Güsam Uyuşturucu Raporu: Bonzai Yakalama Oranı 6 Kat Arttı

Güsam Uyuşturucu Raporu: Bonzai Yakalama Oranı 6 Kat Arttı

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkan Yardımcısı ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Muş’un hazırladığı uyuşturucu raporuna göre geçen yıla oranla bonzai yakalama oranı 6 kat arttı. 2013 yılında ülke...

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkan Yardımcısı ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Muş’un hazırladığı uyuşturucu raporuna göre geçen yıla oranla bonzai yakalama oranı 6 kat arttı. 2013 yılında ülke genelinde 76 kg bonzai yakalandığı belirtilen raporda, “2014 Eylül ayı itibariyle yaklaşık 445 kg bonzai yakalanmıştır. 2013 yılına göre yaklaşık 6 kat artmıştır. Bu madde henüz ülkenin bütün illerinde bulunmayıp, özellikle büyük şehirlerde daha çok görülmektedir. Gerekli düzenlemeler yapılırsa daha fazla yaygınlaşmasının önüne geçilebilir.” denildi.

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkan Yardımcısı ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ekrem Muş, ‘Uyuşturucu ile Mücadelede Güncel Durum: 2013-2014 Yıllarının Karşılaştırmalı Analizi’ başlıklı bir rapor hazırladı. Raporda, ülkemizi tehdit eden uyuşturucu madde türlerine göre mevcut durumu ele alarak 2013-2014 yıllarında farklı uyuşturucu maddelerinde yapılan yakalamaların analiz ve değerlendirmeleri istatistiksel veriler ışığında ele alındı.

2008- 2012 arası Genel Uyuşturucu İstatistiklerine göre hem olay sayısında hem de şüpheli sayısında her yıl artış olduğu gözlendiği belirtilen raporda, 2008 yılında 14 bin 433 olayda 32 bin 101 şüpheli bulunurken bu rakam 2012 yılında 83 bin 133 olayda 130 bin 49 şüpheliye yükseldiği kaydedildi. Ulusal ve uluslararası uyuşturucu kaçakçılarının, bütün ağırlıklarını Türkiye’ye verdiği ve 2014 yılında da eroin yakalamalarının bu kaçakçı bolluğundan dolayı yakalamaların artacağı tahmin edildiği vurgulanan raporda, “Nitekim 2014 yılı Eylül ayı itibariyle yakalama oranı 2013 yılının aynı dönemine göre (6 tondan, 8,5 tona çıkmıştır) yüzde 40 civarında 2,5 ton eroin yakalaması artmıştır. Yakalanan eroin miktarında artış olduğu ve yakalamanın yaklaşık yarısının İstanbul ilinin gerçekleştiği belirlendi.” denildi.

GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILIRSA BONZAİNİN DAHA FAZLA YAYGINLAŞMASININ ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR

Türkiye’de bağımlılar arasında çok hızla yayılan, isminden dolayı bağımlılar arasında psikolojik olarak itibar gören, birçok ülkede yasa kapsamında olmayan ve ülkemizde de türevleri yasa kapsamında bulunmaması nedeniyle mücadeleyi zorlaştıran bonzai maddesine yönelik, ciddi farkındalık oluştuğu ifade edilen raporda, “Bonzai’nin, birçok insanın ölümüne neden olduğu basın yayın organlarında son aylarda önemle vurgulanması, olumsuz algının güçlenmesini sağlamıştır. Hatta TV açıkoturumları, köşe yazarları, evler, okullar ve gençler arasında konuşulmak suretiyle, bu bilinç halkımızı bu maddeden daha da uzaklaştıracaktır. Eğer yasal düzenlemeler yapılmazsa, 2014 yılı sonrası bu madde yakalamasının artacağı tahmin edilmekteydi ve nitekim 2014 Eylül ayı itibariyle yaklaşık 445 kg bonzai yakalanmıştır. 2013 yılına göre (76 kg) yaklaşık 6 kat artmıştır. Bu madde henüz ülkenin bütün illerinde bulunmayıp, özellikle büyük şehirlerde daha çok görülmektedir. Gerekli düzenlemeler yapılırsa daha fazla yaygınlaşmasının önüne geçilebilir.” ifadeleri yer aldı.

