Hasatta hayal kırıklığı

Hasatta hayal kırıklığı

Buğday hasadı sürüyor. Hasat, birçok çiftçiyi hayal kırıklığına uğrattı. Rekoltede yüzde 40'ı bulan oranda düşüş sözkonusu. Rekoltede düşüş görülürken fiyatlarda ise yüzde 15 artış var. Buğdayın tonu bin lirayı buldu

Konya Ovası'nda buğday hasadı devam ediyor. Bu yıl bölgede erken başlayan hasada bayram arası verilmedi. Bayram boyunca hasat sürdü. Birçok çiftçi bayramı tarlada çalışarak geçirdi. Bölgede yaklaşık 20 gün önce başlayan buğday hasadının 10 gün daha süreceği tahmin ediliyor. Bir yıldır hasat zamanını bekleyen çiftçiler, geceleri de dahil olmak üzere biçerdöverlerle ürünlerini hasat ediyor. Biçerler gece gündüz çalışıyor.

REKOLTEDE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ

Hasat mesaisini sürdüren üreticiler, bu yıl arpa ve buğdaydan çok yüksek verim almadı. Çiftçiler bu sezon hayal kırıklığına uğradı. Rekoltede geçen yıla oranla yüzde 30-40 oranında düşüş sözkonusu. Kıraç arazilerden geçen yıl dekarda 300-350 kilo buğday alınmıştı. Bu yıl 100-150 kilo alınıyor. Bazı ekinlere biçer bile girmedi. Bahar döneminde ekin olmadığı için buğday tarlasını sürenlerin sayısı da hayli fazla.

BU YIL KAMYONLAR DOLMUYOR

Hasat hakkında bilgi veren çiftçi Mustafa Yaşar, kuraklık ve dolu gibi afetlerin birçok üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Yaşar, "Bu yıl istediğimiz verimi alamadık. Rekoltede gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Geçen yıl iyi mahsül almıştık. Bu yıl istediğimiz olmadı. Cihanbeyli bölgesinde ekinler iyi değil. Bu yıl kamyonlar dolmuyor. Verimlerde yüzde 30-40 düşüş var. Üreticiyi zor günler bekliyor" sözlerini kullandı.

ÇİFTÇİ GÖZÜNÜ NOHUTA ÇEVİRDİ

Cihanbeyli bölgesinde nohut ekiminin arttığına da dikkat çeken Yaşar, "Buğday ve arpadan iyi verim almadık. Gözümüzü nohuta çevirdik. 500 dekarlık alana nohut ektim. Kuraklık ve diğer afetler verimi düşürdü. Konya Ovası az yağış aldı. Kısa süre önce etkili olan yağış da bazı ürünlere zarar verdi. Dolayısıyla iyi bir yıl geçirmedik" ifadelerini kullandı.

BUĞDAY FİYATLARI YÜKSEK

"Rekolte düşünce fiyatlar arttı" diyen çiftçi Selçuk Pekarman ise, "Bir ton buğdayın fiyatı 950 lira. Buğday tüccara ortalama 900 liradan satılıyor. Fiyat biraz yüksek. Fiyatta geçen yıla göre yüzde 15 artış var. Buğdayın önemli bir kısmı Toprak Mahsülleri Ofisi'ne değil, zahirecilere, tüccarlara ve un fabrikalarına gidiyor. Buğday az olduğunda para ediyor, çok olduğunda para etmiyor. Fiyatın önümüzdeki dönemde daha da artacağını tahmin ediyorum" sözlerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.