Hamilelere sıcak hava uyarısı

Hamilelere sıcak hava uyarısı

Özel Konya Farabi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bardakçı, artan hava sıcaklarının anne adaylarında hayati sağlık problemlerine yol açabildiğini belirterek, “Doğumu yaklaşan bayanlar, aşırı sıcaklarda erken doğum yapma r

 Bunaltıcı sıcak ve nemin tüm kişileri etkilediğini ancak anne adaylarında hayati önem taşıdığını ifade eden Op. Dr. Mehmet Bardakçı, “Mevsim normallerinden üzerinde seyreden sıcaklar, vücudumuzun adaptasyon sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Sıcak çarpması, kas krampları, bulantı, kusma, kalp ritm bozuklukları, bilinç kaybı, beyin ödemi, gıda zehirlenmeleri, cilt yanıkları gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Aşırı sıcakların etkisiyle vücudun susuz kalması, rahimde kasılmalara, kasılmalar ise doğum sancılarına ve erken doğuma neden olabiliyor” ifadesini kullandı. Gebelerin, enfeksiyonlara karşı direncinin diğer bireylere göre daha düşük olduğunu vurgulayan Mehmet Bardakçı, “Sıcak havanın etkisiyle aşırı terleme, kızarıklık ve kaşıntının çeşitli mantar rahatsızlıklarına yol açabilir. Gün içinde sık sık ılık duş alınması, mantar riskine karşı anne adaylarını koruma yöntemi olarak faydalı olacaktır” diye konuştu.
Anne adaylarının sıcak havalarda her zamankinden daha fazla sıvı alımına özen göstermesini öneren Mehmet Bardakçı, “Günde 8-10 bardak su içilmesi ve taze meyve suları ile limonata gibi içeceklerin tüketilmesi gerekir. Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler ise hem anneye hem de bebeğe zarar verir. Tansiyonun yükselmesine neden olabilecek tuzlu, baharatlı yiyeceklerden ve az pişmiş etlerden kaçınmaları önemlidir. Ayrıca kızartma yerine haşlama yöntemi ile yiyecekler yenmeli, bol sebze, meyve tüketilmeli, karbonhidrat ağırlıklı besinlerden uzaklaşıp, sık sık ve az miktarlarda beslenilmeli'' dedi.
Mehmet Bardakçı, gebelerin güneşin zararlı etkilerinden korunmak için öğle saatlerinde kesinlikle dışarı çıkmamaları gerektiğini vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.