Ülkemizde de en çok kullanılan ve kaçakçılığa konu olan uyuşturucu esrarın Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2014 yılı Eylül ayında yakalama oranı, 2013 yılının aynı dönemine göre (85 tondan, 57 tona) yüzde 33 civarında yaklaşık 28 tonluk bir düşüş gösterdiği vurgulayan raporda, 2013 yıl sonunun 167 tonla bittiği değerlendirilirse; bu farkın daha da açılacağı ve yakalanamayan esrar maddesinin ülke içinde veya dışında kullanılacağı değerlendirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2014 yılı Eylül ayı itibariyle ecstasy yakalama oranı 2013 yılının aynı dönemine göre (3 milyon tabletten 500 bin tablete) yaklaşık 6 kat yani 2 milyon 500 bin tablet azaldığını anlatılan raporda şu ifadeler yer aldı: “Yakalanamayan bu miktar, Türk gençliği, sokaklar ve ülkemiz adına çok kaygı vericidir. Aslında basın ve medyada bu konunun çokça vurgulanması gerekmektedir. Sahil bölgelerindeki eğlence mekânlarının, havaların soğumasıyla birlikte şehirlere taşınacağını ayrıca üniversitelerin de açılacağını değerlendirirsek, Ecstasy tehlikesi kapımızın önünde beklemektedir. Yine 2013 yılı KOM Uyuşturucu Raporu’na göre 2009–2012 arasındaki süreçte son dört yılda ecstasy operasyon sayısında yüzde 608, şüpheli sayısında ise yüzde 312 artış söz konusu olmuştur. Türkiye’nin captagon trafiğinde çoğunlukla nihai pazar haline geldiği ifade edilebilir. 2014 yılı Eylül ayı itibariyle yakalama oranı 2013 yılının aynı dönemine göre (4 milyon tabletten 120 bin tablete) yaklaşık 40 kat (3 milyon 980 bin tablet) azalmıştır. Talep Türkiye’de özellikle İstanbul, Antep, Adana, Hatay, Mardin, Urfa illerinde çok fazla olmasına rağmen yakalanamamaktadır. Suriye karışıklığı nedeniyle bu maddenin kullanıcıları da artmıştır. 2014 yılı Eylül ayı itibariyle Metamfetamin yakalama oranı 2013 yılının aynı dönemine göre (95 kg den, 40 kg ye) yüzde 55 civarında düşmüştür.”

SOKAK SATICILARINA YÖNELİK PROJELİ ÇALIŞMALARIN SAYISINDA CİDDİ ORANDA DÜŞÜŞ VAR

Yurtiçi uyuşturucu sokak satıcılarıyla yani torbacı denen gruplarla mücadele sokakların, okulların, alışveriş merkezleri ve halkın yoğun olduğu parklar, mahalle araları, terkedilmiş mekânların daha güvenli hale gelmesi için çok önemli olduğu hatırlatılan raporda, “Çünkü uyuşturucu satan sokak satıcıları yani torbacılar, aynı zamanda hırsızlık, fuhuş, cinayet, gasp vb. suçları da yoğun olarak işlemektedirler. Yani sokak satıcılarıyla mücadele aynı zamanda asayiş olaylarıyla da mücadele demektir. Çoğu zaman bu suçlular, örneğin hırsızlıktan tutuklanmayabiliyor ama sokak satıcısı olduğu delillendirildiği takdirde mutlaka tutuklanmakta ve sokaklar nefes almaktadır. Torbacılarla mücadelede, projeli çalışma yapılmadan yani teknik takip yapmadan veya gizli soruşturmacı görevlendirmesi yapmadan yakalama yapmak oldukça zordur. Çünkü bu grupların gram gram sattıkları uyuşturucuyu delillendirmenin başka yöntemi bulunmamaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, sokak satıcılarına yönelik dinlemeli ya da projeli çalışmaların sayısında ciddi oranda düşüşler bulunduğu değerlendirilmektedir.” denildi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.