Gribin panzehri bunlar

Gribin panzehri bunlar

Hava değişimi nedeni ile gribal enfeksiyona yakalanan vatandaşları uzmanlar uyarıyor.

Hava değişimi nedeni ile gribal enfeksiyona yakalanan vatandaşları uzmanlar uyarıyor. Doktorların yaptığı uyarılara rağmen olumsuz hava koşulları nedeni ile gribe yakalanan vatandaşlar ise eczanelerin ve aktarların yolunu tuttu. Kış aylarının korunması zor, kaçınılmaz hastalığı gribe karşı uzmanlar uyarıyor. Konya Özel Selçuklu Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Sait Önal, gribin her yaştan insanı tehdit edici ve kolayca bulaşan salgın bir hastalık olduğunu söyledi. Gribin binlerce farklı türü olduğunu belirten Dr. Önal, bunların hepsine göre ayrı ayrı bir tedavi metodu geliştirilemediğinden her yıl yeni virüs türleri ile karşılaşılabileceğini aktardı. Önal, grip hakkında bilgi vererek, “Özellikle sonbahar ve kış döneminde çoğumuzun hayatını olumsuz yönde etkileyen ve sosyal yaşamdan kopmamıza sebep olan burun, bronşlar ve akciğerden oluşan solunum sisteminde meydana gelen, Influenza A, B, C virüslerinin neden olduğu bulaşıcı viral bir enfeksiyondur” dedi. Baş ağrısı, titreme ve öksürük gibi belirgin nedenlerin yanı sıra kısa sürede ateş, iştahsızlık, kas ağrıları ve yorgunluk gibi durumların da sebeplere eklenebileceğini dile getiren Dr. Önal, özellikle çocuklarda mide bulantısı, kusma ve ishal gibi bulguların ortaya çıkabileceğini söyledi. Risk grupları hakkında da bilgi veren Dr. Önal, “0 – 5 yaş grubu çocuklar, ilkokul öğrencileri, yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları, hastanelerde çalışan sağlık personelleri en çok tehlikeye açık olan gruplar. Okullarda çocuklar, kendi bakımlarını ailelerinden ayrı yapamayacakları ve arkadaşlarıyla münasebetlerine sınır koyamayacak yaşta oldukları için okullarda gribin yayılması daha kolaydır” diye konuştu.  

BİTKİSEL TEDAVİ İSTEYENLER AKTARA KOŞUYOR

Aktarlar da bu günlerde grip rahatsızlığı nedeni ile gelen hastalardan dolayı yoğun mesai ile çalışıyor. Aktarlar kendilerine gelen hastalara bitkisel ilaçlar ile tedavi olabilecekleri, rahatsızlıklarını atlatabilecekleri ilaçlar ile tedavi yöntemleri sunuyor. Aktar dükkanı işletmecisi Fatmanur Yılmazer, gelen hastalara çeşitli bitki çayları ile karışımlar verdiklerini söyledi. Yılmazer, “Özellikle gribal enfeksiyon nedeni ile bize gelen hastalarımız kış çayı karışımları istiyorlar. Biz de narçiçeği, ıhlamur, papatya, adaçayı, zencefil veriyoruz. Bunlardan kök olarak verdiğimiz zencefili ve diğer kökleri kaynatıyorlar. Kaynatılan bu suyun üzerine ıhlamur, narçiçeği, papatyayı da demleyip bu karışımın üzerine döküyorlar. Bunlar kaynatıldıktan sonra 5-6 dakika bekletiliyor.  Bekletilen bu karışımlar günde 2-3 fincan tüketilebilir. Bu şekilde tüketilmesinde hiçbir sakınca yok” dedi. Karışımı yapılan çayların özellikleri hakkında da bilgi veren Yılmazer, “Nar çiçeği C  vitamini sağlıyor. Ihlamur boğazda enfeksiyonu önleyip, göğsü yumuşatmada önemli fayda sağlıyor. Bunların yanında soğuk algınlığı için bizden yardım isteyen müşterilerimize de zencefil ve zerdaçalı öneriyoruz. Bunları balla karıştırıp sabah akşam aç karnına bir tatlı kaşığı yiyebilirler” diye konuştu. Eryılmazer, bu karışımların bir hafta ara verilerek, en az 21 gün kullanılması gerektiğini, bitkileri demleme ve kaynatma işlemlerini de her gün yapmaları gerektiğini dile getirdi. Fatmanur Yılmazer, grip veya soğuk algınlığı olanların veya gribe yakalanmak istemeyenlerin 15 TL'lik bir bitki karışımı alıp bunları demleyerek kullandıkları zaman kendilerine uzun zaman yetebileceğini ifade etti.  

