Halep göçüyor

Halep göçüyor

Suriye'den Türkiye ve Konya'ya doğru yeni bir göç dalgası başladı. Savaştan kaçanlar sınıra doğru yürüyor. Sığınmacıların en çok tercih ettiği illerden olan Konya'da, Suriyeli sayısı ise hızla artıyor. Sayı 1 yılda yüzde 100 arttı

Türkiye darbe girişiminin yaralarını sarmaya çalışırken, Suriye’den yeni bir göç dalgası başladı. Suriye'deki kanlı iç savaşın üzerinden 6 yıl geçti. İç savaş nedeniyle yüzbinlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca kişi ise ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldı. Suriye'nin Halep şehrinde yaşanan son olaylar ile birlikte aileler, kentten çıktı ve Türkiye sınırına doğru yürümeye başladı.

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in sayısı 3 milyonu geçti. Konya'da ise 75 bini kayıtlı, 100 binden fazla sığınmacı yaşıyor. Son göç dalgasıyla birlikte ülkeye 300 bin sığınmacının daha girmesi bekleniyor. Sığınmacıların hatırı sayılır bir kısmının Konya'ya yerleşeceği tahmin ediliyor.

KONYA'DAKİ SURİYELİ SAYISI ARTACAK

Yeni göç dalgası hakkında bilgi veren Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Aydın Beyatlı, son dönemlerde Halep'te yaşanan sıkıntıların ciddi boyuta ulaştığını, insanların bu baskılara dayanacak gücü kalmadığını belirtti. Göç hareketinin başladığını, sınırdan içeriye resmi veya resmi olmayan yollarla girişlerin gerçekleştiğini söyleyen Beyatlı, “IŞİD ve ESAD rejimi Musul, Kerkük ve Halep'te baskılarını daha da artırdı. Bu baskıdan kaçmak isteyen yüz binlerce Suriyeli kurtuluşu Türkiye'de görüyor. Türkler, Suriyeliler'i şimdi daha iyi anlayacak. 15 Temmuz gecesi yaşanan askeri darbe girişimiyle birlikte vatan sevgisinin ne olduğunu Türk milleti dünyaya gösterdi. Aynı durum 6 yıldır Suriye'de yaşanıyor. Türklerin bu olaydan sonra Suriyeliler'e daha çok sahip çıkacağını umuyoruz. Sınırlarda ciddi bir yığınak var. Devlet ilk başta içeri almadığını söylese de, bu konu insani bir gereklilik olduğu için sığınmacıları içeriye alıyor. Göç için en çok Konya tercih edilecek. Konya'daki Suriyeli sayısı daha fazla artacak” dedi.

EN BÜYÜK PAY KONYA'YA DÜŞECEK

Konuya dair bir değerlendirmede bulunan Konya El-Bir Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri ise, göç hareketinde en büyük payının Konya'ya düşeceğini belirterek, “Konyalılar göçe hazır olsun. Türkiye, her zaman zorda kalanın yardımcısı olmuştur. Biz de zor bir süreci başarı ile geride bıraktık. Birlik ve beraberliğimizle milli irademize sahip çıktık. Suriyeliler'i şimdi daha iyi anlayacağımızı düşünüyoruz. Türkiye dünya ve Ortadoğu için çok büyük bir potansiyel. Halep'ten 300 bin insan Türkiye'ye girebilmek umudu ile sınırlara geliyor. Sınır zorlanacak. Sınırdan içeriye giriş yasak fakat tabi ki bir yolunu bulup her zaman olduğu gibi Türkiye'ye girenler olacak” diye konuştu.

AKRABALARININ YANINA GELECEKLER

Halep'ten göç edenlerin akrabalarının büyük çoğunluğunun Konya'da olduğunu vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti: “Sığınmacıların ilk tercihi yine Konya olacaktır. Gelen Suriyeliler ellerinde bir şey olmadığı için ev ve iş isteyecek. Konya'da şu an Suriyeliler'e karşı büyük bir negatif algı var. Bu noktada iki taraf arasında bazen sıkıntılar yaşanabiliyor. Yeni göç dalgasıyla birlikte ırkçılık söylemleri ortaya çıkabilir. Biz ırkçılık tartışmalarını kabul etmiyoruz. Yaşanan olay tamamı ile insani bir boyutta. Kavgalar ve nefret söylemlerine karşı topyekün mücadele etmeliyiz.  Sığınmacılar kayıt altına alınmalı. Türkiye Cumhuriyeti darbe girişimi ile birlikte büyük bir yapılanmaya gidiyor. Türkiye, dış siyasette bundan sonra daha aktif bir rol oynayacak. Suriye ile ilgili hükümetimizin yeni politikalar içinde olacağını umuyoruz. Amaç Halep'i boşaltmaktı. Muhalifler silah bıraktı, ESAD rejimi ise amacına ulaştı. Günlük ortalama 10 yeni aile zaten Konya'ya geliyor.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum