Güne kahvaltı ile başlanmalı

Güne kahvaltı ile başlanmalı

Diyetisyen Halime Can, “Kahvaltı etmeyen çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Bu nedenle her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır” dedi

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETIP) Eğitmeni, Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Hasan Karaağaç Klinigi Diyetisyeni Halime Can, öğrenci okul çanta içeriği ve beslenme konusunda özel açıklama yaptı. Dyt. Halime Can, okulların açılması ile yeni bir Eğitim-Öğretim Dönemine girildiğini belirterek,bu sürecin doğru ve bilinçli geçirilmesi gerektiğini ifade etti.  Çocukların güne mutlaka kahvaltı ile başlaması gerektiğini belirten Dyt.Can,  “Günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu en gerekli besin kaynakları bu öğünde alınmalıdır. Özellikle çocukların beslenmesinde sabah kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı etmeyen çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Bu nedenle her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Çocukların kahvaltıda tüketeceği en temel içecek ise süt olmalıdır. Ancak çocuk süt tüketmiyorsa içine bal, pekmez veya 1 tatlı kaşığı kakao da konulabilir. Peynir, ekmek ve yumurta da çocuk kahvaltısının temelini oluşturur. Bu nedenle çocuğa seveceği krep ya da krep formunda tostlar hazırlanabilir. Son yıllarda çocukların kahvaltı tercihleri arasında tahıllı gevrekler büyük yer tutuyor. Ancak gevrek seçerken çok şekerli olmayan ve tam tahıllı gevreklerin tercih edilmesi gerekir. Çocuğun kahvaltı yapamadığı zamanlarda ise peynirli küçük bir sandviç hazırlanabilir” dedi.

BESLENME ÇANTASININ İÇERİĞİ NASIL OLMALIDIR

“Öğrenciler okul çevresinde açıkta satılan besleyici değeri düşük ve sağlıksız merdiven altı tabir edilen besinleri tüketmemelidir” Diyen Dyt.Can, sözlerini şöyle sürdürdü. “İmkanlar çerçevesinde aşağıda 1. Grupta seçilen besinlerden seçerek ekmek arasına konulabilir. Bunun yanında iyi yıkanmış sebze ve meyveler öğrencilerin vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacaktır. İçecek olarak süt ve ya ayran iyi bir seçimdir. 1. Grup: haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış tavuk, haşlanmış et 2. Grup: mevsimine uygun taze sebze ve meyvelerden biri (domates, salatalık, havuç, elma, mandalina, üzüm, armut gibi) 3. Grup: fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişlerin eklenmesi enerji, protein ve mineral alımına destek olur.”

İYİ BİR BESLENME PERFORMANSI ARTIRIR

Okul çantası yanında beslenme çantasının da hijyen ve ağırlığına değinen Dyt.Can,

sözlerini şöyle bitirdi: “Bazen okuldan alacağınız bir tost veya yine evden getireceğiniz 1-2 dilim börek yanına içecek olarak seçtiğiniz ayran veya süt de öğle yemeğiniz olabilir. Ama bunun üzerine çantanızda bulunduracağınız bir sebze veya meyveyi de yemelisiniz. Doğru beslenmek zihin performansını da artırır Doğru beslenen çocuklarda zihin performanslarının daha iyi olduğu yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Çocuklara ara öğünlerde abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinlerin yedirilmesi gerekir. Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır. Çocuklarınızı bedensel ve zihinsel açıdan doğru eğitir doğru besler iseniz,sağlıklı üretken başarılı nesiller elde edersiniz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.