Gübre fiyatı düştü

Gübre fiyatı düştü

İyi bir sezon geçirmeyen çiftçiler, hububat ekimi için tekrar hazırlıklara başladı. Çiftçi bugünlerde gübre ve tohum alıyor. Gübre fiyatlarında ciddi bir düşüş sözkonusu. Gübre fiyatlarında 800 liralık bir düşüş var

Hasat sezonunun tamamlanmasının ardından Konya Ovası'nda ekim mesaisi başladı. Çiftçi birkaç hafta sonra hububat ekim işlemine başlayacak. Çiftçi, önümüzdeki günlerde tohumu ve gübreyi toprakla buluşturacak. Ekim işleminin iki ay sürmesi bekleniyor. Tarlalar ekime hazır hale getiriliyor. Üretici bugünlerde tohum ve gübre satın alıyor. Bazı çiftçiler hazır tohum almayı tercih ederken, bazıları da kendi buğdayını tohumluk yapıyor. Tohum fiyatlarında geçen yıla oranla ton başına 50-100 liralık bir artış görülürken, gübre fiyatları çok düştü. Geçen yıl üreticinin bin 850-bin 950 liradan aldığı gübre bu yıl KDV'nin kaldırılmasıyla bin 150 liraya kadar geriledi. Gübre fiyatlarındaki büyük düşüş üreticiyi sevindirdi.

fatih-ayan.jpg

GÜBREDEKİ DÜŞÜŞ ÇİFTÇİYİ SEVİNDİRDİ

Ayan Tohumculuk'un sahibi Fatih Ayan, tohum ve gübre fiyatları hakkında bilgi verdi. Tohum fiyatlarında küçük bir artışın olduğunu belirten Ayan, gübre fiyatlarında ise büyük bir düşüşün yaşandığını söyledi. Devletin gübreye yaptığı KDV indiriminin fiyatlara yansıdığını ifade eden Ayan, gübre fiyatlarında 700-800 liralık bir düşüşün olduğunu kaydetti. Ayan, "Devlet, gübreden alınan Katma Değer Vergisi (KDV)'yi kaldırdı. Gübreden yüzde 18 oranında KDV alınıyordu. KDV kalkınca fiyatlar aşağıya çekildi. Geçen yıl aynı dönemde tonunu bin 850-bin 950 liradan sattığımız gübreyi şu an bin 150-bin 200 liradan satıyoruz. Fiyatlar düştüğü için çiftçinin cebinden daha az para çıkıyor" diye konuştu.

SERTİFİKASIZ TOHUM SATIŞI YASAKLANDI

Tohum fiyatlarında ise kısmi bir artışın olduğuna dikkat çeken Ayan, "Bu yıl kuraklık etkili oldu. Kuraklık nedeniyle üretici pek verim alamadı, rekolte düştü. Bu nedenle buğday ve arpa fiyatları geçen yıla göre arttı. Bu durum tohum fiyatlarına da yansıdı. Sertifikalı tohumun ton fiyatı ortalama bin 400 lira. Geçen yıl sertifikalı tohumun tonu ortalama bin 300-bin 350 liraydı. Tohumluk arpanın ton fiyatı ise bin 200 lira. Sertifikasız tohum satışı da yasak. Bayiler sertifikasız tohum satamıyor" ifadelerini kullandı.

EKİM ZAMANI ÇOK İYİ BELİRLENMELİ

Ekim zamanının iyi belirlenmesi gerektiğine de dikkat çeken ziraatçiler ise, "Ekim zamanının belirlenmesinde yapılacak çok basit hatalar belki de bir yılın kaybolmasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ekim için toprak nemi yeterli, toprak sıcaklığı da 8-10 derece olmalıdır. Yine ekim, toprakta çimlenmenin hızlı bir şekilde olacağı, alatav riskinin azaldığı ve kışa girmeden önce iyi bir çıkışın sağlanacağı zamanda yapılmalıdır. Ekim zamanının belirlenmesinde tohum çeşidinin soğuğa dayanıklılık gibi faktörler de önemlidir" uyarısında bulundu.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum