Hangi Hastalıklarda Atom Tedavisine İhtiyaç Duyuluyor?

Hangi Hastalıklarda Atom Tedavisine İhtiyaç Duyuluyor?
Hangi Hastalıklarda Atom Tedavisine İhtiyaç Duyuluyor?

Radyoaktif iyot kullanılarak gerçekleştirilen atom tedavisi, farklı hastalıkların iyileştirilmesi ve yayılımının önlenmesi noktasında büyük bir önem taşır. Özellikle zehirli guatr hastalığı olarak da bilinen hipertiroidi hastalığının iyileştirilme sürecinde atom tedavisine büyük bir ihtiyaç duyulur. Hipertiroidi, kişide yüksek miktarda tiroit hormonu bulunma durumu olarak isimlendirilebilir. Tiroit bezi bezi tarafından salgılanan hormonlar, vücudun enerjisini düzenlemekle sorumlu olurlar. Dolayısıyla vücutta gerektiğinden fazla tiroit hormonunun bulunması, kişinin enerji seviyesini yükselterek yaşamsal fonksiyonlarını tehlikeye sokabilir. 

Hipertirodi Hastalığında Atom Tedavisinin Önemi

Halk arasında iyot tedavisi olarak da bilinen atom tedavisi, ilk defa 1942 yılında Amerika'da uygulandı. Türkiye'de ise ilk kez Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bağlı Haseki Tedavi Kliniği'nde gerçekleştirildi. 1954 yılından günümüze değin de pek çok hastanın sağlık problemlerine çözüm olmaya devam ediyor.  Hastaya tedavi periyotlarınca verilen radyoaktif iyonlar, herhangi bir yan etkisi ve zararı olmayan dozlardır. Aynı zamanda tedavi yönteminin güvenilirliği, pek çok araştırma neticesinde kanıtlanmış durumdadır.

Etkili, emin, ucuz ve doğrudan yapılan atom tedavisi, guatr hastalarının yaklaşık %90'nda tercih edilmektedir.  Radyoaktif iyonun alımı, ağız yoluyla gerçekleşir. İyot, ağız yoluyla alındığı zaman kısa sürede emilerek tiroit bezinde toplanır. Bir süre sonra vücuda beta ışınları yayarak tiroit hücrelerinin bir kısmını dağıtır. Böylelikle hastalık sonucu artmış olan tiroit fonksiyonları azalır veya tamamen ortadan kalkar. Hastalığın iyileşmesi sonucunda vücuda giren iyot ışınları ise idrar, tükürük ve ter ve dışkı yoluyla vücuttan uzaklaştırılır.

Atom tedavisinin Hazırlanış Aşaması

TSH hormonunun yükseltilmesi ile gerçekleştirilen iyot tedavisinde tiroid ve tümör hücrelerinin içerisine iyot-131 girişi yapılır. Tedavi yöntemine genellikle hastalık teşhisi konulmasının ardından 3-4 hafta sonra başlanır. Hastanın uzun süre boyunca hastalığın etkisi altında kalmaması adına bu aşamada konfor sağlayan planlar da yapılmalıdır. Örneğin; tedavi öncesinde 10-15 gün öncesi, iyottan fakir bir diyet tedavisi uygulamak, tedavinin etkisini ve başarısını artıracaktır.

Kalite odaklı hizmet anlayışı benimseyen ve seçkin kadrosu ile başarıyı yakalayan Memorial sağlık grubu, atom tedavisinde ileri teknolojileri yakından takip ederek hastalarını mutlu etmeyi hedefliyor. Siz de atom tedavisi konusunda bilgi almak ve hastalığınıza çözüm bulmak istiyorsanız Memorial hastanelerine güven içinde başvurabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.