idrar torbasının yerine ince bağırsaktan yeni bir mesane yapmanın mümkün olduğunu söyledi

Özel Medline Konya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Talat Yurdakul, mesane kanseri nedeniyle çıkarılan idrar torbasının yerine ince bağırsaktan yeni bir mesane yapmanın mümkün olduğunu söyledi.

Ürolojik kanserler arasında sık rastlanılan mesane tümörlerinde uygulanan son tedavi yöntemleri hastalar için umut ışığı oldu. Son 20 yılda mesane tümörü görülme sıklığında yüzde 20 oranında bir artış olduğuna değinen Prof. Dr. Yurdakul: “ Geç teşhis edilen mesane kanserlerinde hastanın yaşam süresi 3-6 ay arasında değişiyor. Ancak bu korkulan hastalıkta erken teşhis ve tedavi ile tam olarak iyileşme mümkün oluyor. ‘Radikal Sistektomi’ ile idrar torbası, etrafındaki organlarla ve leğen kemiği içerisindeki lenf nodlarıyla birlikte çıkarılıyor. Bu yöntemle tedavi edilen olguların yarısından fazlasında hastanın tümörü tamamen temizleniyor” dedi.

YENİDEN İDRAR TORBASI YAPMAK MÜMKÜN

mesanesi çıkarılan hastalarda yaygın yöntemle idrarın karnın dışında bir torbada toplandığını söyleyen Prof. Dr. Yurdakul, uygulanan yöntemle ince veya kalın bağırsaktan karnın içerisinde yeniden bir idrar torbası yapıldığını ifade etti. Prof. Dr. Yurdakul, şu bilgileri verdi: “Bu işlemle ince veya kalın bağırsak çeşitli tekniklerle mesane haline getirilerek orijinal mesane gibi kullanılır ve hastalar idrarlarını normal yoldan yapar. Mesanesi çıkartılan hastalar yaşam kalitelerinden ödün vermeden de normal yoldan idrarlarını yapıp idrar kaçırmadan, cinsel aktivitelerini de devam ettirerek yaşayabilirler.

SİGARA EN BÜYÜK NEDENİ

Mesane kanserleri en sık 50-70 arasında görülüyor. Hastalık özellikle 65 yaş üzeri erkekleri tehdit ediyor. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlara göre 3 kat fazla olan mesane tümörlerinin sebebi henüz tam olarak belirlenmemiş olsa da, sigara hastalığın en önemli sebebi gösteriliyor. Genetik yatkınlık, belli meslek gruplarında (petrol, boya, deri sanayinde çalışanlar vb.) çalışmak ve kronik enfeksiyonlar hastalığın diğer önemli nedenleri arasında. Hastalığın en önemli bulgusu idrardan kan gelmesi, ileri evrelerinde ise halsizlik, kilo kaybı ve kansızlık gibi genel belirtiler görülüyor.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.