DOĞAL ANTİBİYOTİĞİ 7'DEN 70'E HERKES KULLANIYOR

Bitki çaylarından daha etkili olan ve içerisinde 15'den fazla bitkinin karışımı bulunan ilacı daha çok tavsiye ettiklerini söyleyen Yılmazer, “Biz gelen hastalarımıza doğal antibiyotik olarak tabir ettiğimiz, zencefilli karışımımız olan Zencefilli Macun'u tavsiye ediyoruz. Bu macunun içerisinde 15-20 çeşit karışım var. Bunların yanında en önemlisi de andız ve dut pekmezinden yapılıyor olması. Bu ikisi astım ve bronşite karşı birebirdir. Bu karışım soğuk kış aylarında en etkili diyebileceğimiz bir macun. Biz bunu 7 aylık çocuklara da öneriyoruz. Doğal antibiyotik olduğu için hiçbir yan etkisi bulunmamakta” ifadelerini kullandı. Zencefilli Macun'un faydaları hakkında da bilgi veren Yılmazer, “Bu macun bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Astım ve bronşite iyi gelip, balgamı söktürüyor. Öksürüğü giderip, göğsü yumuşatıyor. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına faydalıdır” dedi. Yılmazer, bu macunu kullanan hastalarından kendilerine olumlu yönden geri dönüşlerin geldiğini de sözlerine ekledi.

GRİP OLAN KİŞİLERDEN UZAK DURULMALI

Gribal enfeksiyona yakalanan hastalara eczacılar da önemli tavsiyelerde bulunuyor. Eczacı Abdullah Arif Altıntepe, son bir ay içerisinde gribal enfeksiyon nedeni ile kendilerine gelen hastaların sayısında artışın söz konusu olduğunu ifade etti. Altıntepe, “Gripten korunmak isteyenler sık sık C vitaminleri içeren yiyecekleri tüketilmelidirler. Bulunduğu ortamda gripli kişiler varsa bunlardan uzak durmaya gayret edip, bağışıklık sistemini de güçlü tutacak. Bunun içinde özellikle meyveleri fazlaca tüketmesi gerekiyor. Grip olan kişiler de hapşurduğu zaman etrafındaki kişilere bu hastalığı bulaştırmamak için hapşururken bir mendil kullanması daha sağlıklı olacaktır” dedi. Altıntepe, grip aşısının bu zamanlarda fazla kullanılmadığını söyleyerek, “Hastalar doktora gitmeden bize geldikleri zaman biz onlara sıcak su ile karıştırılarak tüketilen toz ilaçlar ile grip ilaçlarını veriyoruz. Zaten birçok hastada gribe yakalanacağı zaman kendisinde bunun belirtilerini gördüğü zaman sıcak su ile karıştırılarak tüketilen toz ilaçlardan istiyor. Girip aşıları eylül ayında başlayıp, kasım ayının sonuna kadar satıldı ve geçen seneye oranla sayısında bir artış söz konusu oldu. Grip olan hastalar ileri zamanlarda da grip olmayalım diyerekten eylül ayında grip aşılarını oldular. Ama sık sık grip olanlar şu anda da grip aşısı oluyorlar” diye konuştu. Altıntepe, bu sene gribin diğer yıllara göre daha ağır geçtiğini de konuşmasının sonunda belirtti.

merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.