Hal yetersiz!

Hal yetersiz!

2013 yılından beri gündemde olan yeni hal binasının yapımı sürekli erteleniyor. İlkel bir ortamda hizmet verdiklerini belirten hal esnafı, yeni binanın bir an önce yapılmasını istiyor. Adnan Pirinç, "Mevcut hal Konya'ya yakışmıyor" dedi

Adnan Menderes Sebze ve Meyve Hali, artık ihtiyacı karşılamıyor. Yetkililer tarafından 2013 yılından bu yana Konya'ya yeni bir sebze ve meyve halinin yapılacağı dillendiriliyor. Ancak yeni halin yapılması sürekli erteleniyor. Yeni halin bu kez de seçimler nedeniyle ertelendiği açıklandı. İlkel ortamda satış yapan esnaf durumdan şikayetçi. Yeni sebze ve meyve halinin yer tespiti ve projesi tamamlandı. Proje ihale aşamasına geldi. Aksaray ve Adana Yolu'nun birbirine bağlayan noktada kurulacak olan yeni halin temelinin ne zaman atılacağı ise hala kesinlik kazanmadı.

Modern bir mekanda hizmet sunmak isteyen esnaf, yeni bir hal istiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 2013 yılında hal esnafı ziyareti esnasında şu ifadeleri kullanmıştı.: "Hal esnafı şehrimize büyük katkılar yapıyor. İnsanımızı asla mahçup etmiyor. Hal esnafımız, yalnızca komisyonculuk yapmıyor. Esnafımız aynı zamanda en kaliteli, en sağlıklı ve fiyat açısından da milletimizin alabileceği ürünü sağlayan veya sağlaması gereken yerdir. Bunun için de güçlü ve sağlıklı bir hal kompleksine ihtiyaç var. Bu önemli ihtiyacın karşılanması için 2013 yılı içerisinde gereken çalışma yapılacak” dedi. Ancak aradan geçen 2 buçuk yıldan fazla süreye rağmen şehre yeni bir hal binası kazandırılamadı.

İLKEL BİR ORTAMDA ÇALIŞIYORUZ

Şehre yeni bir hal binasının kazandırılması için uzun yıllardır mücadele veren Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, yeni hal binasıyla ilgili bilgi verdi. Daha önce Yeni Hal Yasası nedeniyle beklemeye alınan hal binasının bu kez de siyasi belirsizlik nedeniyle ertelendiğini aktardı. Yeni halin TÜYAP Fuar Merkezi'ne yakınında, Aksaray ve Adana Yolu'nun kesiştiği noktada inşa edileceğini belirten Pirinç, "Halin taşınması sürekli gündemde. İlkel bir ortamda çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler olumlu geçti. Arsa ve proje belirlendi. İhale aşamasına kadar geldik. Temel atmayı bekliyor. Bir sıkıntı olmazsa bahar aylarında temel atılır. 700 bin metrekarelik bir alanda, şehre modern bir hal binası kazandıracağız. Mevcut hal, açıklıkla ifade etmek gerekirse Konya'ya yakışmıyor. Konya artık her yönüyle modern bir şehir.

Mevctu hal şehrin ortasında kaldı. Trafikle ilgili sıkıntılar var. Bir an önce yeni binaya geçmemiz gerekiyor. Yeni halin üreticilerin bilinçlenmesine de ön ayak olacağına inancım tam" diye konuştu.

TIR YÜKLEYECEK RAMPA BİLE YOK

Pirinç, "Geçmiş yıllarda İspanya'nın Barselona kentindeki sebze ve meyve halini inceleme fırsatı bulduk. Modern bir hali var. Hale yılda yaklaşık 1 milyon ton ürün giriyor. Bizim hale de bu kadar ürün geliyor. Onların yıllık cirosu 4,5 milyar lira, bizimki sadece 300 milyon lira. Oradaki halin içinde ambalaj tesisleri bile var. Esnaf rahat bir şekilde ürünlerini değerli hale getiriyor. Aynı fırsatı biz bulamıyoruz. Halde  rampamız bile yok. TIR'a mal yükleyemeyiz. Rusya pazarı da bu yıl sıkıntılı. Bu nedenle birçok ihracatçı firma battı. Rusya, ticarette dolardan çıktı, kendi parasına döndü. Bu da firmaları ve ihracatı zora soktu. Kendimizi neden Rusya pazarına mahkum edelim? Konya, hiçbir alanda geri kalmamalı" sözlerini kullandı.

GIDA LABORATUARI KURULACAK

Yeni halde oluşturulacak gıda laboratuarı ile sebze ve meyvelerin kontrolü yapılacak. Böylece Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatın önü de açılacak. Yeni halde ayrıca 210 bin metrekarelik otopark, 67 bin metrekare yeşil alan, 15 bin metrekare yarı açık gezinti alanları, 192 yataklı otel, idare ve hizmet binası, soğuk hava deposu, cami, akaryakıt istasyonu, polis ve zabıta karakolu, çok amaçlı satış birimleri, kafeteryalar, lokantalar, çay salonları, 4 banka şubesi, postane, sağlık ocağı, toplantı salonu, 4 kantar, taksi durağı ve internet salonu yer alacak.

KERİM ATICI 

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.