‘Güçler ayrılığı ilkesinin  bozulduğu bir vakıadır’

‘Güçler ayrılığı ilkesinin bozulduğu bir vakıadır’

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş, “Yasama-yürütme-yargı arasındaki balansın bozulduğu, güçler ayrılığı ilkesinin ihlal edildiği bir vakıadır” dedi.

Bektaş, ‘Mahkeme süreçlerinin şeffaf yürütülmesi ve iktidarın yargıya baskılarının araştırılması’ amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için verilen önerge hakkında Meclis’te konuştu.

İktidarın ‘mahkeme kararları arkamızdan gelsin’ anlayışı içinde hareket ettiğini dile getiren Bektaş, “Spesifik alanlarda da durum tespiti yapıp birtakım dezenformasyonların, birtakım yozlaşmaların önüne geçmekte bu komisyonun elzem olduğunu, hayati olduğunu düşünüyoruz. Tabii, AKP iktidarı bırakın yargıya müdahaleyi artık, Süleyman Soylu'nun ifadesiyle âdeta "Mahkeme kararları bizim arkamızdan gelsin." anlayışıyla kendisini onaylattıran, kendisinin karar süreçlerinde sürekli olmak istediği, karar süreçlerinde olmaya çalışıp aleyhine karar çıktığı noktada da hukuku, mahkeme kararlarını tanımadığı bir düzen yaratmış durumda. Can Atalay örneğinde bunu gördük. Bağımsız mahkemelerin Türkiye Cumhuriyeti adına, Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin verdiği kararları tanımayan bir iktidar anlayışını gördük. Ama sadece siyasi davalarda değil, artık bunun genele indirgendiğini üzülerek görüyoruz. Dünya literatüründe, hukuk literatüründe örneği olmayan kurumlar getirdi AKP iktidarı. Türkiye'deki doğa katliamını, maden yağmasını gerçekleştirirken mahkemeleri baypas etmek için acele kamulaştırma denilen bir uygulamayı getirdi. Yürütmenin durdurulması kararlarını dahi dinlemeyen bir iktidarla yüz yüzeyiz. Ama bu komisyon özellikle hukukçu değil, tetikçi gibi davranan ve âdeta mahkeme mahkeme gezdiren, hâkim demeye dilimizin varmadığı kişileri teşhir etmesi bakımından hangi davalara girmişler, hangi davaları takip etmişler, ne yönde karar çıkarmışlar bunların takibi ve yargı üzerindeki yürütmenin tahakkümüne müdahale bakımından, ensesinden iktidarı çekmesi bakımından Meclisin yapmak zorunda olduğu bir denetim faaliyetidir diye düşünüyorum” görüşünü savundu.

HABER MERKEZİ

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.