Hareketsiz Yaşam Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor

Hareketsiz Yaşam Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor
İç Hastalıkları Uzmanı Ziya Ömer, hareketsiz yaşamın tüm insanlığı etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek “Hareketsiz yaşam başta kalp ve damar hastalıkları ile diyabet, bazı kanser türleri,...

İç Hastalıkları Uzmanı Ziya Ömer, hareketsiz yaşamın tüm insanlığı etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek “Hareketsiz yaşam başta kalp ve damar hastalıkları ile diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi üzerinde olumsuz etki yapıyor. Bu hastalıklardan korunmanın yöntemi fiziksel aktiviteyi hayatımızın bir parçası haline getirmektir” dedi.

Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın yolu spor yapmaktan geçiyor. Düzenli ve dengeli yapılan spor birçok hastalığın önlenmesini sağlayarak kaliteli bir yaşam imkanı sunuyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Ömer, "10 Mayıs Dünya Sağlık İçin Hareket Et Günü" nedeniyle bir açıklama yaptı.

Sporun düzenli yapılması halinde fayda sağlayacağını kaydeden İç Hastalıkları Uzmanı Ziya Ömer, “Spor bilinçli ve düzenli şekilde yapılmalıdır. Kişinin yaşına, vücut yapısına, kilosuna ve boyuna uygun spor aktivitesi seçmesini öneriyoruz. Herkes her aklına gelen sporu yapmamalı. Çünkü bu kez sağlıksız hareketlerle kişi kendine zarar verebilir. Düzenli spor diyet ile desteklenmeli, ağır spor aktiviteleri yapılmadan önce kilo belli sınırlar içine alınmalıdır. Bisiklet sürmek, tempolu yürüyüş ve hafif tempolu koşu düzenli ve dengeli spor için uygun aktivitelerdir” diye konuştu.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

İzmir Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Ömer, sporun sağlık üzerinde birçok faydası olduğunu anlatarak şunları söyledi:

“Spor yapan kişi kendini daha zinde hissetmeye başlıyor. Hareket eden kişinin kan basıncı hızlanıyor. Soluk alışverişi hızlanıyor ve bu şekilde vücut daha iyi oksijenleniyor. Vücutta biriken toksinlerin atılması sağlanıyor. Bir takım olum hormon salgılanarak kişiye mutluluk hissi veriyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları yönünden koruyucu bir etki sağlıyor. Diyabeti ve hipertansiyonu dengeliyor. Bedenin hareket kabiliyetinin artmasını sağlıyor, yaşlanma sürecini geciktiriyor. Kişiye yaşam enerjisi katıyor ve ruhsal açıdan olumlu yansıyor. Her yaşta, yaşımıza uygun şekilde spor yapılmayı öneriyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs günü Sağlık İçin Hareket Et Günü olarak belirlenmiştir.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.