Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, İlk Karaciğer Naklini Yaptı

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, İlk Karaciğer Naklini Yaptı

İki yıllık çalışmanın ardından karaciğer nakli lisansı alan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi. Yaklaşık 12 saat süren operasyonla Melike adlı genç kızın karaciğerinin bir kısmı anne Emine Başıbeyaz’a...

İki yıllık çalışmanın ardından karaciğer nakli lisansı alan Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, ilk karaciğer naklini gerçekleştirdi. Yaklaşık 12 saat süren operasyonla Melike adlı genç kızın karaciğerinin bir kısmı anne Emine Başıbeyaz’a başarılı bir şekilde nakledildi.

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakil merkezi ekibinin desteğiyle ilk nakil işlemini gerçekleştirdi. 5 yıldır tedavi gören 8 çocuk annesi Emine Başıbeyaz’a (38) kızı Melike Başıbeyaz’ın (19) karaciğerinin bir kısmı nakledildi. Tıp fakültesinde, Doç. Dr. Abdullah Özgönül başkanlığındaki 12 kişilik ekiple yapılan ameliyat başarılı bir şekilde sonuçlandı. Verici konumundaki Melike’nin 2-3 gün içinde taburcu olması beklenirken, alıcı konumdaki annenin yaklaşık bir hafta müşahede altında tutulması bekleniyor.

Harran Üniversitesi Rektörü İbrahim Halil Mutlu, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Can Kürkçüoğlu ve Karaciger Nakil Merkez Müdürü Doç. Dr. Abdullah Özgönül, konu ile ilgili fakültenin toplantı salonunda basın toplantısı düzenlendi. İlk karaciğer nakli gerçekleştirdiklerini dile getiren Rektör İbrahim Halil Mutlu, bu nakli gerçekleştiren ekibe teşekkürlerini sundu. Tıp Fakültesinin olumsuz fiziki koşullarına dikkat çeken Mutlu, yapımı devam eden tıp fakültesinin tamamlanması ile daha iyi çalışmaların yapılacağını söyledi.

Mevcut ekibin arttırılarak diğer organ nakil işlemlerinin yapılması için gayret göstereceklerini kaydeden Rektör Mutlu, "Harran Üniversitesi’nin tarihte önemli bir yeri vardır. Dolayısıyla bunları başarmak zorundayız." dedi.

Mutlu, nakil işleminin yapıldığı gün tıp fakültesinin tüm çalışanlarının gece eve gitmeden hazır beklediklerini belirterek tüm personeli kutladı.

Nakil işlemini gerçekleştiren ekibin başındaki Doç. Dr. Abdullah Özgönül ise ameliyatla ilgili bilgiler verdi. ilk nakilde kendilerine destek veren Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli ekibine teşekkür eden Özgönül, nakil merkezinin bölge için önemli olduğunun altını çizdi.

Bölgede çok sayıda karaciğer nakli bekleyen hastanın olduğunu anımsatan Özgönül, hastaların listelendiğini, peyder pey ameliyata alınacağını açıkladı. Nakil bekleyen 150 hastanın olduğunu aktaran Özgönül, "Nakil merkezinin Şanlıurfa’nın karaciğer hastalığının yaygın olduğu bir il. 150’ye yakın karaciğer nakli olmaya hazır hasta mevcut, ileriki zaman sürecinde bu ameliyatları daha da sık yapılacağız." ifadelerine yer verdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.