Hac yolunun güvenliği kalelerle sağlanmış

Hac yolunun güvenliği kalelerle sağlanmış

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin bahar dönemi etkinlikleri devam ediyor

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin bahar dönemi etkinlikleri devam ediyor. TYB Konya Şubesi’nin bu yılki 20. programına Doç. Dr. Ahmet Çaycı konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Ahmet Çaycı, TYB Konya Şubesi Bahçesi'nde düzenlenen konferansta dinleyicilere 'Ürdün'de Osmanlı Mimarisi' hakkında bilgi verdi.

Ürdün’deki Osmanlı Dönemi'nde yapılan eser ve çalışmaların bu güne kadar ihmal edildiğini aktaran Doç. Dr. Çaycı, "Bu güne kadar ihmal edilen buralar için benim Şam ve Kudüs eyaletleriyle ilgili çok sayıda çalışmam bulunuyor. Bu coğrafyanın bir parçası olan Ürdün bölgesi hep kıyıda köşede kalmış. Bu nedenle bölge birçok bakımdan fazla gelişememiştir" dedi.

'OSMANLI DEVLETİ ÜRDÜN'DE BİRÇOK BİNA İNŞA ETMİŞ'

Osmanlı Devletinin Ürdün'e birçok bina inşa ettiğini belirten Doç. Dr. Çaycı, slayt eşliğinde yaptığı sunumda, “Osmanlı Devleti her ne kadar idarî anlamda yüzyıllardır buralarda bulunmasına karşın, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, yani Tanzimat sonrası şekillenen yönetim anlayışıyla birlikte varlığını hissettirmeye başlamıştır. Bu gelişmeye bağlı olarak, adı geçen bölgelere devleti temsil eden hükümet binaları, medreseler, hastaneler, belediye binaları, postane türündeki hizmet birimleri inşa edilmiştir. İmar faaliyetlerinde II. Abdülhamid’in devleti yeniden inşa etme teşebbüsünün payı büyük olmuştur” diye konuştu.

'OSMANLI KALELERİ HALEN AYAKTA'

Çalışmasında Aclûn, Akabe, Ceraş, İrbid, Kerek, Kufrance, Ma‘ân, Salt gibi Ürdün’deki belli başlı şehirler, alfabetik bir sıraya göre ele alarak buralardaki Osmanlı eserleri ayrıntılı bir biçimde tetkik ettiğini de dile getiren Doç. Dr. Ahmet Çaycı, sözlerini şöyle tamamladı: "Osmanlılar zamanında hac güzergâhının önemli bölümünü Ürdün oluşturmaktadır.  Bunu Ürdün bölgesinde on adet kale yapısının bunun göstergesidir. Kalelerin hemen hepsi Osmanlılar tarafından inşa edilmiştir. Kaleler hâlen ayaktadırlar. Bu durum da, Osmanlı merkezî yönetiminin hac olayına gösterdiği hassasiyetin sadece mimari örneğini teşkil etmektedir. Osmanlı Devleti kalelerle hac yolunu güvenlik altına almıştır.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.