"Hâkimlere Talimat Verilemez, Tavsiye Ve Telkinde Bulunulamaz"

"Hâkimlere Talimat Verilemez, Tavsiye Ve Telkinde Bulunulamaz"

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, adaletin amacının adaletsizliği önlemek olduğunu ifade ederek, "Anayasamızın 138. maddesi gereğince hiçbir makam, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat...

Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, adaletin amacının adaletsizliği önlemek olduğunu ifade ederek, "Anayasamızın 138. maddesi gereğince hiçbir makam, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz." dedi.

Denizli Adli Yıl açılış töreni eski valilik binasın avlusunda bulunan Atatürk heykeli önünde yapıldı. Törene; Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Denizli Barosu Başkanı Müjdat İlhan, mahkeme başkanları ve avukatlar katıldı.

‘YARGILAMAYI ETKİLEYECEK NİTELİKTE AÇIKLAMALAR KONUSUNDA ÇOK ÖZENLİ DEĞİLİZ’

Törende konuşan Başsavcı Yıldırım, adaletin amacının adaletsizliği önlemek, hukukun ise örgütlenmiş adalet olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Demokratik idarelerde devletin dokunduğu her şey hukuka dönüşmelidir. Anayasamızın 138. maddesinde yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere talimat verilemeyeceği tavsiye ve telkinde bulunamayacağı düzenlenmiştir. Devam etmekte olan yargılamalarla ilgili yargılamayı etkileyecek nitelikte açıklamalar konusunda çok özenli değiliz. Yargı kararları eleştirilemez değil. Eleştirilebilinilir ancak yargılamayı etkileyecek nitelikte olmaması gerekir. Eleştirilerin kararı verenler değil karar olması gerektiğini ve bilimsel olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Baro Başkanı İlhan da, yargının kurucu unsuru olan hâkim savcıların bile HSYK seçimi için yaptıkları çalışmalarda yargıya güvenin yüzde 20’lere düştüğünü söylediğini vurguladı. İlhan, “Hâkim ve savcılarımızın her türlü mesleki faaliyetinin şekillendiği HSYK seçimlerinin de oy kullanacak olan 12 binden fazla hâkim ve savcımızın vicdanlarında yapılmasına izin verilmeli, herhangi baskı unsuru oluşturulmamalıdır. Yargı bağımsızlığı ve kürsü dokunulmazlığı seçimlere feda edilmemelidir.” diye konuştu.

‘YANDAŞ-HAŞHAŞİ NİTELEMELERİNDEN RAHATSIZLIK DUYUYORUZ’

En zor görevin adalet dağıtmak olduğunu ifade eden İlhan, “Bu amaca hizmet eden hakim ve savcı meslektaşlarımız ile yüksek yargı mensuplarının tamamı üzerinde olumsuz etki bırakacak şekilde şuncu-buncu, yandaş-haşhaşi diye nitelemelerde bulunulmasından bütün kamuoyu gibi biz de rahatsızlık duyuyoruz. Bir an önce bağımsız yargının, bu töhmetten kurtarılmasını diliyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.