Halk yanlış yönlendiriliyor

Halk yanlış yönlendiriliyor

Türk Diabet Cemiyeti Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Sait Gönen, obezite ve diyabette halkın yanlış yönlendirildiğini, ameliyatla diyabetin tamamen bitirilemediğini ifade etti

Prof. Dr. Sait Gönen, "Bir  çok insan için 14 Kasım sıradan bir sonbahar günüdür. Dünyadaki milyonlarca   şeker hastası için ise 14 Kasım en az kendi doğum günleri kadar önemlidir; çünkü 14 Kasım, geçen yüzyılın başlarında  1921'de insülini bularak onlara diyabet tedavisinde en güçlü silahı hediye eden  Kanadalı Doktor Frederick Banting’in doğduğu gündür.  Ona saygının bir ifadesi olarak  1991’den beri Dünya Diyabet Federasyonu 14 Kasım’ı “Dünya Diyabet Günü” olarak değerlendirmektedir. Dünya Diyabet günü, şeker hastalığı konusunda halkı, hükümetleri ve medyayı bilgilendirmek amacıyla çeşitli aktivitelerin yapıldığı bir gündür. Bizde dernek olarak bu amaçla cemiyetimizde muayeneleri ücretsiz olarak yapacağız  ve diyabetin takip ve doğru tedavisi hakkında bilgilendirmeler yapacağız" dedi.

Son zamanlarda ameliyatla diyabetin ve obezitenin kesin ve kalıcı olarak tedavi edildiğine dair yazılı ve görsel medyada çıkan ve amacını aşan haberlere sıkça rastlanılmakta olduğunu belirterek, bu haberlerin maalesef halkın yanlış yönlendirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Gönen, “İletişim çağında özellikle diyabetin tedavisi ile ilgili çalışmalar büyük yankı uyandırmakta, bazı medya çalışanları tarafından henüz daha hücre düzeyinde ya da hayvan deneyi aşamasındaki çalışma sonuçları bile tüm hastalara uygulanabilir yöntemler gibi sunulabilmektedir. Bu sebeple  gazete ve televizyonlarda  sık sık 'diyabetin kesin tedavisi bulundu' gibi haberler yer almakta ve bu durum hastaların gereksiz yere ümitlenmelerine, sonra da umutsuzluğa kapılmalarına yol açmaktadır. İnsanların yanlış yönlendirilmesine izin verilmemesi gerekiyor” diye konuştu.

Medikal ve paramedikal açılardan bu konuda bilim insanları, sağlıkçılar, sivil toplum örgütleri, medya ve hatta ilaç üreticisi firmaların birlikte çalışıp halkı doğru bir şekilde bilinçlendirmesi gerektiğini de dile getiren Türk Diabet Cemiyeti Konya Şubesi başkanı Prof. Dr. Sait Gönen, dernek olarak insanları doğru bilgilendirmeye devam edeceklerini ve bu konuda medya ile birlikte çalışmaya açık olduklarını bildirdi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.