“Gübredeki yüksek fiyat belimizi büküyor”

“Gübredeki yüksek fiyat belimizi büküyor”

Döviz kurundaki düşüşün ardından gübre fiyatlarında da bir gerileme yaşandı. Çiftçi, gübre fiyatının hala yüksek olduğunu, fiyatın yarı yarı daha düşmesi gerektiğini söyleyerek, “Gübredeki yüksek fiyat belimizi büküyor” dedi

Gübre fiyatlarında yaşanan artış çiftçiyi günden güne zor duruma sokuyor. Değişen kur oranları da doğrudan gübre fiyatlarına etki ediyor. Dövizin düşmesiyle birlikte gübre fiyatlarında az da olsa bir gerileme oldu. Ancak fiyatlar üreticinin beklediği seviyelere henüz inmedi. Çiftçi, bu şartlarda üretim yapmanın zor olduğunu, hükümetten destek beklediklerini ifade etti.

BAŞKA ÜLKELERDE ALINAN CİDDİ ÖNLEMLER VAR

Hükümetin bu konu ile alakalı çözüm ortaya atması gerektiğini kaydeden Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Öner, “Çiftçimiz artan fiyatlar karşısında zor durumda. Hükümetin bu konuda önlem alması gerek. Sadece Konya özelinde değil tüm Türkiye için gübre fiyatları büyük bir sıkıntı. Su olmasa tarım yapamayız, gübre olmasa da yaptığımız tarımdan verim alamayız. Bunun için gübre fiyatlarında tıpkı ilaçlarda olduğu gibi sabit kura geçilmeli” şeklinde konuştu. Tarıma yönelik kimi ülkelerde ciddi önlemler alındığını fakat Türkiye’de durumun böyle olmadığını kaydeden Öner, “Kimi ülkelerde sabit kur olsun fiyatın yarısını karşılamak olsun alınan birçok önlem var. Bizim ülkemizde bu durum böyle değil. Allah’a emanet tarım yapıyoruz. Gübre fiyatlarını sabitleyen veya fiyatların yarısını karşılayan devletlere karşın biz artan fiyatlarla, zamlarla mücadele ediyoruz” dedi. Gübre kullanımının son fiyat değişikleri ile birlikte azalmaya gittiğini de vurgulayan Öner, şunları kaydetti: “Özellikle bahar döneminde gübre kullanım oranlarımızda azalmalar oldu. Ekim yaptığımız arazilerde gübre kullanımlarımız son dönemlerde düştü. Bu durum da haliyle üretimde verimsizlik meydana getiriyor. Oysaki yapılan teşviklerle hububat ekiminin harekete geçirilmesi gerek. Aksi halde üretimde ciddi sorunlar meydana gelecek. Enerjide de ciddi fiyat artışları bekliyoruz. Çiftçi üretime devam edebilmeli. Ama bu şartlarda zor.”

adsiz-004.jpg

ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 60'I GÜBRESİZ EKİM YAPTI

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik ise “Umudumuzu tamamen yitirdik” dedi. Sarayönü'ndeki çiftçilerin yüzde 60'ının dap gübresi atmadan ekim yaptığını ifade eden Çelik, “Arpa ve buğdayda verim kaybı olacak. Yağışlar iyi ama görüştüğümüz çiftçiler üst gübreyi atamayacaklarını söylüyorlar” dedi. Üre gübresinin 12 bin 500-13 bin lira olduğunu dile getiren Çelik, “ En son 17 lirayı görmüştü. Acilen üre gübresinin 10 binin altına düşmesi lazım. Dap gübresi de bugün 13 bin 500 lira seviyelerinde. İvedilikle 6-7 seviyelerine çekilmesi gerekir. Çiftçi ancak böyle kâr edebilir. Çiftçiye gübre desteği verilmesi şart. Bu şartlarda üretim yapabilmek mümkün değil. Aynı sıkıntıyı hayvancılar da yaşıyor. Döviz kuru indi ama gübre fiyatı hala beklenilen seviyelere düşmedi. Burada bir fırsatçılık var. Denetimlerin artması gerekiyor” şeklinde konuştu.

EYYÜB KARAKUZU

adsiz-005.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.