Hablemitoğlu: 'Kadın Erkek Eşit Değil Eşdeğerdir' Müslüman Kardeşler'in Söylemi

Hablemitoğlu: 'Kadın Erkek Eşit Değil Eşdeğerdir' Müslüman Kardeşler'in Söylemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kadın erkeğin eşit olmasının fıtrata aykırı olduğu şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, “Kadın erkek eşit değildir, eşdeğerdir, biz eşitlik değil, adalet...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, kadın erkeğin eşit olmasının fıtrata aykırı olduğu şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, “Kadın erkek eşit değildir, eşdeğerdir, biz eşitlik değil, adalet istiyoruz demek Müslüman Kardeşler'in söylemidir. Tunus ve Mısır’da Arap baharı çerçevesinde kullanılan bir kavram olmuştur. Anayasa'ya adalet kavramının getirilmesine çalışılmıştır orada. Durum oralarda kadın açısından ortadadır. Yüz yıllık kazanımını Türk kadını sanırım bir çırpıda, birkaç cümleyle herhalde çöpe atmayacaktır.” dedi.

Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) düzenlenen ‘Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetin Yeni Sosyopolitiği’ konulu konferansa katıldı. Rektörlük A Salon'da düzenlenen konferans öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Prof. Hablemitoğlu, son zamanlarda Türkiye’de yeni ‘Türkiye söyleminin’ yayıldığını belirterek, “Bu kapsamda kadına yönelik şiddetin de yeni bir sosyolojik ve psikolojik görünümü ortaya çıktı ve buna da yönlendirildi Türkiye’deki kadına yönelik şiddet.” diye ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin sosyal sorun ve çok ciddi sağlık sorunları ile birlikte kadınlar için ortaya çıkıp, bütün toplumu olumsuz etkilediğinin altını çizen Hablemitoğlu, “Ne yazık ki ülkede söz sahibi olan iktidarların kadına yönelik şiddeti önlemek yerine bunu pekiştirebilecek söylemi ve açıklamalarının Türkiye’de yüzyıla yaklaşan kadın hareketi tarihine de büyük bir zarar verdiğini gözlemleyebiliyoruz.” diye konuştu.

"KADIN ERKEK EŞİT DEĞİLDİR SÖYLEMİ YÜZ YILLIK BİRİKİMİ ÇÖPE ATMAKTADIR"

Türkiye’deki kadın hareketinin hiç bu kadar sıkıntılı bir dönem yaşamadığını belirten Hablemitoğlu, şunları söyledi: “Türkiye’de tarihteki mücadele ile alınan yolun ve 80 sonrası Türkiye’deki darbe sonrası döneme rağmen dünyadan kopmadan sürdürülmeye çalışılan kadın hareketine verdiği zararı bugün ‘kadın ve erkek eşit değildir’ noktasından çıkan söylem, bugüne kadar yapılan her şeyi ve literatürü çöpe atmaktadır.”

"KADIN ERKEK EŞİT DEĞİLDİR SÖYLEMİ MÜSLÜMAN KARDEŞLERİN SÖYLEMİDİR"

Bu açıklamaların, 2010 yılında Anayasa'da yapılan kadın erkek eşitliğine ait düzenlemenin yok hükmünde sayılmasına yol açacağını bildiren Hablemitoğlu, “Kadın erkek eşit değil, eş değerdir, demek aslında yakın zamanda Arap baharı çerçevesinde Tunus’ta ve Mısır Müslüman kardeşlerin özellikle kullandıkları bir yaklaşım bu. Ben açıkçası Türkiye’nin ne geçmişine ne geleceğine böyle bir yaklaşımın yakışmayacağını söylemek isterim. Kadın mücadelesine çok büyük zarar vereceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Prof. Hablemitoğlu, şunları söyledi: “Tam da o anlamda söyledim, kadın erkek eşit değildir, eşdeğerdir, biz eşitlik değil, adalet istiyoruz demek Müslüman kardeşlerin söylemidir. Tunus ve Mısır’da Arap Baharı çerçevesinde kullanılan bir kavram olmuştur. Anayasa'ya adalet kavramının getirilmesine çalışılmıştır orada. Durum oralarda kadın açısından ortadadır, yüz yıllık kazanımını Türk kadını sanırım bir çırpıda birkaç cümleyle herhalde çöpe atmayacaktır sanıyorum. Türkiye’de 2014 yılının ilk on ayında 240 kadın öldürüldü, 75 kadın cinsel taciz ve tecavüze uğradı. Türkiye’de 200 bin civarında 15 yaş altında çocuk yaşta evlenen kız çocukları var. Buna yakın zamanda erkek çocukların da dahil edildiğini gözlemledik. Şiddet, bir biçimde kadına yönelik yaşamın her alınanda var. Dünyada 603 milyon kadın ev içi şiddetin suç sayılmadığı ülkelerde yaşıyor. Türkiye için de bu geçerli. Ayrıca, bu eğitimden de son derece bağımsız bir konu. Yani eğitimli kadının şiddete uğramadığı algısı da tartışmalı bir algı. Yüzde 40’ın üzerinde okuma yazma bilmeyen kadınların şiddetle karşı karşıya olduğu ve eğitimle kadınların yüzde 15’den daha az şiddetle karşılaştığı bir veri var elimizde ama bu gerçeği yansıtmıyor. Çünkü eğitimli kadınlar bunu paylaşmayı çok farklı algılıyor ve bunu paylaşmıyorlar.”

TÜRKİYE’DE SON ON YILDA KADIN CİNAYETİ YÜZDE BİN 500 ARTTI

Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de son on yılda yüzde bin 500 kadın cinayeti artışı yaşandığını belirten Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, “Bu, çok ciddi bir rakam, hepimizi ürkütmesi ve derinden sarsması gerekiyor. Paniğe kapılmamız gerek ama biz bu noktada bu işi fıtratla açıklama yönünde davranıyoruz. Hatta konuyla ilişkili sorumluluk göstermesi gereken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımızın şöyle bir açıklaması var; ‘Elleri kırılsın’ diyerek adalet algısını yansıtmış oluyor. Bir önceki bakan da şöyle demişti; ‘Daha önce de vardı ama şimdi görünür oldu’ demişti. Bu noktada tabi ki kadına yönelik şiddetin bu bakış açısıyla ciddiye alınması de beklenemez devletin.” şeklinde konuşmasını tamamladı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.